Yeni gelen mevsimle birlikte evimizi köşe bucak temizleyip, mevsime temiz bir evde girmek isteriz.Bugün sizler için hem düzenli hem de tertemiz bir ev için bahar temizliği tüyolarını bir araya getirdik. Unutmayın ki bu tüyolar sayesinde en tembel kızlar bile evlerini pırıl pırıl yapıyor ;).
Derinlemesine Mutfak Temizliği
Mutfak bir evin kalbidir. Bütün üyelerinin en çok vakit geçirdiği ve en fazla kirlenen bölgedir mutfak.
1.Buzdolabınızdan ve dondurucunuzdan başlayın. Buzdolabınızın içerisindeki çekmeceler ve raflar dahil her şeyi boşaltın. Dolabınızda bulunan bütün süresi geçmiş ürünleri atın ve saklamak istedikleriniz dışını temizleyin.
2. Buzdolabınızdaki ürünleri kullanım özelliklerine göre gruplandırın!
3. Bütün dolapplarınızı derinlemesine temizleyin ve üzerilerindeki lekeleri çıkartın.
4. Kabartma tozunu ve sirkeyi buluşak makinenizi temizlemek için kullanın.
5. Fırın temizlemenin en basit yolu! Aynı şekilde fırınınızı da bu yolla temizleyebilirsiniz.
6. Küçük ev aletlerinizi de teker teker temizleyin.
7. Mutfak lavabonuzun altını düzenleyin.
8. Bütün temizlik malzemelerinizi ihtiyacınıza göre düzenleyerek belirli bir yerde saklayın.
9. Uzun zamandır yağ ve buharla harmanlanan davlumbazlarımızı da unutmayalım. Artık o filtrenin temizlenmeye ihtiyacı var.
10. Kileri de ihtiyaç sıklığına göre organize edin.Böylece sık kullandığınız şeyleri ararken vakit kaybetmezsiniz.
11. Tencerelerinizi ve kesme tahtalarınızı limonlu su ile temizleyerek parlaklık verebilirsiniz. Evet mutfağımız tertemiz!
Banyonuzu Derinlemesine Temizleyin
Hepimizin bildiği kesin bir şey varsa o da banyoların ne kadar temiz olması gerektiğidir. Bunun için bazı kolay yöntemlerimiz var.
1. Aynayı ovalamak: Banyonuzdaki aynanız nemden dolayı sürekli kirli görünebilir veya lekelerin çıkmasında zorluk yaşıyor olabilirsiniz. Bunun için size önereceğimiz yöntem aspirin ve cam sil’den elde edeceğiniz bir karışım oluşturmanız.
2. Duş ve küvet temizliği: bahar temizliğinin olmazsa olmazıdır. Duş başlığınızı,küvetinizi ve camlarınızı bir cifli su hazırlayarak temizleyebilirsiniz.
3. Dolap temizliği: Bütün dolabınızı boşaltarak baştan temizleyin ve kullandıklarınızı sıklığına ve türüne göre baştan yerleştirin.
4. Tuvalet temizliği : Tuvalet temizlemeyi kimse sevmez fakat tuvaletimi derinlemesine temizlememiz gerekir.
5. Lavabo : Lavabolarımızda bulunan mikropların ne kadar çok olduğunuzu bilseniz şaşırırdınır. Bu yüzden sık sık temizlememiz gereken lavabolarımızı bahar temizliğinde de atlamamalıyız.
6. Havlular: Havlularını baştan yıkayın ve yerleştirin. Havlularını yıkamak için biraz kabartma tozu ve sirke de ekleyebilirsiniz.
7. Paspaslar : Havlularınız gibi paspaslarınızı da aynı şekilde yıkamalısınız.
8. Taban temizliği : Banyo zeminini ve diğer temizlemenin en etkili yolu buharlı temizliktir ancak evinizde bu makineler yoksa yine aynı şekilde temizleme suyunuzun içine bir miktar sirke kullanabilirsiniz.
Oturma Odası Temizliği
1. Pencereler : Oturma odası temizliği için pencereler ideal bir başlangıçtır. Camsil suyunuzun içine bir miktar sirke katarak parlak camlar elde edebilirsiniz.
2. Halılar : Halılarınızı kaldırın ve yıkamaya gönderin veya evde makineniz varsa kendiniz yıkayın.
3. Tabanlar : Yüzey temizleyiciler ile koltukları çekerek temizlediğiniz yerleri ekstra ihtiyaç varsa cilalamanızı tavsiye ediyoruz.
4. Koltuklar : Koltuklarınızı silmeyi ve her gün temizleyemediğiniz dar kısımlarını temizleyin.
5. Perdeler : Evet neredeyse 6 ayın kokusu ve tozu hep perdelerimizde birikir. Bu yüzden perdelerinizi yıkayın ve ütüleyip tekrar asın.
Yatak Odası Temizliği
1.Yatak Temizliği : yataklarınızı havalandırın, üzerine biraz kabartma tozu serpiştirin ve 15 20 dakika bekledikten sonra süpürgenizin yatak başlığı ucuyla temizleyin.
2. Toz alma : Normalde yaptığınız toz toplama işlemine ek olarak lambalarınızı ve dolap üstlerini de temizlemeyi unutmayın.
3. Halı : Eğer evinizde varsa halı yıkama makinesiyle yıkayın. Eğer yoksa kaldırın ve yıkatın daha sonra serin.
4. Süpürgelikler : Bazen duvarlarımızı silsek de süpürgelikleri unutabiliyoruz. Bu yüzden sirkeli bir su hazırlayın ve bütün süpürgeliklerinizi temizleyin.
5. Nevresim Takımı : En az haftada bir değiştirmemiz gereken nevresim takımlarınızı kaldırın ve temiz bir nevresim takımı takın.
6. Pencereler : Varsa panjurlarınızın tozunu almayı ihmal etmeyin. Eğer yoksa camlarınızı ve kenarlıklarını temizleyin.
Çamaşır Odası Temizliği
1.Çamaşır makinesi : Temiz olmayan bir makinenin kıyafetlerimizi temizlemesini bekleyemeyiz değil mi. O yüzde çamaşır makinelerimizin deterjan gözünü ve boru kısmını temizlemeyi ihmal etmeyin.
2.Kurutma Makinesi : Kurutma makinelerimizin filtre kısmında tututulan tüyler çoğu zaman yeterli kurutma sağlamadı gibi aynı zamanda tehlikeli olabiliyor. Düzenli olarak filtre temizliğini yapın.
3. Yerler : Çamaşır odasında sıkça rastlanan problemlerden biri de sürekli yıkanan çamaşırlardan düşen küçük tüylerdir ve süpürülmediğinde bütün ev için tehlike arz edebilir.
4. Ütü : Ütü deyip geçmemek gerek. Suların içerisinde bulunan çok az kireç bile bir süre sonra ütülerimizin kanallarını tıkayıp ömürlerinin sonunu getirebilir. Bu yüzden biraz kabartma tozu yardımıyla ütülerimizin deliklerini temizleyebiliriz.
5. Çamaşır sepetleri : Çok masum gibi görünseler de aslında üzerinde çok fazl mikrop bulunduran çamaşır sepetlerini de derin bir yüzey temizleyiciyle temizlemeyi ihmal etmeyin.
La havle vela guvvete illa billahil aliyyil azim. İyiki dediniz siz derinlemesine temizleyin demeseniz tembel kızlar bu yöntemleri yapmam için hiç uğraşmayacaklardı.
Tembel kizlar ne alaka?! Anlamadim 🙄
Boşuna kafa ütülemişsiniz bunları bilmiyorduk çok sağol
6 ayda perdemi yıkanır bunların hepsini her ay yapiyoruz