Bebeğiniz ile aranızdaki bağ tahmin ettiğinizden çok daha erken başlar. Yapılan araştırmalara göre bebek, daha anne karnında iken annesinin psikolojik durumunu hissedebilir. Doğmamış bebekler vücudunuz ve ruhunuz aracılığı ile sinyaller alır. Bu durumda sizin yapmanız gereken ise bebeğinize olumlu sinyaller göndermektir.
Bige Cafe olarak anneler için hazırladığımız bu yazıda, bebeklerin anne karnında iken hoşlandığı şeyleri bulabilirsiniz.
8. Tatlı Yiyecekler
Bebekler 13-15 haftalıkken çeşitli tatları ayırt etmeye başlarlar. Amniyotik sıvı yediğiniz yemeğin tadını özümser ve bebeklere iletir. Bebeklerde bu şekilde yediğiniz yiyeceklerin tadını alabilirler. Aşerme dediğimiz olay da aslında buradan kaynaklanmaktadır.
Bebeklerin yemek tercihleri ise henüz uterodayken oluşmaya başlar. Yani çocuğunuzun ileride yemek seçmeyen ve sağlıklı beslenen birisi olmasını istiyorsanız, hamilelik döneminde sağlıklı yiyecekler tüketmeye özen göstermelisiniz. Bebeklerin tatlı şeylere düşkün olmasının sebebi ise; tatlı yiyecekler bebekleri anne sütüne önceden hazırlar.
7. Ilık Duşlar
Bebekler anne karnına baskı yapacak kadar büyüdükleri zaman, annenin vücudunda meydana gelen ısı değişimlerini ayırt edebilirler. Bu yüzden sıcak su ile banyo yapmak bebek için zararlı olabilir. Diğer yandan ılık su ile yapılan banyo ise hem bebeği hem de sizi rahatlatacak ve sakinleştirecektir.
Ayrıca anne karnındaki bebekler banyoda akan suyun sesine bayılırlar. Eğer karnınızın üzerine hafifçe su dökersiniz bundan daha da keyif alacaklardır ve siz de bebeğin tepkisini kolayca hissedebilirsiniz.
6. Karnı Ovuşturma
Bebeklerin dokunma algıları 8 haftalıkken gelişmeye başlar ve yaklaşık 20 haftalık iken, bebekler dışarıdan gelen dokunmaları hissedebilirler. Bu dönemde en çok sevdikleri şey ise anne karnının ovuşturulmasıdır.
Bu yöntem ayrıca, baba ile bağların kurulmasında da önemli rol oynayabilir. Baba annenin karnını ovuşturduğu zaman bebek bu farklı dokunuşu da hisseder ve baba ile ilişki kurabilir.
Karnı ovuştururken masaj yağları kullanmak ise hem anneyi hem de bebeği rahatlatacaktır.
5. Anne Sesi
25-26 haftalık iken, bebekler dışarıdan duydukları seslere tepki vermeye başlarlar. Ve sizin sesiniz duydukları en net sestir. Bu dönemde bebek anne sesini tanımaya çalışır. Sesiniz aynı zamanda bebeğe rahatlık ve güvenlik hissi verecek ve bebek her şeyin yolunda olduğunu hissedecektir. Bebeğiniz ile aranızda bağ kurmanın etkili yollarından birisi de günlük hayatınızda yaptığınız kitap okuma gibi faaliyetleri sesli bir şekilde gerçekleştirmektir.
Diğer yakınların seslerini duymak da bebeği mutlu eder. Özellikle babanın sesi, bebek için algılaması daha kolay bir sestir. Etrafınızda olan diğer konuşmalar ise bebeğin ses ayrımı yapmasını ve ana diline olan yatkınlığın oluşmasını sağlamaktadır.
4. Müzik Dinlemek
Doğum öncesi müzik dinlemenin bir çok faydası vardır. Anne açısından bakıldığında, beyin fonksiyonlarını geliştiren ve uyku düzenini sağlayan serotonin hormonu üretilir ve ayrıca bebeğe de aktarılacak olan endorfinin salınımı teşvik edilir.
Bebek açısından bakıldığında ise, müzik bebeğin hislerini harekete geçirir ve beyin gelişimini sağlar.
Müzik dinlerken müziğin sesini iyi ayarlamak gerekir. Ayrıca klasik müzik konserleri dinlemek, bebeğin çeşitli enstrümanlardan çıkan sesleri ayırt etmesine yardımcı olur.
3. Düzenli Egzersiz
Hamilelik döneminde doğru egzersizi seçmenin anahtarı şudur: güvenli olmalı, kolay hareketler olmalı ve doktor tarafından onaylanmalı. Kardiyo egzersizleri hamilelik döneminde yapılabilecek en iyi egzersizlerdir. Bu egzersizler sayesinde bebekleri kalp gelişimi daha düzgün olabilir. Ayrıca anne düzenli olarak egzersiz yapıyorsa bebekler ileride daha güçlü olabilir.
Kardiyo antrenmanları aynı zamanda kalp hızını yavaşlatması bakımından iyidir çünkü yüksek kalp hızı fetal rahatsızlıklara sebep olabilir.
2. Annenin Dinlenme Zamanı
Sizin dinlenme zamanınız, bebeğinizin eğlence zamanıdır. Bu saatler bebeğin bir şeyler ile meşgul olma saatleridir. Anne karnında akrobatik hareketler yapmaya başlarlar ve yeni hareketler keşfederler.
Bu hareketler çok uzun sürmez, bu şekilde siz de dinlenmek için zaman bulabilirsiniz. Hamileliğin son dönemlerinde ise bebekler gün içerisinde sık sık 70-90 dakika arası uykular uyumaya başlarlar. Bu yüzden son dönemlerde bebekler eskisi kadar sık hareket etmezler.
1. Anne Kahkahası
Ultrasonlarda da görülebileceği üzere anne karnındaki bebekler, anne kahkaha atmaya başladığı zaman aşağı ve yukarıya doğru sallanmaya başlarlar. Sanki bir trambolinin üzerinde zıplıyormuş gibi gözükürler. Bebek böyle sallandıkça da anne daha fazla gülmeye başlar. Bunun sebebi de kas kasılmalarıdır.
Kendinizi mutlu ve huzurlu hissettiğinizde salgılanan mutluluk hormonları da bebeği doğrudan etkiler. Bu yüzden hamilelik döneminde mümkün olduğu kadar olumlu düşünmeye ve huzurlu kalmaya özen göstermelisiniz.
Hamilelik dönemi bir çok duygunun yoğun olarak hissedildiği bir dönemdir. Siz kendinizi ne kadar iyi hissederseniz, bebeğiniz de o kadar sağlıklı ve mutlu olacaktır.
Hamilelik döneminde iken bebekleriniz ile ilgili ilginç anılarınız varsa yorum kısmında paylaşabilirsiniz!