Doğum kontrol hapını doğru kullanmanın ne denli önemli olduğunu tüm kadınlar bilir. Gerek regl dönemini düzenlemek gerekse de bir korunma yöntemi olarak kullanılan doğum kontrol hapı hakkında bilmeniz gerekenleri bu makalede sizinle paylaşıyoruz!
1. Doğum kontrol hapı yalnızca gebelik önleyici değildir.
Doğum kontrol hapı genellikle regl döneminin düzenlenmesi, aknesiz bir cilt için de kullanılmaktadır.
2. Kendi başınıza kullanmayın mutlaka kadın doğum uzmanınıza danışın
Ulaşılması ve kullanımı ne kadar kolay olsa da doktorunuza danışmadan kullanmak hormonal dengenizi olumsuz etkileyebilir.
3. Zamanında kullanmaya özen gösterin
Doğum kontrol hapının her gün aynı saatlerde kullanılması gerekmektedir. Bu nedenle gerekirse telefonunuza alarm bile kurmalısınız.
4. Doz atlamayın
Yaptığınız tüm diğer zamanlı ve ölçülü işler gibi doğum kontrol hapının dozunu da atlamayı unutmamalısınız. Eğer doğum kontrol hapını almayı unutursanız hatırladığınız anda alın; sakın diğer hap ile birlikte almayın.
5. Şişkinliğe hazır olmalısınız
Doğum kontrol hapının bilinen en yaygın yan etkilerinden biri vücutta ödem birikmesine neden olduğudur. Başlangıçta zorlanabilirsiniz fakat düzeniniz oturdukça her şey eski haline dönecektir.
6. Bulantılara karşı hazırlıklı olun
Üç aya kadar bulantı olabileceği söylense de genellikle kullanılmaya başladığından itibaren iki üç gün bulantıya neden olur.
7. Gece terlemelerine hazır olun
Yaygın bir yan etki olmasa da; birçok kadın gece terlemelerinden şikayetçi. Bunun nedeninin östrojen seviyesi olduğu söylenmektedir.
8. Libidonuzu etkileyebilir
Doğum kontrol hapları hormonal dengenizi etkilediği için dolaylı yoldan seks hayatınızdaki etkinliğinizi de etkileyebilir. Bazı durumlarda libidonuzu düşürebilir.
9. Kilo alabilirsiniz
Vücudunuzdaki sıvı birikiminin bir sonucu da kilo almanız olabilir. Fakat korkmayın kolayca idare edilebilir bir durum.
10. Vajinal akıntı seviyenizi attırabilir
Hormonal dengeniz değiştiği için vajinal akıntı seviyenizde de değişiklik göstermesi olasıdır. Bu durumu sağlıklı ve temiz bir şekilde idare etmeye gayret gösterin. Aksi takdirde enfeksiyona dönüşebilir.
11. Baş ağrısı oldukça yaygın bir yan etkidir
Hormonlarınız uyarılmaya zorlandığı için doğum kontrol hapını kullanmaya başladığınız zamandan itibaren birkaç ay baş ağrısı problemi yaşamanız normaldir. Vücudunuzun alışmasına izin verin!
12. Geceleri uyuyamama problemi yaşayabilirsiniz
Hormonlarınız uykusuzluğu tetikleyebilir. Uykunuz direkt olarak vücut ısınız ile ilgili olduğu için uyumakta zorlanabilirsiniz.
13. Anksiyete, depresyon ve ani ruh hali değişimlerine dikkat
Doğum kontrol hapı her kadına ayrı ayrı etki eder. Kimi insanda anlık ruh değişimlerini yatıştırırken kimi insanda da anksiyete, depresyon ve ruh halinde anlık dalgalanmalara neden olabilir.
14. Alkole dikkat
Alkol, direkt olarak doğum kontrol hapıyla ilişkili olmasa bile vücutta su tutulduğu için kanınızdaki alkol seviyesi kolayca artabilir. Kısacası alkolden daha kolay etkilenebilirsiniz.
15. Uzun vadede safra kesesi problemlerine neden olabilir
Doğum kontrol hapı kullanan kadınların uzun vadede safra kesesinde taş oluşumuyla ilgili problemleri olabiliyor. Bu nedenle vücudunuza özen göstermeyi ve sağlıklı yaşamayı ihmal etmeyin.
Dikkat! Göğüs hassasiyetiniz artacağı için yeni sütyen almayı isteyebilirsiniz. Bu oldukça doğal. Hatta kullanmaya başlamadan önce iç çamaşırlarınızda değişiklik yapmak bile mantıklı 🙂