Yatağa gittiğinizi ve uyandığınızda tamamen farklı bir sese sahip olduğunuzu düşünün. Bunlar bilim kurgu kitabından alıntı fanteziler değil, bunlar gerçek hayatta olan şeyler! Bunlar çok garip olan medikal durumlardır ve sizler henüz bunları duymamış olabilirsiniz.
Sizler için 12 çok nadir durum tespit ettik. Bu hastalıkların sebepleri 21. yüzyılda bile hala keşfedilmemiştir.
Fibrodisplazi
Bu nadir ve ciddi genetik hastalık, kasların, tendonların ve bağların kademeli şekilde kemikleştirilmesi olarak karakterize edilir. Fibrodisplazisi olan bir kişiye ait iskeletin fotoğrafında gördüğünüz gibi, vücutları yavaşça kemik dokusu ile kaplanır.
Hastalık ciddi deformasyonlara, normal hareket etme yeteneğinin kaybolmasına ve erken yaşta ölümlere yol açar. Şu anda, bu hastalığın bir önlemi veya tedavisi yoktur, ancak bilim adamları fibrodisplazi için sorumlu olan geni bulmayı başarmışlardır.
Şu anda, bu hastalığı tedavi etmek için bir klinikte deney yürütülmektedir. Bu ilacın kemikleşme sürecini durdurması gerekiyor.
Ehlers Danlos Sendromu
Bu hastalık, kollajen sentezini bozar, kan damarlarının kırılganlığı, eklemlerin aşırı esnekliği, dislokasyonlar, burkulmalar, doku deformasyonu ve diğer tehlikeli sonuçlara yol açar. Bu hastalığa sahip olanların cildi elastik, hasara ve yaralara karşı çok hassastır.
Bu sendromun çeşitli varyasyonları vardır orta ila şiddetli derece (neyse ki, son derece nadirdir) ve hastalığın kan damarlarını etkilemediği durumlarda, yaşam beklentisini gerçekten etkilemez. Şu anda tedavisi yoktur, ancak bir hasta doğru fizyoterapi alırsa, Ehlers-Danlos sendromunun olumsuz etkilerini azaltmak mümkündür.
Uyku Hastalığı
Ayrıca “uyku hastalığı” olarak bilinen bu hastalık, tizse sineklerinin taşıdığı diğer uyku hastalıklarından farklıdır. Doktorlar viral olduğuna inanıyorlar, ama kesin virüs henüz belirlenmemiştir.
Hastalık yüksek ateş, boğaz ağrısı, baş ağrısı, halsizlik, titreme ve her yerde uykuya dalma ile karakterize edilir. Tam bir tedavisi yoktur, bu yüzden hasta bir kişi ya kendini kurtarabilir ya da hastalık kronikleşerek onlarca yıl boyunca yaygınlaşırak sürebilir.
Salgın ilk olarak 1915-1917’de keşfedilmiştir. Bazı araştırmacılar Adolf Hitler’in kişiliğini ve gelecekteki kararlarını etkileyen uyku hastalığı olduğunu düşünüyor.
Soğuk Ürtikeri
Soğuk ürtiker, döküntüye bağlı olarak soğuğa tepki gösteren bir kalıtsal veya edinsel bir hastalıktır. Bu, anormal histamin seviyeleri nedeniyle olur, ancak histamin seviyelerindeki artışa neden olan mekanizma belirsizdir.
Semptomatik tedavi (tek tedavi): Doktorlar hastaları soğuk almamaları, anti-histamin ilaçları almaları ve soğuktan korunmak için dışarı çıkmadan önce yüze ve ellere özel kremler sürülmesini önermektedir.
Kseroderma
Bu genetik hastalık, vampir sendromu olarak da bilinir, çünkü bu hastalığa sahip olan bir kişi, güneş ışığı altında korumasız kaldığında bu ciddi sonuçlara yol açar. Ultraviyole maruz kalan derideki lekeler enflamatuar hale gelir. Bu iltihap veya bir onkoloji hastalığına yol açabilir. Gözler de bu durumda oldukça tehlikededir.
Kseroderma olan bir kişinin gündüz vakti dışarı çıkması gerekiyorsa, tüm olası önlemleri alması gerekir. Örneğin, fotoğrafta görmüş olduğunuz erkek David Middleton, okula özel bir takım elbise giymek zorunda ve koruyucu kremi çıkarmak için günde iki saat geçirir.
Yabancı Aksan Sendromu
Bu sendromun neden ortaya çıktığı belli değildir, ancak kafa travması, felç veya beyin tümörü nedeniyle ortaya çıkabileceği düşünülmektedir. Bu sendroma sahip olan kişi hala anadilini konuşabiliyor, ancak telaffuzları o kadar değişiyor ki, diğer insanlar bu kişinin yabancı aksanla konuştuğunu düşününebiliyor.
Bu Bozukluğun kendisi kişinin sağlığı için tehlikeli değildir, ancak insanlar anavatanlarında yabancı olduklarını ve yanlış anlaşılma ve bazen diğer insanlar tarafından alay konusu oldukları için hayatlarının zorlaştığını söylerler.
Hipertrikoz
Hipertrikoz, örneğin yüzde normal sayılmayam yerlerde tüylerin aşırı şekilde çoğalmasıdır. Çoğu zaman, hipertrikoz erkeklerde ve nadiren kadınlarda oluşur. Geçmişte sirklerde ürpertici sakallı kadınlar bu rahatsızlıktan etkilenmiş olabilirler.
Doğuştan hipertrikoz rahatsızlığı tedavi edilemez, ancak neyse ki günümüzde fazla tüylerden kurtulmanın birçok yolu vardır. Bu hastalıktan etkilenen Meksikalı bir aktör olan Jesús Aceves, hipertrikozun bir trajedi olduğunu ve tam olarak bir yaşam sürdüğünü düşünmüyor.
Arjiri
Bu hastalık, vücutta biriken gümüş çökeltiden kaynaklanır. Sonuç olarak, bir kişinin cildi gümüş veya mavimsi bir renge sahiptir. Argyria’nın gelişimi, insanların gümüş içeren çok fazla ürün kullandığı durumlarda olur ve özellikle bu metalle çalışan kişiler arasında yaygındır.
Bu hastalığa sahip en tanınmış kişi, “Şirin Baba” takma adını taşıyan Paul Karason adında bir Amerikalıdır. Bu takma adını almıştır çünkü bu çizgi film karakterine çok benziyordu. Dermatiti tedavi etmeye çalışırken uzun bir zaman koloidal gümüşü aldıktan sonra cilt rengi maviye döndü.
Patlayan Kafa Sendromu
“Daha yüksek ve daha gürültülü hale gelen bir ses var, bir patlama sesi gibi ve parlak bir ışık, sanki biri bir el feneri açıp yüzüme doğrultuyormuş gibi.” Kafası patlayan insanlar bu şekilde acı çekiyor ve sendrom belirtilerini böyle açıklıyorlar. Ve bu hastalık aslında nadir değildir. Eğer uykusuzluk ve stresden sık sık çekiyorsanız, sizler de risk altında olabilirsiniz.
Bilim adamları bu sendromun, beynin sesden sorumlu bölümlerindeki nöral aktiviteden kaynaklanabileceğini düşünmektedir. Bu, “patlamaya” ve elektrik çarpması gibi hissedilen olaylara yol açar.
Koku Hastalığı (Trimethylaminuria)
Bu hastalık balık kokusu sendromu olarak da bilinir ve muhtemelen tahmin ettiğiniz gibi bu balık gibi kokan bir kişiye deniyor. En kötüsü, kişinin kokuyu algılayamaması, ama diğer insanların algılamasıdır. Bu, birçok psikolojik problemlere ve iletişim bozukluklarına neden olur.
Ne yazık ki, etkili tedavi yöntemleri yoktur, ancak bazı çalışmaların sonuçlarına göre, aktif karbon ve hlorofillin ile birlikte özel bir diyet balık kokusunu azaltabilir.
Stendhal Sendromu
“Kutsal Haç Kilisesi’ni terk ettiğimde, kalbim çok hızlı atmaya başladı, hayat benden gidiyormuş gibi hissettim ve düşme korkusuyla birlikte yürüdüm …”, bu Fransız yazar Floransa’yı gezdikten sonra Stendhal hislerini anlatıyor.
Yazarın yaşadığı şey, İnsanlar, sanat, doğa, hayvan ya da insanların güzelliği gibi büyük bir kişisel öneme sahip bir şey olduğunda hızlı kalp atışı, baş dönmesi, bayılma, kafa karışıklığı ve hatta halüsinasyonlar gibi belirtilerle ortaya çıkan psikolojik bir bozukluktur.
Bu oldukça gariptir, Asya’dan gelen turistlerin belki de kültürleri çok farklı olduğu için Stendhal sendromuna sahip değillerdir. Aynı şey İtalya’dan gelen turistler için de geçerlidir, çünkü onlar diğer insanlardan daha güzel çevrelenmeye alışmışlardır.
Urbach-Wiethe Hastalığı
Bu rahatsızlığı olan hastalar, beyninde amigdalaya sahip değildirler, yani korku yaşayamazlar. S.M. olarak bilinen bir hastada yapılan deneyler vardır. Bu durumdan etkilenen insanların yılanlardan, zehirli örümceklerden, korku filmlerinden, silahlı soygunlardan ve diğer tehlikelerden korkmadığı gözlemlendi.
Onları uzaktan korku olarak tanımlayıp deneyimleyebilecek tek şey, herhangi bir sağlıklı insanı panik yapacak derecede yüksek dozda bir karbondioksitin solunmasıdır.
Bu yazıda anlatılan hastalıklardan hangileri sizi en çok şaşırttı? Yorumlarınızı aşağıdaki yorum bölümünde bizimle paylaşın!