Corona virüse yakalanan 30 yaşındaki genç doktorun durumu ağırlaşınca solunum cihazına bağlandı. Hayatta kalamayacağı düşünülürken denenmekte olan bir ilaç sayesinde üç günde sağlığına kavuştu.
Acil serviste cerrah olarak çalışan Doktor Geraldine McGroarty, covid-19 nedeniyle nefes almada zorlanarak boğuluyormuş gibi hissetti. Doktor olarak görev yaparken kendini hastane yatağında buldu.
Başarılı doktor Londra’daki Royal Free Hospital’da yaşadığı anı, “Kendimi çok kötü ve çok zayıf bir şekilde, kontrol edilemeyen ve sürekli yükselen 40 derece ateşle mücadele ederken buldum” şeklinde ifade etti.
Londra’daki Royal Free Hospital‘da acil serviste vekil doktor olarak görev yapan Geraldine McGroarty aynı zamanda King’s College Hastanesi’nde de cerrahi kayıt memuru idi.
Geraldine, “O günün erken saatlerinde kalp atış hızım üç katına çıkmıştı ve öksürürken su benzeri bir sıvı çıkartmıştım”
“Ayrıca göğsümde rahatsız edici bir his vardı. Derin nefes almak istedim ama yapamadım. Nefessiz kaldığım için konuşamıyordum da.”
Royal Free’de çekilen BBC2 belgeseli “Hospital Special: Fighting Covid-19″un (Hastane Özel: Covid-19 ile savaşmak) ikinci bölümünde doktor Geraldine McGroarty’nin hikayeside var.
Belgeselde, corana virüs salgını ile mücadelede yer alan doktorlar, hemşireler ve yöneticilerin, duygusal sahneleri yer aldığı gibi işleyenleri dehşete düşüren bölümlerde yer alıyor.
Aynı zamanda belgeselde, virüse yakalanmış hastaların hayatta kalma mücadelesine yer verilirken, hastanede çalışan personelin de üzerindeki baskı izleyicilere aktarılıyor.
Doktorların hayatlarını kaybeden hastaların yakınlarına bilgi verirken gözyaşlarına boğulmaları ve ölümcül hastaları son kez görmeleri için görüntülü arama yapmaları üzücü kareler arasında.
Belgeselde, Geraldine’in virüse yakalandıktan sonra tedavide umut verici olarak görülen ilacı denemeye karar verdiği, farklı iki hastanın bu tedaviyi kabul etmediği de yer alıyor.
Aynı zamanda doktor Geraldine, COVID-19 için denemesi yapılan ilaç hakkında konuşurken kayıt altına alınan ilk kişi ve ilacın Geraldine üzerindeki etkisi bir mucize.
Virüs nedeniyle durumu kötü olan ve çevresindekileri endişelendiren doktorun durumu, ilacın ilk dozunu aldıktan birkaç gün sonra taburcu olacak kadar iyiydi.
32 yaşındaki eşi Guy’ın ambulansı araması ile Covid-19 ile şüphesiyle hastaneye Kaldırılan genç doktor’un çekilen göğüs röntgeninde, sol akciğerini etkileyen şiddetli pnömoni olduğu anlaşıldı.
Yapılan kan testlerinde, yüksek düzeyde inflamatuvar belirteçler olduğu, bu durumunda vücudun ciddi bir enfeksiyonla karşı karşı olduğu anlamına geliyordu.
Doktor Geraldin, “Olanlara inanamadım, çok korkutucuydu,”diyerek başladığı röportaja şu şekilde devam ediyor.
“Genç ve formdaydım. Bir ragbi takımında oynuyordum ve düzenli olarak 10 km koşuyorum. Bunu 46 dakikada başarıyordum. Şimdi, burada hayatta kalıp kalamayacağımı merak ederken bir Covid-19 koğuşundaydım.”
Geraldine altı gün önce kendini iyi hissetmemeye başlamıştı. İlk önce hafif bir grip geçirdiğini düşündüğü için Covid-19 semptomları olabileceğini gözardı etmişti.
“İş yerinde her yerimin ağrıdığını hissettim ve çok üşümeye başladım. Kendimi izole etmek için eve gittim” diyor Geraldine ve sözlerini şöyle sürdürüyor:
“Bunun Covid-19 olduğunu düşünmemiştim çünkü hastaları tedavi ederken kişisel koruyucu ekipmanımı giymiş, maskemi takmıştım.”
“Ancak başka nedenlerle hastanede bulunan ve hiçbir semptomu olmayan Covid hastaları ile temasa geçmiş olabilirdim. Aynı şekilde, işe gelip giderken metro kullanıyordum. Ve metro istasyonları her zaman olduğu gibi doluydu, bu yüzden hastalığı orada da almış olaiblirdim.”
Geraldine başlangıçta yaşça genç olduğu için ve kronik hastalığı da bulunmadığını düşünerek virüsün kendisinde çokta etkili olmayacağını ve kısa sürede hastalığı yeneceğini düşünmüştü.
Doğum gününe 2 gün kala kendisini çok yorgun hissettiği için dinlenmek istedi. Fakat doğum gününde durumu daha da kötüleşerek adeta nefes alamaz duruma geldi. Hatta ebeveynleri ile görüntülü konuşurken zorlandı.
Aradan geçen dört günün ardından durumu kötüleşen Geraldine, “Boğulduğum ve yataktan asla çıkamayacağım hissine kapıldım çünkü çok zayıftım. Ambulansı aradık ve sağlık görevlileri beni hastaneye getirdiler. Çalıştığım yerde sabırlı olmak durumunda kalmak ve bir yandan da tanıdık yüzleri görmek garipti.” dedi.
Hastaneye kaldırılan Geraldine’e oksijen verildi. Aynı zamanda covid-19 testi yapıldı. Yapılan test sonucunun pozitif çıktığını öğrenen Geraldine, “BT taraması sol akciğerimde neredeyse hiç normal akciğer dokusu olmadığımı gösterdi, Oldukça gözyaşı döktüm. Öleceğimden endişeliydim.” dedi.
“En büyük endişem nefes alıp vermediğimde solunum cihazına bağlanmak zorunda kalmaktı. Ventilasyon sonrasında sağ kalma oranı hakkında doktorlar tarafından söylenenler göz önüne alındığında, bunun olmasını istemedim.”
Hastaneye yattığı günün ertesi sabahı Geraldine, ebola hastalarını için kullanılan Remdesivir isimli antivirüs bir ilacı denemeyi isteyip istemediği sorulduğunda kendini şanslı ve iyi hissetti.
İlacın laboratuvar koşullarındaki testleri ümit verici ve virüslerin çoğalmasını engelliyor. Bu yüzden corona virüs tedavisinde deneniyor ancak sonuçlar karışık.
Ulusal Alerji ve Enfeksiyon Hastalıkları Enstitüsü tarafından bin 063 hasta üzerinde yapılan bir çalışmada ilacın iyileşme sürecini yüzde 31 hızlandırdığı anlaşıldı. Bu veriler 29 Nisan’da açıklandı.
Çin’de yayınlanan bilim dergisinde Remdesivir isimli ilaç ile yapılan araştırma sonuçları yayınlandı. Sonuçlara göre ilacın hastalığın ciddi seyrettiği hastalarda faydasının olmadığı belirtilirken, plasebo etkisi yarattığı bildirildi.
İlaç ile denemeler devam etmekte olup, Royal Free hastanesi’nde aralarında Geraldine‘da bulunduğu 24 hasta, küresel bir çalışma olan 1000 kişilik gruba dahil edildi. Çalışma sonuçları ise ay sonunda yayınlanacak.
Yapılan deneyde, tedavi sırasında Remdesider isimli ilaç kullanılan hastalarla standart antibiyotik, sıvı ve oksijen bakımı alan hastaların durumu karşılaştırıyor.
Geraldine, ‘Bu ilaç hakkında çok şey bilmiyordum, ama kendime Covid-19 ile savaşmak ve hayatta kalmak için en iyi şansı vermek istedim.’ dedi.
İlacı aldıktan iki gün sonra iyileşerek oksijen tedavisi kesilen doktor Geraldine, “Gerçekten çok hızlı oldu. İlacın verilmesinden sadece üç gün sonra eve gittim. Neden birdenbire daha iyi olduğumu kesin olarak söyleyemem, ama bunun buna bağlı olduğuna inanıyorum.” dedi.