Vücutta bulunan en büyük katı organ karaciğerdir. Karaciğerin ana işlevi toksinleri atık haline dönüştürmektir. Daha sonra vücut bu toksinleri idrar ve dışkı yoluyla bünyesinden atar. Sürekli kirletici maddeler ve toksinler ile çevrili olduğumuz için vücudumuzun en önemli organlarından biri karaciğerdir.
Maalesef, karaciğerimiz çok yorulmuş olabilir ve bu nedenle de atıklardan kurtulmak zorlaşır. Dolayısıyla da yağ hücreleri, sıklıkla da karın bölgesinde depolanmaya yol açabilecek atıklar vücuttan uzaklaştırılamaz.
Karaciğer, doğal olarak yağ içeren bir organdır ve bu yüzden bir miktar yağ içermesi normaldir. Fakat bu yağ oranının, organın toplam ağırlığının %5-10’undan fazla olması istenmez.
İki tür yağlı karaciğer hastalığı vardır: Alkolsüz yağlı karaciğer hastalıkları ve alkolik karaciğer hastalıkları. Alkolik karaciğer hastalığı, aşırı alkollü içecek tüketiminin bir sonucu olarak ortaya çıkmaktadır ve alkolsüz yağlı karaciğer hastalığı, yüksek kolesterol, yüksek işlenmiş ve hızlı yiyecek tüketimi, genetik veya kimyasal etkiler gibi bazı alkolsüz faktörlerin bir sonucudur.
Detoksifikasyona ihtiyaç duyan karaciğerlerin semptomları:
Ani kilo alımı
Karaciğer vücuttan toksinleri uzaklaştırmak için %100 çalışmazsa; vücutta filtrelenmemiş toksinlerin yağ hücrelerine depolanması meydana gelir ve düzenli egzersiz, sağlıklı beslenme de bir yerden sonra tesirini kaybeder. Ayrıca karaciğerin düzgün çalışmadığı durumda, yağ bağırsaktan ve safradan geri döner.
Alerji
Karaciğer düzgün çalışıyorsa, alerjenlerle savaşan antikorlar üretir. Bu nedenle çalışmasında herhangi bir sıkıntı yaşanırsa; alerjenler vücutta toplanır. Beyin de cevap olarak yok edilmesi gerekli alerjenleri belirleyen bir histamin üretir ve yüksek seviyede kaşıntı, baş ağrısı gibi sorunlar gün yüzüne çıkar.
Kronik yorgunluk
Karaciğer hasarının ilk ve belirgin belirtilerinden biri, sürekli olarak zayıf ve yorgun hissetmektir. Karaciğer kötü durumda olduğunda, vücudun daha fazla çalışması gerekir ve vücudun daha fazla dinlenmeye ihtiyacı olacaktır. Bu, kan dolaşımındaki toksinlerin, karaciğerin toksinlerden uygun bir şekilde kurtulmaması nedeniyle ortaya çıkar. Belirtiler devam ederse, özellikle de diğer erken karaciğer hasarı belirtileri varsa, lütfen en kısa zamanda tıbbi yardım alın.
Aşırı terleme
Karaciğer fazla çalıştığında, işlevi azalır ve karaciğer ısınır. Bu nedenle, ısıyı vücut kısımlarının geri kalanına taşır ve aşırı terleme ile kendini soğutmaya çalışır.
Akne
Karaciğerde toksik birikmesi sonucunda sivilceye neden olan hormonal dengesizliğe yol açar. Sivilce azalmış karaciğer fonksiyonunun bir sonucuysa, dışarıdan tedavi edilemez.
Ağız kokusu
Hijyeniniz ve ağız sağlığınız iyi durumda ise, ancak hala kötü bir nefes alıyorsanız, karaciğer probleminiz olabilir. Emin olmak için lütfen bir doktora başvurun.
Karaciğer hastalığından kurtulmanın yolları
Yağlı karaciğer hastalığını tersine çevirebilir ve sağlıklı yaşam alışkanlıklarına uyum sağlayarak belirtileri azaltabilirsiniz.
Bu tür bir tarif yağlı karaciğer hastalığının etkilerini tersine çevirmek için besleyici bir yoldur.
Bir bardak doğranmış muz, bir bardak yoğurt, 1 cm zencefilkökü, iki yemek kaşığı yer fıstığı yağı ve bir çay kaşığı karahindiba kökü ile karıştırın. Karıştırın ve en sevdiğiniz malzemelerle birleştirin ve diyetinize uygulayarak günde 1-2 defa tüketin.
Bunu da okuyun: Gece Yatmadan İçin Karaciğeriniz Temizlensin