“Sağlıklı beslenme” dendiği zaman ne kastedildiği muhtemelen dünyanın en tartışmalı konularından bir tanesidir. Çok fazla efsane ve yanlış bilgiler var! Mesela krakerlerin dişlere şekerden daha fazla zarar verdiğini biliyor muydunuz? Ya da kronik öksürüğün çikolata ile tedavi edilebileceğini ve insanların patateslerle ortak özelliklerinin olduğunu biliyor muydunuz? Şaşırmaya hazır olun çünkü en yaygın “sağlıklı yiyecek” efsanelerinden bazılarını çürütmek üzereyiz!
Bilge Cafe, en sevdiğiniz yiyeceklere karşı tutumunuzu değiştirmenize ve beslenme düzeninizi daha iyi bir şekilde ayarlamanıza yardımcı olacak 24 muhteşem gerçeği topladı. Yazımızın sonunda, bazı yiyeceklerin neden ertesi gün piştikten sonra daha lezzetli hale geldiğini açıklayan ilginç bir bonus da var.
1.Meyvelerin ve sebzelerin üzerinde bulunan etiketler yenilebilir maddeden yapılıyor.
Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) meyve ve sebzeleri tüketmeden önce yıkamanızı tavsiye etmektedir ve üzerlerinde bulunan çıkartmaları yemeyi yasaklamaz. Meyve ve sebzelerin üzerlerinde bulunan kağıtlar ve yapıştırıcılar Gıda ve İlaç İdaresi tarafından onaylanmıştır ve yutulması güvenlidir. Ancak, eğer yapabiliyorsanız, bunları yemeden önce çıkarmanızı öneririz.
2.Kahvaltıda 1 kase gevrek yemek yerine 1 dilim pizza yemeniz daha iyidir.
Diyetisyen Chelsey Amer, bir dilim pizza yemenin gevrek yemekten daha dengeli bir kahvaltı olduğunu kanıtlayan bir çalışma yürütmüştür, çünkü daha fazla protein ve taze içerik içerir ve aynı zamanda gevreğin içerdiğinden daha az şeker içerir. Gevrek ağırlıklı kahvaltıların çoğu yeterli protein ve yağ içermez, ancak çok fazla şeker içerir.
3.Baharatlı yiyecekler uzun ömürlü bir yaşama olanak sağlar
Harvard Halk Sağlığı Okulu’nda yapılan bir araştırmanın sonucuna göre, en az günde bir kez baharatlı yiyecekler yemek ölüm riskini %14 oranında azaltabilmektedir. Bu çalışmanın yazarı Dr. Lu Qi “Diğer çalışmalardan elde edilen bazı kanıtlar, kapsaisin gibi baharatlı gıdalardaki biyoaktif bileşenlerin kötü kolesterol ve trigliseritleri azaltabildiğini ve inflamasyonu artırabileceğini ileri sürüyor,” demektedir.
4.Konserve balık, konserve etten daha sağlıklıdır.
Konserve yiyeceklerin sağlıklı olduğunu söylemek pek de mümkün sayılmaz özellikle de söz konusu konserve etse. Ancak, konserve balıklar için bu durum aynı değildir. Konservede satılan sardalya ve somon balığı gibi balıklar büyük bir kalsiyum kaynağıdır, çünkü fark edilmeyecek kadar yumuşak ve minik kemikleri de bu balıklarla birlikte tüketiriz ve bu kemikler vücudumuz için önemli bir kalsiyum kaynağıdır.
5.Domatesleri buzdolabında bekletirseniz lezzeti azalır.
Ulusal Bilim Akademisi Bildiriler Kitabı’nda yayınlanan yeni bir araştırma, domateslerin 12ºCnin altında bir ısıda aroma ve aromaya katkıda bulunan maddeler üretme kabiliyetlerini kaybettiklerini göstermektedir. Soğuk hava, lezzet için sorumlu olan genlerin işlevselliğini azaltır. Bu yüzden domatesler buzdolabının dışındaki karanlık bir odada saklanır.
6.Limonun içinde bulunan şeker çileğinkinden daha fazladır.
Çilek %40 şeker içerirken, limon %30 daha fazla şeker içeriğine sahiptir ve bu da neredeyse iki katına denk gelmektedir. Bunu fark etmek zordur, çünkü içinde bulunan yoğun sitrik asit tatlı tadın ekşi tattan daha baskın olmasına neden olur. Limonlardaki bu büyük şeker miktarı, eğer çok sık tüketirseniz, obeziteye neden olabilir, ancak asit nedeniyle bunu yapması olası değildir.
7.Süt’ün raf ömrünün koruyucularla hiçbir ilgisi yoktur.
Birçok insan uzun bir raf ömrüne sahip sütün çok fazla koruyucu içerdiğini düşünmektedir. Bu doğru değil. Asıl sır kullanılan özel sıcaklık teknolojilerinde. Süt 275 ° F’ye kadar ısıtıldıktan sonra çok hızlı bir şekilde soğutulur. Böylece “kötü” bakteriler ölür, ancak tüm vitaminler korunur. Bu yöntem sayesinde süt, 120 gün boyunca açılmadan saklanabilir. Paket açıldıktan sonra da 4 gün içinde tüketilmesi gerekmektedir.
8.Eğer akşamdan kalmaysanız yayık altı sütü size yardımcı olur ancak içerdiği alkol yüzünden değil.
Aslında yayık altı sütünde yaklaşık %0,04-%0,05 oranında alkol bulunmaktadır. Ancak olgunlaşmış bir armut ile bir kova yayık altı sütünün içinde aynı miktarda süt bulunur. Peki, yayık altı sütü size nasıl yardımcı olur? Hepsi içerdiği B vitamini, folik asit ve “iyi” bakteriler sayesindedir çünkü bunlar alkolün vücuttan atılmasına yardımcı olur. Yani, içerdiği alkol yüzünden değil.
9.Mikrodalgada pişirmek sebzelerdeki tüm mineral ve besinleri korumanın en iyi yoludur.
Sağlıklı besin maddelerini gıdada muhafaza etmenin en iyi yolu, az miktarda sıvı ile mümkün olduğunca kısa bir sürede yiyeceği ısıtmaktır. Bir mikrodalga fırın bu işi en iyi şekilde yapabilir. Diyetisyen ve sertifikalı gıda uzmanı Catherine Adams Hutt, “Mikrodalgada yemek pişirdiğinizde, verimli bir buhar ortamı yaratmak için onu sıkıca kapatın” diyor.
10.Eğer üzümü mikrodalgada ısıtırsanız üzümler patlar.
Bir üzüm alıp ikiye böldükten sonra bir mikrodalga fırında ısıtın, bir plazma göreceksiniz. Bunun nedeni bir üzümün çok küçük olması ve elektromanyetik dalgaların çok yoğun olmasıdır. Yani bir üzümün ısıtılması gerekiyorsa, bunu mikrodalga fırınında yapmamanızı öneririz.
11.Çiftlik somonu beyaz olur.
Yabani somonun doğal pembemsi rengi vardır, çünkü denizde çok miktarda karides tüketir. Bir çiftlikte somon yetiştirildiğinde, tamamen farklı yiyeceklerle beslenmektedir ve bu yüzden de beyaz ya da biraz pembe görünmektedir. Renkleri daha parlak yapmak için üreticiler farklı renk pigmentleri kullanmaktadır.
12.Yumurta sarısı yumurta akından daha fazla besin ve mineral içerir.
Yumurta sarısı dengeli bir diyet için gerekli tüm yararlı vitaminleri ve mineralleri içerir. Elbette, yumurta akıları bir diyet için çok daha iyidir, ama çok fazla besine ihtiyaç duyarsanız, sarısını tercih etmenizi öneririz. Evet, yumurta sarısı yumurta beyazından daha fazla kolesterol içeriyor, ancak kolesterolün de hücreleriniz için gerekli bir besin olduğunu unutmamak gerekir.
13.Çok fazla tüketilen muskat halüsinasyona neden olur.
Çok fazla yerseniz, muskat halüsinasyonlara neden olabilir. Bulantı, baş dönmesi ve konsantrasyon sorunları yaşayabilirsiniz. “Daha çok, daha iyi” kuralı, muskat için uygulanmamalıdır. Ne kadar yiyebileceğinizi bilmeniz gerekmektedir.
14.Wasabi boyanmış Yaban turpbudur.
Eğer suşinizi wasabi ile tüketmeyi seviyorsanız, wasabinin genelde boyanmış kara turp olduğunu bilmeniz gerekiyor. Japonya dışında satılan ve servis edilen wasabilerin neredeyse tamamı kara turpun renk pigmenti eklenmiş halidir. Hatta Japonya’da bile wasabiye olan talep o kadar yoğun ki bazı zamanlar kara turpla wasabiyi karıştırıp öyle servis etmek zorunda kalıyorlar. Saf wasabi bulmak fazlasıyla zor anlayacağınız.
15.Kırmızı dolmalık biber turunçgillerden daha fazla C vitamini içerir.
Bir orta boy dolmalık biber, ortalama portakaldan 1,5 kat daha fazla yani 0.005 oz C vitamini içerir. Yeşil dolmalık biber kırmızıdan daha az C vitamini içerir (yaklaşık 0,004 oz), ancak insanlar bir günde daha az C vitamine ihtiyaç duydukları için, herhangi bir dolmalık biber gerekli C vitamini almanız için yeterlidir.
16.Çikolata kokusu stres seviyenizi azaltır ve sizi sakinleştirir.
İngiliz bir psikoloğun söylediklerine göre, çikolata yemek sizi neşelendirebilir ancak koklamak sizi sakinleştirir. Ama bu sadece gerçek çikolata için doğru. Bir grup gönüllü ile yürütülen çalışmanın sonucunda, çikolata tadının sinir sistemi üzerinde sakinleştirici bir etkiye sahip olduğu ve gerginliği alma konusunda diğer herhangi bir ürünün lezzetinden çok daha iyi olduğu sonucuna varıldı.
17.Çikolata kronik öksürük için etkili bir tedavi sağlar.
Yeni bir Birleşik Krallık merkezli çalışma, kakao türevi bileşiğin kronik öksürük için mükemmel bir tedavi olabileceğini göstermektedir. Birleşik Krallıkta yapılan araştırmalar ayrıca, kakao türevi bileşiğin, kalıcı öksürükler için standart ilaç tedavilerinin aksine herhangi bir yan etkisinin olmadığını göstermektedir.
18.Bilim insanları fıstık ezmesinden elmas üretebilirler.
Dan Frost ve Almanya’daki Bayerisches Geoinstitut bilim insanlarından oluşan bir ekip, fıstık ezmesinin onu elmasa dönüştürmeye yetecek kadar karbon içerdiğini keşfetti. Bunu yapabilmek için, üründeki tüm oksijenden kurtulduktan sonra büyük bir baskı altında bırakılmalıdır. Gelecekte tüm ürünler (ve herhangi bir biyolojik materyal) karbon içerdiğinden, bu çalışma farklı ürünler kullanarak elmas yapmak için kullanılabilir. Ancak, tabii ki, doğal elmaslar hala daha değerli olacak.
19.Kırmızı ürünler büyük olasılıkla böceklerden çıkarılan karmin yani kırmızı renk verici madde içerir.
Karmin, Cochineal böceklerinden çıkarılan doğal bir gıda boyasıdır. Şeker ve diğer gıda ürünlerinde ve hatta kozmetik ürünlerinde bulunur. Birçok şirket karmin yerine geçebilecek farklı bir renklendirici arıyor, fakat zararlı olduğu için değil, vejetaryenler ve veganlar karmin içeren ürünleri yemeyi ve kullanmayı reddettikleri için.
20.Krakerler dişlerinize şekerden daha fazla zarar verir.
Şekerlerin dişlerinize zararlı olmadığına dair sizi ikna etmeye çalışmıyoruz. Ama dişlerinize şekerden çok daha fazla zararlı olan başka birçok ürün olduğunu bilmeniz gerekiyor. Örneğin, kraker. Mesele şu ki, dişleri tahrip eden şeker değil, asit. Kraker dişlere yapıştığında asit üreten bakteriler için harika bir ortam oluştururlar.
21.Deniz tuzuyla sıradan sofra tuzu tamamen aynıdır.
Deniz tuzunun daha sağlıklı ve kullanışlı olduğu düşünülse de, sofra tuzu ile tamamen aynıdır. İçerdikleri sodyum tamamen aynıdır. Ve sadece bu değil, masa tuzu genellikle tiroide yardım için sonradan eklenen iyot içerir.
Fark sadece üretiliş ve elde ediliş şekillerindedir. Deniz tuzu, deniz veya okyanus suyunu buharlaştırarak üretilirken, sofra tuzu yer altında oluşan tuz birikintilerinden elde edilir.
22.Patatesler Wi-Fi sinyalini absorbe eder.
Boeing şirketi tarafından yürütülen araştırmalar, patateslerle ortak bir özelliğimizin olduğunu ortaya çıkardı. Radyo dalgalarını absorbe etme ve yansıtma yeteneği. Patateslerde çok fazla su olduğu için, Wi-Fi sinyallerini emebilir. Uçaktaki yolcuların yerine patates çuvalları kullanan şirket uçuş sırasında kablosuz sinyallerdeki zayıf noktaları bulup ortadan kaldırmıştır.
23.Dünyadaki bütün muzlar klondur.
1000’den fazla farklı muz çeşidi olmasına rağmen hepsi bir türün genetik kopyalarıdır, Cavendish. Üretim için tohum olmadığı için klonlanmaktadırlar. Böyle bir genetik homojenlik çok tehlikelidir çünkü eğer bazı parazit hastalıkları muzların genetiğine karışırsa, muzların hepsi etkileneceklerdir ve bu durum yok olmalarına yol açacaktır.
24.Enerji içecekleri size kısa süreli enerji verir.
Birçok insan, zor ve yorucu bir gün geçirdiklerinde enerji içeceklerinin devam etmelerine yardımcı olduğuna inanmaktadır. Yardımcı oluyorlar ancak uzun vadeli değiller. Yüksek şeker ve kafein içeriği, plasebo etkisiyle hafif bir enerji artışı sağlar. Ama Camilo José Cela Üniversitesi’nden (UCJC) uzmanlar tarafından yürütülen 4 yıllık bir çalışma, enerji içeceklerinin uykusuzluk ve sinirlilik yarattığını gösterdi. Bilim insanları, içeceklerin vermiş olduğu performansı değerlendirdiler ve performansınızı %3 ile %7 arasında artırdığını ve bunun kesinlikle risklere değmeyeceğini belirttiler.
Bonus: Bazı yiyecekler pişirildikten bir gün sonra daha lezzetli olurlar.
Birçok insan, bazı yiyeceklerin piştikten sonraki gün daha lezzetli olduğunu fark etmiştir. Bunun için birçok neden var. Sosu daha fazla emen ve baharatların iyice karıştığı yemekte farklı bir tat oluşur ve daha lezzetli hale gelir. Ertesi gün daha lezzetli olan yiyecek listesi de bulunmaktadır. Lazanya, makarna ve köfte listede!
Bu maddelerden hangisi sizi en çok şaşırtan oldu? Aşağıda bulunan yorum bölümünde siz de bildiklerinizi bizimle paylaşın!