Fotoğrafçılık yapan Sebastião Salgado ve karısı 20 yılını 2 milyon ağaç dikerek geçirdi. Şuan binlerce vahşi hayvan yaşam alanlarına geri döndü.
Ünlü bir fotoğrafçı olarak uzun yıldır mesleğini yapan Sebastião Salgado, ailesinin Brezilya Minas Gerais’teki topraklarına geri dönmeyi çok istiyordu. Fakat karısı ile geldiğinde bütün güzelliğin yok edilidiğini gördüler.
Çocukluğunu yaşadığı dönemde yemyeşil manzarası olan bu alan kir ve pislik ile yer değiştirdiği gibi orman vasfını kaybederek harap olmuştu.
Sebastião Salgado 2015 yılında The Guardian’a verdği röportajda “Arazi benim kadar hastaydı. herşey yok edilmiş, arazinin sadece % 0,5’i ağaçlarla kaplıydı.” dedi.
Salgado’nun eşi Lélia Deluiz Wanick Salgado eşine, birlikte ormanı tekrar eski haline getirelim dedi.
Bazı insanlar bunun çılgınlık olduğunu söyleseler de eşi de kabul etti. O zaman Ruanda’daki bir görevden dönen Brezilyalı fotoğrafçı eşi ile birlikte ağaç dikti.
1990’ların sonlarına doğru karı koca ekip olarak çalışan çift, orman mühendisi ve yaklaşık iki düzine gönüllünün yardımıyla Aralık 1999’da ilk fidelerini dikerek Instituto Terra’yı kurdu.
Genç fidanları 1,754 dönüm içerisine yaklaşık 10 metre aralıklarla diktiler.
Planları sadece kuşlar ve böceklerin yaşadıkları bölgeye tekrar dönmesini sağlamak değil, aynı zamanda ağaçlar ve yeşilliklerle toprağı da düzenlemekti.
Ne yazık ki işler pek de istedikleri gibi gitmedi ve fidelerinin yaklaşık yüzde 60’lık kısmının tutmayarak kuruduğunu gördüler.
Salgado çiftinin Smithsonian dergisi’ne verdiği röportajda “Delikleri çok sıkı kapattık. Bu felaketi gördükten sonra rahatsızlandım ve haftalarca hastaydım” dedi.
Zamanla Salgados, ağaç dikimi sırasında neyin işe yaradığını anlayarak kaybettikleri ağaç sayısını yaklaşık yüzde 10’a kadar düşürdü.
Salgado çifti Nisan 1998’de Instituto Terra’yı kurduklarından bu yana 2 milyondan fazla ağaç dikerek ormanı tekrar eski haline getirdiler. Aynı zamanda 30 farklı memeli türü, 168 kuş türü ve 15 sürüngen türünün geri dönüşünü sağladılar.
Mülklerinin 1.502 dönümlük büyük bir kısmı Özel Doğal Miras Rezervi ilan edildi. İnsanların çevre ile ilgili olarak eğitilmasi için kullanılıyor.
Salgado “Karadaki insanların sözlerini dinlemeliyiz. Dünya üzerinde doğal güzellik alanların tahrip olması sonrası insanların ve diğer canlılarca tekrar yaşanabilir bir alan yapamadığımız sürece tehlikede olduğumuzu düşünerek korkuyorum.” dedi.
Uyguladığımız Proje Milyonlarca İnsanın İlham Kaynağı Oldu Ekolojik Eylemin Harika Bir Örneği
Salgado’nun The Guardian’a verdiği röportajda “ Karbondioksiti oksijene dönüştürebilen tek bir varlık vardır; ağaçlar. Ormanı yeniden canlandırmalıyız ” dedi .
“Yerli ağaçları olan ormana ihtiyacınız var, tohumlarını onları diktiğiniz bölgeden toplamanız gerekiyor, canlılara ait ormanlar oluşturmazsanız yılanlar ve termitler gibi hayvanlar oaraya gelmeyecek ve orman sessiz kalacaktır.”
Sebastião Salgado ve Lélia Deluiz Wanick Salgado, 20 yıl içinde iki düzine işçinin yardımıyla ormanı yeniden baştan oluşturdu.
Brezilya’daki Atlantik Ormanı’nın bir kısmını geri getirmenin yanında bölgeye 200’den fazla hayvan türünün geri gelmesini de sağladılar.
Sizde bu çiftin yaptıklarının şaşırtıcı ve doğru olduğunu düşünüyorsanız sevdiklerinizle bu yazıyı paylaşın. Bilemezsiniz belki de sizin sayenizde başka ormanlarda kurtulabilir.