Yıllar boyunca (belki de asırlar) , sıradan yiyecekler kötü bir ün kazandı. Bazıları gelenekler bazıları ise bazı bilim adamlarının araştırmaları yüzünden. İkincisinin onaylamaması daha muhtemel olsa da, bazen bilim adamları yanlış anlaşılabiliyor ve bu tabaklarda ne olması ve ne olmaması konusunda kafa karışıklığına neden oluyor.
Bir kereliğine bu kafa karışıklığını aklımızdan çıkaralım? İşte bilim adamlarının da sağlıksız olmakla suçladığı kötü bir ün yapmış 7 yiyecek! Bilim adamlarının daha sonradan bu görüşlerini geri çekmelerine şaşırmayacaksınız.
1-Tuz
Bugüne kadar hazırlanan neredeyse tüm yemeklerin bu temel öğesi, bilim adamları tarafından birkaç on yıl önce kötü bir isim kazanmıştır. İnsanlara yüksek miktarda tuz tüketmenin kan basıncında, böbrek ve kalp problemlerinde artışa neden olabileceği söylendi. Ama bu uzun sürmedi.
Yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre, tuz tüketiminizi düşürmek, herhangi bir şekilde kalp hastalığına veya hipertansiyon hastalığına yakalanma şansınızı etkilemez. Aksine, sodyum tüketiminizi önemli ölçüde azalttığınızda, vücudunuz kan basıncınızı yükselten enzim ve hormon üretir.
2-Yumurta
Neden burada yumurta var diye soruyorsunuz. Görünüşe göre yumurtalar kolesterol seviyenizi arttırabilir, damarlarınızı tıkar ve diyabet, kalp krizi ve felçlere yatkın hale getirebilir! Bilim adamları kontrol etmeden varsayımda bulunabiliyorlar.
Ancak, bu ifadeyi geri çekmeye çabalıyorlardı, iki tür kolesterol – iyi ve kötü – olduğunu ve yumurtaların iyi türler içerdiğini itiraf ediyorlardı. Ayrıca yumurtalar katarakt ve maküler dejenerasyon gibi yaşa bağlı bazı göz hastalıklarını önleyen bazı antioksidanlar ve proteinler açısından zengindir.
3-Patlamış mısır
Patlamış mısır abur cubur! Bu bir gerçek. Bunun hakkında sağlıklı hiçbir şey yok. Yanlış!
Bilim adamları, patlamış mısırın aslında polifenoller (sebzeler ve meyvelerden daha fazla içeriyor.) olarak bilinen özel bir tür antioksidanlar bakımından zengin olduğunu keşfetti ve bu da kanser ve kalp hastalıkları riskini azaltmaya yardımcı oluyor. Ayrıca tatlandırılmadığı sürece kalori değeri tüm tahıllardan daha azdır.
4-Tam yağlı süt
Evinizi kontrol ederseniz yağsız ve ya yarım yağlı bir süt bulacaksınız ama tam yağlı değil. Bu daha az yağlıdır, yani yağ tüketiminizi kontrol edebilirsiniz.
Ancak yeni yapılan bir çalışmaya göre tama yağlı süt sizin için daha iyidir. Tam yağlı süt içeren temel besin maddeleri kanseri önleyebilir. Bununla birlikte, tam yağlı süt sizi zayıflatır ve diyabeti önler.
5-Kahve
Kahve muhtemelen çikolatadan daha “günahkâr” dır! Kalp sorunlarına, hipertansiyona, merkezi sinir sisteminize zarar verir, neye neden olmaz!
Ancak son zamanlardaki araştırmalar bir fincan kahve yudumlamak hem kalp hastalıklarının hem de mezara yapılacak erken bir ziyaretin olasılığını düşürdüğü gösteriliyor. Kahve ayrıca 2. tip diyabet, karaciğer sirozu ve hatta Alzheimer ve Parkinson hastalığı gibi diğer hastalıkların önlenmesine yardımcı oluyor.
6-Beyaz pirinç
Pirincin diyabet riskini arttırdığını ve diyetinizi bozduğu ihtimalleri unutun. Pilav gerçekten de yapılması gerektiği gibi yapıldığı zaman diyetinizin bir parçası olması için birkaç nedeni olabilir.
İlk olarak, pirinç midede emilimi kolaydır ve midedeki toksinlere emer. Kötü bir günü iyi yapabilir. Hatta glüten içermez ve kronik sindirim sorunlarının önlenmesine yardımcı olur. Dahası, beyaz pirinçlerin arsenik içeriği, kahverengi pirinçten daha düşüktür ve bu da tüketim için güvenli olmasını sağlar.
7-Pizza
Ağzınız açık kaldı, biliyoruz. Pizza, sağlıksız, hiçbir şey için iyi olmayan (Çok lezzetli olsa da) yiyecek maddesi olarak görülmemeli! Evet, resmi olarak abur cubur listesinden çıkarıldı.
Buradaki mantık patlamış mısırın mantığı ile aynı. Evde pişirdiğiniz sürece, pizza aslında oldukça besleyicidir. Taze sebzeler, yağsız etler ve peynir gibi çok besleyici maddelerden oluşur! Tam bir buğday ekmeği ve ya hamuru kullanırsanız, karbonhidratı da sağlıklı miktarlarda alırsınız.
Bonus: Çikolata
Çikolatanın sağlıklı olup olmadığı konusundaki tartışma uzun yıllardır hiçbir sonuca varmadan devam edip gidiyordu. Artık bu tartışmalar bitti. Eğer sizin için sağlıklı olup olmadığını merak ediyorsanız, iyi haberlerimiz var.
Çikolata sağlıklıdır. Fakat sadece kakao oranı en az %70 olan bitter çikolatalar böyledir. Bitter çikolata atardamarlarınız esnekliğini korumaya yardımcı olur ve böylece kan dolaşımına yardımcı olur. Ayrıca kötü kolesterol seviyelerini azaltabilir ve beyninizi yaşlılıkta aktif tutmaya yardımcı olabilir! Ayrıca çikolata, bir inme geçirme riskini de azaltır ve hatta şeker hastalığını da önleyebilir.
Artık bu 8 yiyeceğin sağlıksız olmadığını biliyorsunuz. Bu yiyecekler hakkındaki kötü düşüncelerinizin bittiğini umuyoruz. Artık biri size bu yiyecekleri yiyemeyeceğiniz söylediğinde onu dinlemeyin ve bu makaleyi kanıt olarak gösterebilirsiniz.
Bildiğiniz başka sağlıksız bilenen ama gerçekte öyle olmayan yiyecekler var mı? Fikirleriniz bizimle yorumlarda paylaşın.