Genellikle yaşlılarda ve uzun boylularda görüldüğünü sandığımız kambur her insanda görülebilir ve erken fark edildiğinde çok iyi sonuçlar alınabilmektedir. Kendinizde hafif kamburluk sezdiyseniz ve bu yazıyı okuyorsanız hiç endişelenmeyin, aşağıda sizler için bazı talimatlar verdik. Hazırsanız başlıyoruz.
Öncelikle Kambur Nedir?
Halk arasında kambur olarak bildiğimiz Dul kamburu, diğer adıyla buffalo kamburu ya da sağlık alanındaki adıyla postural kifoz, sırt bölgesindeki sarkmaya bağlı olarak oluşan bir kamburluk şeklidir. Eğer düzgün tedavi edilmezse, ileride hiperkifoz ve vertebra kırığı gibi ciddi sorunlara yol açabilir.
Eğer boynunuzun arkasında zamanla küçük bir çıkıntı görürseniz, kas dengesizliği ve beslenme alışkanlığı gibi bir takım problemleri düzelterek kolayca bu kamburluktan kurtulabilirsiniz.
Bilge Cafe olarak kambur nasıl düzelir en etkili yollarını adım adım sizler için hazırladık.
Kambur nasıl düzelir?
7. Kilonuza dikkat edin
Aşırı kilo, dul kamburu oluşumundaki ana faktörelerden bir tanesidir. Normalde vücudunuzda biriken yağlar doğrudan boyun kısmınızda birikmez ancak kilonuzun tamamına kıyasladığınızda, bu bölgelerde yağ birikmesi daha fazla olabilir. Bu yüzden dul kamburundan kurtulmanın ilk yolu beslenme alışkanlıklarınızı değiştirmek ve sağlıksız içecekleri tüketmek yerine su tüketmektir.
6. Uyku pozisyonunuza dikkat edin
Uyku sırasında omurganızı uygun ayakta duruş pozisyonuna göre ayarlamalısınız. Yani omuzlarınız alçak, sırtınız düz, dizler rahat ve kalçalarınız omuzlarınız ile hizalanmış olmalıdır. Bu pozisyonda uyumaya alışmak için ise aşağıdaki tavsiyeleri uygulayabilirsiniz.
- Eğer sırtüstü uyuyorsanız, kafanızın altına bir şey koymanıza gerek yoktur. Sadece boyun yastığı kullanmanız yeterlidir.
- Eğer yan tarafalarınıza dönerek uyuyorsanız, omzunuz ve boynunuz arasındaki boşluğu mutlaka dolduracak şekilde bir yastık kullanın ve aynı zamanda dizlerinizin arasına da bir yastık koyun.
5. Sırt kaslarınızı çalıştırın
Uzmanlar dul kamburundan kurtulmak için etkili yöntemlerden bir tanesinin, boyun ve omuzların da dahil edildiği ve sırt kaslarını çalıştıran bir egzersiz programının uygulanması olduğunu söylemektedirler.
Yapmanız gereken:
- Ellerinizi kafanızın arkasında birleştirin ve elleriniz ile kafanızı ileri doğru iterken kafanızı ve boynunuzu geriye doğru çekerek esnemeye çalışın.
- Bu şekilde 5 saniye bekleyin ve kendinizi gevşetin
- 10 kez tekrar edin.
4. Boyun kaslarınızı gerdirin
Sternokleidomastoid kaslarınızı gerdirmek zayıf postural eğilimlerinizi yok edecek ve kas sisteminizi güçlendirerek dul kamburuna yakalanma riskini azaltacaktır.
Yapmanız gereken:
- Boynunuzun sol kısmının gerildiğini hissedene kadar kafanızı vücudunuzun sağ tarafa doğru yatırın.
- Elinizi kafanıza koyun ve yavaşça aşağı doğru çekin.
- Bu şekilde 30 saniye boyunca bekleyin.
- 3 kez tekrarlayın ve sonra kafanızı diğer tarafa doğru yatırarak aynı hareketi tekrar edin.
3. Başınızın alt-arka kaslarını gevşetin
Yapmanız gereken:
- Başınızı bir masaj topu ya da tenis topunun üstüne koyarak uzanın. Topun resimde görülen bölgeye baskı yaptığından emin olun.
- Başınızı gevşeme hissedinceye kadar hafifçe sağa sola doğru sallayın.
- 1-1.5 dakika boyunca bu işlemi uygulayın.
2. Kendinize boyun masaj yapın
Eğer dul kamburuna sahipseniz, boynunuzdaki kaslar muhtemelen doğal olmayan bir şekilde gergindir. Aşağıdaki teknikleri takip ederek boyun kaslarınızı gevşetebilirsiniz.
- 2-3 adet banyo havlusu veya yemeniyi birleştirip kendi etrafında döndürerek elastik hale getirin.
- Birleştirdiğiniz bu havluyu sırtınıza yerleştirin ve ellerinizle her iki ucundan kavrayın.
- Havluyu yavaşça aşağı yukarı doğru gezdirerek boyun kaslarınıza baskı yapın.
- 5-7 dakika boyunca bu işlemi uygulayınç
1. Duruşunuzu düzeltin
Dul kamburuna sahip olan birisinde büyük ihtimalle baş önde duruşu ya da diğer adıyla tavuk başı duruşu denilen, baş kısmı vücut kısmından daha önde duran bir duruş şekli de vardır. Bu duruş şeklinde boyun kısmına normalin 10 katı kadar yük binmektedir. Eğer böyle bir duruş şekline sahipseniz, durum oldukça vahim demektir ve duruşunuzu düzeltmek için elinizden gelen bütün çabayı göstermelisiniz.
- Yürüyüş duruşunuzu düzeltmek için öncelikle vücudunuzun en dik ve en düzgün pozisyonunu bulmalısınız. Çenenizi yer ile paralel hale getirin; omuzlarınız yukarıda ve karnınız içeride olmalıdır. Kollarınızı vücudunuzun yan taraflarına doğru serbest bırakın. Tavandan aşağıya ve tam önünüze doğru dimdik bir sicim indiğini hayal edin ve sicime dokunmamak için durmanız gereken pozisyonu oluşturun.
- Oturma duruşunuzu düzeltmek için ise, oturduğunuz yüzeyi değiştirmektir. Altınıza katlanmış küçük bir battaniye alarak ideal oturma pozisyonunu sağlayabilirsiniz. Bu şekilde dizleriniz kalçalarınızın altında hizalanacaktır.
Sizinde kamburluğu düzeltmek için uyguladığınız kendi yöntemleriniz varsa yorum kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.
Bu talimatları uyguladım kamburumu düzeltmeme çok yardımcı oldu teşekkür ederim.
Kamburunuz hangi seviyedeydi Meryem hanım?
Çok faydalı hareketler
umarım işe yarar çünkü çok kötü gözüküyor yaşım daha 13 ve düzelmesze imajım kaybolur voleybola başladım ve hoş gözükmüyor umarım olur…