Bebeğiniz ağladığı zamanlar da bebek refleksolojisi bir kurtarıcı olabilir. Temel olarak, vücuttaki organların avuç içi ve ayaklara olan bağlantı noktalarına yapılan bir masaj tekniğidir. Bu noktalara baskı uygulayarak çocuğunuzun sancısını ve ya kabızlığını giderebilirsiniz. Bu arada bebek ayakları düz olduğundan masaj yapmak daha kolaydır. Bebekler kendi başlarına yürümeye başladıklarında, 2-3 yaşlarında ayaklarındaki kemerler oluşmaya başlar.
Bilge Cafe olarak bebek refleksolojisi cetveli hakkında kendimizi geliştirdik ve çocuğunuzu en basit ve en güvenilir şekilde sakinleştirip rahatlatmanın yollarını size sunuyoruz. Yazımızın sonundaki bonus başlığı kaçırmamanızı öneririz.
1- BAŞ VE DİŞLER
Refleksoloji haritasına göre baş ve diş bölgesi ayak parmaklarıyla birbirine bağlantılıdır. Bu bölgeye yapılan masaj diş ağrısını hafifletebilir. Bunu yapmak için, nazikçe bebeğinizin ayağını tutun ve her ayak parmağını dairesel hareketlerle hafifçe bastırarak ovalayın. Bunu diğer ayağına da yapın.
Ayrıca ayak parmaklarının altındaki bölgeye de deneyebilirsiniz.
2-SİNÜSLER
Ayak parmaklarının tam ortası sinüslerle bağlantılıdır. Burun tıkanmasını ve akıntısını kolaylaştırmak için bu noktaları kullanabilirsiniz. Bebeğinizin bir ayağını elinizle tutun ve diğer elinizin başparmağıyla da dairesel hareketlerle masaj yapın. Bebeğinizin diğer ayağında tekrar edin.
3- AKCİĞER
Ayakların üst bölgesi akciğer alanıdır. Bu bölgeye masaj yapmak göğüs tıkanıklığını azaltabilir. Bir seferde sadece bir ayağa masaj yapın. Soldan sağa spiraller çizerek ovalayın. Bir başka yöntem ise parmaklarınızla alttan üste doğru “adım atmak” gibi yumuşak bir baskı uygulamaktır.
4- SOLAR PLEXUS ( DİYAFRAM KASININ OLDUĞU BÖLGE)
Solar plexus alanı birçok sinirin birleşim noktası diye bilinir ve ayağın üst tarafının ortasında bulunur. Bu bölgeye yapılan masaj mideyi rahatlatır. İki elinizle bu noktalara dairesel hareketle masaj yapın.
5- ÜST KARIN
Ayakların merkezine masaj yapmak, kabızlık ve hazımsızlık gibi bağırsak sorunlarından kurtulmaya yardımcı olabilir. Ayakları her seferinde tek tek masaj yapmanız gerekir, ancak her ikisini de aynı anda tutmak daha iyidir. Sol ayakla başlayın. Parmağınızı alt karın bölgesinin alt sol tarafına koyun. Yavaşça bastırarak üst karın bölgesinin üst tarafına doğru hareket ettirin. Sonra, ayağın kenarına ulaşana kadar sağa hareket edin. Diğer ayak üzerinde soldan sağa aynı seviyede uygulayın ve alt karın bölgesine geçin.
6- ALT KARIN
Bebeğinizin şişkinliği ya da kabızlığı varsa alt karın bölgesi işe yarayacaktır. Ovalamayı ve ya spiraller ve dairesel hareketlerle uygulamayı deneyebilirsiniz.
7- PELVİS ( BÖBREKTEKİ HAVUZCUK)
Bu bölgeye masaj yapmak bazı pelvis ve kolik gibi mide rahatsızlıklarını giderebilir. Pelvik tutuşunu deneyebilirsiniz: bebeğiniz hareket ederken topuklarından tutun. Deneyebileceğiniz bir başka şey ise topuklara hafifçe masaj yapmaktır.Ulusal Sağlık Enstitüsüne göre refleksoloji uykudaki sesi, ağrıyı ve endişeyi azaltabilir. Bebeklerin hassas olduğunu ve bunun göz önünde bulundurularak masaj yapılması gerektiğini unutmayın. Her bölgeye 1 ve ya 2 dakika masaj yapın. Bebeğiniz huysuzlanırsa tekrar deneyin.Refleksoloji temel olarak masaj ve güvenli kabul edilir olmasına rağmen, bebeğinizle denemeden önce doktorunuza danışmak her zaman daha iyidir. Doktorunuzun tavsiye ettiği tedavinin yerini tutmayacağını asla unutmayın.
EL İÇİN MASAJ BÖLGELERİ
Aküpresür bahsettiğimiz diğer yöntemler gibi bir rahatlama sağlayabilir. Dairesel hareketlerle hafif bir baskı uygulayarak, probleminize bağlı olarak ihtiyacınız olan noktaya masaj yapın.
- Bebeğinizin mide sorunları ve ya öksürüğü varsa, avuç içinin merkezine başparmağınızla daireler çizerek masaj yapın.
- Hıçkırık veya kusma sorun olduğunda, başparmağın ucuna masaj yapmayı deneyin. Burada, tüm parmaklarda olduğu gibi hafifçe ve dairesel hareketlerle masaj yapın fakat çemberler çizmek yerine tek bir nokta da yapın.
- İşaret parmağının ucuna masaj yaparak kızarmış gözü tedavi edebilirsiniz. Bebeğin ateşi varsa orta parmağın ucuna masaj yapın.
- Öksürük ve diğer üst solunum problemlerini tedavi etmek için yüzük parmağına masaj yapın.
- Diş çıkarmada bebeğe yardımcı olmak için serçe parmağının ucuna masaj yapın ve avuç içinin sağ alt tarafından bileğine masaj yapın.
- Çocuğunuz yatağını ıslattığında ise serçe parmağının ucuna doğru hafifçe yukarı doğru masaj yapın.
- Bebeğinizin ishali varsa işaret parmağına yukarı doğru, kabız ise aşağı doğru masaj yapın.
Bunu bebeğinize düzenli olarak uyguladığınız zaman önleyici tedavi olarak kullanmış olursunuz. Bunun bir tamamlayıcı yöntem olduğunu unutmayın. Uzmanlara danışmayı aksatmayın.
Kullandığınız masaj tekniği ne olursa olsun uyguladığınız kuvvete her zaman dikkat etmeniz gerekmektedir. Bebeğiniz mutlu görünüyorsa devam edebilirsiniz ancak rahatsız olursa durmanız gerekir.
BONUS: SAKİNLEŞTİRİCİ TUTUŞ
Dr. Robert Hamilton tarafından geliştirilen bu alışılmadık teknik size bebeğinizi sakinleştirmede zaman kazandırabilir. Tek yapmanız gereken bebeğinizi kollarınızla kundaklamak ve sallamak. Oldukça kolay ve her ebeveynin yapabileceği bir yöntem.
İşte yapmanız gerekenler:
- Bebeğinizin kollarını göğsünde birleştirin ve kafasını desteklerken ellerinizle kollarını tutun.
- Bebeğinizi 45 derecelik bir açıkla öne yatırın ve poposunu da diğer elinizle tutun.
- Nazikçe sallayın ve bebeğiniz sakinleşsin.
Bu yöntemin tek dezavantajı, 3 aylıktan sonraki bebeklerin bu şekilde tutmak için çok ağır olmalarıdır.
Bebeğinizle refleksoloji ve aküpresür denemek ister misiniz? Daha önce denediniz mi? Fikirlerinizi ve başınızdan geçenleri bizimle yorumlarda paylaşın.