Yıl 2018 oldu ama biz hala prizde bıraktığımız şarj kablosu hakkında endişeleniyoruz veya fişini çekmediğimiz ütü ya da kullandıktan sonra şarja takılı bıraktığımız dizüstü bilgisayarımız… Şarja takmak için %0’ı beklediğimiz akıllı telefonlarımızın konusuna hiç girmek istemiyoruz çünkü orası tam keşmekeş. Acaba hala bu tip şeyler için endişelenmemize gerek var mı? Yoksa şarjı dolduktan sonra telefonu hala şarjda bırakmak bizi kötü bir insan mı yapıyor?
Bilge Cafe olarak bu soruların hepsine toptan cevap vererek herkesin içine su serpmek istedik. Kullandığımız cihazlar her gün yenilenirken, sahip olduğumuz bilgiler bazen eski teknolojiyle alakalı olabiliyor ve kimsenin gereksiz yere endişelenmesine ve sorun olmayan bir şeyi dert ederek hayatını zorlaştırmasına gönlümüz razı olmadı. Bu sebeple, bu içeriğimizi sonuna kadar okuyun ve tüm bilgileriniz yepyeni olsun ve sizde teknolojik cihazlarınızı en doğru şekilde kullanarak hayatınızın tadını çıkarın!
Mit 1: Telefonunuzu Yatarken Şarja Takmamalısınız.
Modern lityum – iyon bataryalar telefonlarınızı rahatlıkla geceleri şarj olmaya bırakabilirsiniz. Bu tip bataryaların, kapasiteleri dolduğunda şarj edilmeyi durduran mekanizmaları vardır. Yani batarya tamamen dolduktan sonra telefonunuz hala birkaç saat şarjda kalsa da telefonunuzun bozulmasına veya yangın çıkmasına sebep olmaz.
Tek endişelenmeniz gereken şey, telefonunuzun fazla ısınması olmalıdır. Isı transferi ne yazık ki lityum – iyon bataryalarda çok da iyi değil. Tüm gece şarja bıraktığınız telefonunuz fazla ısındığında içindeki diğer mekanizmalara zarar verebilir. Bu sebeple bir telefon satın alırken uyarıları dikkatlice okuyun. Unutmayın: Kullanma kılavuzları sizin dostunuzdur.
Mit 2: Cihazın şarjı tamamen boşalmadan şarja takmamalısınız.
Lityum – iyon bataryalar hakkında biraz daha konuşmadan bırakmayacağız. Durum şu ki, bu bataryaların limitli sayıda şarj döngüleri vardır. Örnek vermek gerekirse iPhone’lar için bu rakam ortalama 500’dür. Bir döngü %0 ile %100 arasında gerçekleşir. Yani eğer telefonunuzu %90 şarjı varken yeniden şarja takarsanız, bu döngünün yalnızca 1/10’unu kullanmış olursunuz.
Eğer imkanınız varsa, bataryanın ömründen daha uzun süre faydalanmak için telefonunuzu gün içinde birkaç kez şarj edebilirsiniz.
Uzmanlara göre telefonunuzu %40 ve %80 arasında şarjı kaldığında tekrar şarj ederseniz, çok daha uzun süre kullanabilirsiniz.
Geçmişte, uzmanlar şarjı tamamen bitmeden cihazı tekrar şarja takmayı önermiyordu. Ancak artık tüm bataryalar kalibre edilmiş olarak sizlere ulaşıyor. Hatta bu teknoloji bile artık eskidi diyebiliriz. Çünkü akıllı bataryalar kalibrasyonu gereksiz kılıyor ancak eğer telefonunuzun şarjı normalden çok daha hızlı boşalıyor ise manuel olarak kalibre edilmesi gerekiyor demektir.
Mit 3: Telefon Şarjınızı Prizde Takılı Bırakmamalısınız.
Nerede olduğunu tekrar aramamak için birçoğumuz şarj kablolarımızı yatağımızın yanındaki prizde takılı bırakıyoruz ancak herhangi bir trafo dalgalanmasında bu yangına sebep olabilir.
Şunu belirtmemiz gerekiyor ki yeni teknoloji hızlı şarj cihazları ile beraber bu tip bir durum ile karşılaşmanız çok da olası değil. Ancak tabi ki oturduğunuz binanın koşulları ve evde yaşayanların durumunu göz önüne alırsak, şarj kablolarınızı takılı bırakmamanız için birkaç sebep sayabiliriz. Bunun dışındakiler ne yazık ki boşa önlem almak olacaktır.
- Eğer ki evinizde topraklı priz bulunmuyorsa, yani yıldırım çarpması ve trafo dalgalanması sonucu evinizin sigortası aşırı yüklenir ve kendisini devre dışı bırakmaz ise o zaman bunun oluşturduğu riski inkar edemeyiz.
- Eğer ki evde hayvan besliyorsanız, kabloyu ısıran sevimli dostlarımız pek de hoş olmayan bir sonuçla karşı karşıya kalabilir.
- Eğer ki akan bir tavanınız var ise ve prizleriniz için tehdit oluşturuyorsa,
- Eğer ki, şarj cihazınız ısınıyor veya sesler çıkarıyorsa hatta prize takılı değilken bile cihazda tuhaflıklar sezdiyseniz, risk almamak akıllıca olacaktır. Unutmayın: yeni bir şarj aleti almak, evdeki her şeyi yenilemek zorunda kalmaktan çok daha ucuza mal olacaktır.
Şarj aletinizi prizde bırakıp bırakmamak tamamen sizin seçiminiz. Yukarıda bahsettiğimiz durumlar yok ise gönül rahatlığıyla güvende olduğunuzu söyleyebiliriz.
Mit 4: Dizüstü Bilgisayarınızı Sürekli Şarjda Kullanmamalısınız
Aynı şey hem telefonunuz hem de dizüstü bilgisayarınız için geçerli. Modern bataryalar, cihaz tamamen şarj olduğunda dolumu keser. Ancak uzmanlar ayda hiç değilse bir kez şarjın tamamen boşalmasına izin vermenizi öneriyor.
Cihazın bataryasını aşırı ısıtmak, hasara sebep olabilir. Yani cihazınız bir gün bozulursa bu şarj aletinin değil sizin suçunuz olacaktır.
Sonuç olarak: Modern teknoloji o kadar gelişti ki artık telefonunuzu gece yatarken şarjda bırakıp bırakmamanız konusunda endişelenmeniz gerekmiyor. Eğer biraz takıntılıysanız, sizde yatmadan önce evdeki tüm elektronik eşyaları fişten sökebilir (evet buzdolabı dahil) ve rahatça uyuyabilirsiniz. Ancak tekrar hatırlatmamız gerekiyor ki, yaşadığımız yılda buna gerek yok ve boşuna çaba harcamayarak hayatınızın tadını çıkarmanızı isteriz.
Siz cihazlarınızı nasıl şarj ediyorsunuz? Yorumlarda bizimle paylaşın!