Marketlerden aldığınız ürünler genellikle ilave maddeler içerir. Bu ürünlerin arasından en çok kullandıklarımızın içinde hangi ek maddeler olduğunu sizler için bulduk.
Aşağıdaki ürünlerin içinde bulunan maddeler bu ürünleri asla tüketmemeniz anlamına gelmemektedir ama özellikle çocuklar için bu ürünleri tüketirken ölçülü olmakta fayda var.
8.Ketçap
Ketçabın içindeki ana maddeler domates püresi ve mısır unudur. Kutuların içindeki domates oranı, ürünlerin kalitesine göre değişmekle birlikte %6 ve % 10 arasındadır. Bazı ketçaplara ise akışkanlığı sağlamak ve daha uzun süre muhafaza etmek amacıyla mısır şurubu eklenir.
Tavsiye: Ketçap alırken daima kaliteli markaları tercih edin.
7. Yengeç Çubukları
Yengeç çubuklarında kullanılan etler büyük çoğunlukla pahalı olmaya deniz ürünlerinden oluşur. Bu ucuz etler diğer ürünler – tuz, şeker, soya, ayçiçek yağı, gıda boyası ve bazı katkı maddeleri- ile karıştırılır ve yengeç çubukları elde edilir.
Tavsiye : Yüksek kalite yengeç çubukları büküldüklerinde kırılmazlar. Eğer kolayca kırılıyorlarsa bu ürünleri tercih etmemenizde fayda var.
6.Patates Cipsleri
Patates cipsleri genelde taze patatesler yerine yeniden yapılandırılmış patatesler kullanılarak yapılır. Bu patateslere ilk olarak pirinç veya mısır unu eklenir. Patates cipsleri, ısıl işlem gördüğü sırada ise bir kanserojen madde olan akrilamit birikir. Yapılan araştırmalarda bazı markalarda gereğinden fazla kimyasal madde bulunmuştur.
Tavsiye: Patates cipsi alırken yağda kızartılmış ürünler yerine fırınlanmış patatesleri tercih etmeniz sağlınız açısından faydalı olacaktır.
5. Mısır Gevrekleri
Yukarıda belirtilen maddeler dışında, bazı tahıl markalarına ait ürünler palmiye yağı içerir. Ek olarak bir çok üründe de mısır şurubu bulunabilir. Bu ürünler yüksek miktarda fruktoz içerir ve bu bilgi ürün kutularında bulunmaz.
Tavsiye: İçinde yoğun olarak bulunan şeker ve mısır şurubu yüzünden, uzmanlar bu ürünlerin özellikle sabah kahvaltılarında çocuklara verilmesini doğru bulmuyor.
4. Meyveli Yoğurt
Meyveli yoğurtlarda meyvenin kendisinden başka %1-%5 oranı arasında, meyve aromaları bulunur. Bu meyve aromalarının içinde ise mısır şurubu, şeker, aroma düzenleyiciler, renklendiriciler ve asid düzenleyiciler bulunur.
Tavsiye: En iyi yoğurtlar, tamamen süt ve sağlıklı bakterilerden ( Bifido bakterisi ve laktik asid bakterisi) oluşur. Krema ve tereyağı da içeren ürünler de kullanılabilir.
3. Nutella
Nutella ve ona benzer çokokremlerin içinde palmiye yağı bulunur. Diğer maddeler; vanilya, emülgatörler, inceticiler ve aromalandırıcılardır.
Tavsiye : Beyaz katmana sahip ürünleri almayın. Böyle ürünler yüksek miktarda palmiye yağı ve az miktarda kakao içerir. Bu ürünlerin tüketimi de çok olmamalıdır. Dünyanın önde gelen çokokrem üreticileri tüketimin günde 2 çay kaşığından fazla olmaması gerektiğini söylüyor.
2. Beyaz Çikolata
Çikolatalar sadece kakao yağı içermelidir, ancak çoğu zaman beyaz çikolataların palmiye yağı, hindistan cevizi yağı ve karite yağı ile seyreltildiğini görürsünüz. Diğer malzemeler ise ; emülgatörler(çoğunlukla lesitin) aromalandırıcılar ve katkı maddeleridir.
Tavsiye : Yüksek kaliteli ürünler bükmeye çalıştığınızda hemen kırılmalı ve ufalanmalıdır.
1.Konsantre Süt
Konsantre süt, sütten elde edilen bir sıvının buharlaştırılmasıyla elde edilir. Sadece hayvan sütü yağı içermelidir. Ama üreticiler genellikle içerdiği süt miktarını azaltırlar ve gerekli yağ içeriği ve kıvama ulaşmak için bitkisel yağları ve yoğunlaştırıcıları kullanırlar.
Tavsiye : Eğer kutuda “şekerli süt ürünü” yazılı bir açıklama varsa, konstantre süt, yukarıda ana hatlarıyla belirtilen şekilde yapılmış olabilir.
Gıda Ürünlerini Seçerken Yapılması Gerekenler
- Genel Kural: Bir ürün ne kadar az ek madde içeriyorsa o kadar sağlıklıdır.
- İsimleri ünlü markaların isimleri ile benzerlik gösteren firmaların ürünleri genelde belirli gıda kalitesi standartlarına uygun olmaz. Bazı yerlerde böyle şirketler standartlarını ulusal düzeye göre değil, kendi ekonomik çıkarlarına göre belirlerler.