Bütün insanlar esniyor. Kuşkusuz, esneme vücudumuzda bazı önemli işlevleri yerine getirir, ancak hangileri olduğu konusu hala bilim adamlarını birkaç yüzyıldır şaşırtan bir soru olmaya devam ediyor.
Peki ya gerçekten Neden esneriz? Ve Esnemek neden bulaşıcıdır. Tüm bu soruların cevapları bulduk.
Esnemek
Esneme, ağzımız istemsizce açılıp derin bir nefes aldığımızda yaptığımız bir reflekstir. Bazen kolları ve bacakları germekle birlikte esniyoruz. Esneyen sadece insanlar değil, birçok hayvan da esner: memeliler, kuşlar, sürüngenler ve hatta balıklar. Ortalama olarak, bir kişi günde 5-10 kez esner. İnsanlar daha doğmadan, annelerinin hamileliğinin 11. haftasında esnemeye başlarlar.
Neden esniyoruz
Esnemenin can sıkıntısı ve uyuşukluktan kaynaklandığına inanılmaktadır. MÖ 4. yüzyılda Hipokrat , esnemeyi “’kötü’ havayı uzaklaştırmak ve beyne oksijen akışını iyileştirmek için bir yöntem” olarak tanımladı. Bunun dışında esnemeyi açıklayan birçok hipotez var.
- Uyuşukluk ve yorgunluk. Esneme genellikle bir kişi uykulu olduğunda ortaya çıkar. Esnemenin bir uyarıcı görevi gördüğü ve uykuya dalmamızı engellediği yönünde bir görüş var.
- Can sıkıntısı veya sıkıcı bir ortamdaysanız esneme olasılığınız daha yüksektir.
- Bulaşıcı esneme en sık olarak diğer insanların esnemesine tanık olduğunuzda ortaya çıkar.
- Beynin soğutulmasıyla ilgili bir teori var, buna göre esneme vücuda termoregülasyon ile yardımcı oluyor.
Son teoriye daha yakından bakalım.
Beyni soğutma teorisi
Beynin soğutulması veya havalandırılması teorisi, bir deney sırasında insanların kafalarına soğuk paketler koyulup daha az esnendiği fark edilip gözlemlenince ortaya çıktı. Termoregülasyon, beynin hipotalamus adı verilen bir alanı tarafından kontrol edilir. Esnediğinizde çeneniz kasılır ve bu da kafanızdaki kan dolaşımını artırır. Derin nefes almak beyinden kan ve beyin omurilik sıvısının boşalmasına neden olur ve ağzımızdan soluduğumuz hava bu sıvıları soğutur.
Esneme neden “bulaşıcıdır”
Bilim adamları, esnemenin bulaşıcılığının sosyal empatide yattığını düşünüyor. Genellikle başkaları gülümsediğinde gülümseriz ve kaşlarını çattığında kaşlarını çatarız – aynı şey esneme için de geçerlidir. Aşağıdaki durumlarda esneyebilirsiniz :
- Başka birinin esnediğini gördüğümüzde
- Birinin esnediği bir resme baktığımızda
- Bir esneme duyduğumuzda
- Esneme hakkında okuduğumuzda
Kulağa tuhaf gelse de, 5 yaşından küçük çocuklar bulaşıcı esneme yaşamazlar. Bu, erken yaşta sosyalleşme becerilerinin eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Araştırmalar, yüksek düzeyde empatiye sahip kişilerin bulaşıcı esnemelere diğerlerinden daha yatkın olduğunu gösteriyor. Ek olarak, bir kişi size genetik veya duygusal olarak ne kadar yakınsa, esnemelerini “yakalamanız” o kadar olasıdır.
Bu makaleyi okurken kaç kez esnediniz? 🙂