En güncel olan diyet kurallarına göre, günde 2.300 miligram sodyum (yani 1 çay kaşığı tuz) almanız önerilir. Bununla birlikte, ortalama günlük tüketimimizin 3,400 miligram sodyuma (yaklaşık 1 ve 1/3 çay kaşığı) yakın olduğu tahmin edilmektedir. Aşırı tuz alımı hipernatremiye neden olabilir ve bu durum zamanla ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.
Bilge Cafe, muhtemelen diyetinizde çok fazla tuz tükettiğinize dair en yaygın işaretlerin bir listesini sizin için hazırladı.
7. Şişlik
Eğer yüzüklerinizin parmağınıza biraz sıkı geldiğini hissediyorsanız, ayaklarınızı şişmiş hissediyorsanız ya da sabah şişmiş gözlerle uyanıyorsanız, muhtemelen çok fazla tuz tüketiyorsunuzdur. Yüksek tuz alımı sonucu vücudunuzun fazla su tutmaya başlaması, ödem olarak adlandırılır ve çok kısıtlayıcı bir diyet yoluyla tedavi edilmektedir.
6. Aşırı susama
Tuzda bulunan sodyum, vücudunuzdaki sıvının dengelenmesine yardımcı olur. Çok fazla tuz yediğinizde, vücudunuzun kaslarınızı ve diğer organlarınızı düzgün bir şekilde çalıştırabilmesi için daha fazla sıvı ihtiyacı vardır . Bu, vücudunuzun sodyum- su oranını düzeltme yoludur yani içme suyu işleri normale döndürmenin en iyi yoludur.
Unutmayın, yeterince su içmezseniz vücudunuzu hücrelerden sıvı dışarı zorlayabilirsiniz ve bu da sizi susuz bırakabilir .
5. İdrar yaparken görülen değişiklikler
Kural olarak, vücudunuzdaki sodyum birikimi idrara çıkmada değişikliklere neden olur, bu iki nedenden ötürü meydana gelebilir:
Çok fazla tuz tüketmek, böbreklerinizin idrarı vücuttan uzaklaştırmak için fazla mesai yapmasına neden olur. Bu, genellikle idrara çıkmayı, şeffaf veya tamamen açık görünen işemek şeklinde görülür ve bu da böbrek hastalığına neden olabilir .
Vücudunuzda çok fazla sodyum bulunması, genellikle dehidratasyona yol açan sıvıları kaybetmenin bir sonucu olabilir. Vücutta önemli bir su kaybı olduğunda , idrar çıktınız azalır ve kalın ve koyu sarıya döner .
4. Ağrılı kemikler
Tuz alımı sağlam bir iskelete büyük bir engel olabilir. Çok fazla normal sofra tuzu yediğinizde, bu böbrekleriniz tamamen temizleyemez ve bu da kalsiyum kaybını büyük ölçüde artırır . Kronik bir kalsiyum eksikliği zayıf kemiklere, dişlerinizle ilgili sorunlara ve hatta osteoporoz gelişimine neden olabilir.
3. Kas krampları
Sağlığınız için doğru sodyum- potasyum dengesini korumalısınız, bu kimyasal elementler kas kasılmasından sorumlu olduğundan önemlidir. Aşırı tüketilen tuzlu yiyecekleri aşarak bozarsanız, kaslarınızda kramp veya sıkışma ve ağrı hissedebilirsiniz.
2. Kalıcı baş ağrıları
Aşırı sodyum tüketimi kanınızın hacmini arttırır, böylece kan damarlarınızda daha fazla yer kaplar. Kan damarlarının bu genişlemesi yüksek tansiyona (hipertansiyon) neden olur ve sonuç olarak bu şiddetli baş ağrılarını tetikleyebilir.
1. Bilişsel problemler
Yüksek tuz alımının neden olduğu hipertansiyon , beyninize giden damarlara zarar verebilir . Bu, açıkça düşünebilme yeteneğinizi etkileyebilir ve ek olarak günlük görevlere konsantre olmanızı zorlaştırabilir.
Bunun yanı sıra, sürekli dehidrasyon zayıf hafızaya, yorgunluk hissine ve yavaş reaksiyon süresine neden olabilir .
Bonus: Tuz alımını nasıl azaltırız ?
- “ Tuz tabanlı ” yiyeceklerden uzak durun – ekmek ve rulolar, pizzalar, sandviçler ve burgerler, soğuk etler ve kurutulmuş etler, konserve çorbalar, burritolar ve tacolar .
- Her türlü işlenmiş veya restoran gıdalarından uzak durun, bunlar da sadece katkı maddeleri ve koruyucu maddeler değil, aynı zamanda sodyum da yüksektir .
- Her zaman beslenme etiketine bakın ve sodyum yüzdesini kontrol edin – porsiyon başına sodyumun günlük değerinin %5’ini veya daha azını seçmek daha iyidir .
- Yeni lezzetlerle denemeler yapın! Tuz eklemek yerine, taze veya kuru otlar veya limon suyu ve sirke gibi asitlerle yemeklerin lezzetini arttırmayı hedefleyin .
Günlük olarak ne kadar tuz alıyorsunuz? Yorumlarda yeme alışkanlıklarınız hakkında bize bilgi verin!