Ya bebeğiniz birden nefessiz kalırsa? Ona nasıl yardım edersiniz? Tarihteki ilk ilk yardım dersleri 19. Yüzyıla kadar dayanır. Ancak çok azımız ilk yardım tekniklerini stresli anlarda uygulamayı biliyoruz.
Çocuklar çoğunlukla yetişkinlerin gözetimi altında büyüse de, boğazlarına yabancı bir madde kaçması sıklıkla karşılaşılan bir durum. İlk yardım herkesin öğrenmesi gereken ve hiç değilse ne yapmaması gerektiğini bilmesi gerekir.
Bilge Cafe sizlere bu tip durumlarda ne yapmanız gerektiğini anlatan bir içerik hazırladı. Sonuna kadar okuyun.
Çocuğunuzun Boğuluyor Olduğunu Nasıl Anlarsınız?
Boğulmanın çeşitli belirtileri vardır.
Eğer çocuğunuz nefes alıyor ancak bir yandan öksürüyorsa, hava yolunun bir kısmı kapanmış demektir. Hava yolunu tıkayan objeyi çıkarmak için öksürmeye devam etmeli. Hava yolunu açmak için bazen istifra etmek de vücudun verdiği tepkilerden biridir. Paniğe kapılmayın. Bu doğal tepkiler çocuğunuzun hava yolunun açılmasını sağlayacaktır.
Nefes almaya çalışma fakat başarısız olma işin bir sonraki aşamasıdır. Eğer çocuğunuz birden öksürmeyi kestiyse ve bir ses çıkarmaya çalışıyor ancak başarısız oluyorsa, bir şey hava yolunu tamamen kapamış demektir. Ağzını açıp sessizce çırpınma da boğulmanın başka bir belirtisidir.
Cilt renginin aniden parlak kırmızıya veya maviye dönmesi oksijensiz kaldığının göstergesidir. Bazı durumlarda bilinç kaybı görülebilir.
Çocuğa yardım etmek için ilk olarak sakinleşmeli ve ambulansı aramalısınız. Yetkililer ulaşana kadar yapılması gerekenleri yapmaya başlamalısınız.
Elinizle uzanıp boğazı tıkayan objeyi çıkarmaya çalışmayın. Kazara daha derine ittirebilirsiniz. Sadece objeyi görüyor iseniz böyle bir işe kalkışmalısınız.
1 Yaşına Kadar Olan Çocuklarda
Bebek yaştaki çocuklar sıklıkla yemekleri hava yoluna kaçırır. Eğer beslenme aralıkları düzensizse çocuk beslenirken özensiz olacaktır ve yemekler daha kolay hava yoluna kaçacaktır. Bu sebeple beslenme saatlerinin düzenli olması oldukça önemlidir veya belki de beslendikleri pozisyon yanlış olabilir. Ayrıca, bebek ağzına yutabileceğinden fazla süt emmiş de olabilir. Buna ek olarak, bebeğinizi ezilmiş besinler ile beslerken yemeklerin güzelce ezildiğinden emin olun.
Bu tip durumlarda size yardımcı olacak birkaç yöntem mevcut.
- Bebeği kolunuza yüz üstü yatırın. Kürek kemiklerinin arasına yavaşça bastırarak ensesine doğru sıvazlayın. Boğazına sıkışan her ne ise ağzının olduğu konuma ulaşacak ve solunum normale dönecektir.
- Bebeği sırt üstü yatırın ve başı aşağı baksın. İşaret ve orta parmaklarınızla göğüs kafesinin hemen altına beş kez bastırın.
1 Yaşını Geçmiş Çocuklar
Daha büyük çocuklar için daha farklı çözümler gerekir.
- Eliniz ile çocuğunuza destek olun ve öne doğru eğdirin. Kürek kemiklerinin arasına elinizin ayasıyla çocuğunuzu incitmeyecek sertlikte 5 kez vurun.
- Çocuğu sırtı size dönük olacak şekilde belinden kavrayın. Bir elinizi yumruk yapın ve diğer elinizi onun üzerine koyun. Göğüs kafesinin altına 5 kez güçlü şekilde bastırın. Yabancı obje soluk borusundan çıkana kadar devam edin. Bu hareketin adı Heimlich manevrasıdır ve her yaştan insanın hayatını kurtarmasıyla ünlüdür.
Eğer çocuk yerde yatıyor ve onu kaldırmak mümkün değilse, daha farklı bir yöntem izlemek gerekiyor. Çocuğun yüzüne bakacak şekilde bel hizasının biraz üzerinden pozisyon alın ve göğüs kafesinin altından, baş kısmına doğru bir elinizi diğeri ile kavrayarak sıvazlayın. Yabancı madde soluk borusunu terk edene kadar devam edin.
Eğer çocuğun nefes alışı hala düzelmediyse ve sıkışan madde çıkmasına rağmen bilinç kaybı gerçekleştiyse yapay solunum geçekleştirmeli ve dolaylı kalp masajına başlamalısınız. Unutmayın. Bu teknikler bebekler ve 1 yaş üstü çocuklar içindir.
Çocuğunuzu Boğulmaktan Nasıl Korursunuz?
Nefessiz kalma ihtimalini en aza indirmek için alabileceğiniz oldukça basit önlemler vardır.
- Çocuğunuzun ağzına sokmaması gereken objeler konusunda bilgili olun ve çocuğunuza da aynı bilgiyi vermeye çalışın.
- Küçük yaştaki çocukların küçük oyuncaklarla oynamasına izin vermeyin.
- Çocuklarınıza çekirdeği çıkarılmış meyveler verin.
- Öğütülmüş besinler verirken, iyice öğütüldüğünden emin olun.
- Yemek yerken gülmemesi ve konuşmaması gerektiğini anlatın.
- Ağızlarına yutamayacakları kadar yemek almamaları gerektiğini anlatın.
- Zorla yemek yedirmeyin. İstemedikleri bir eylem sorun çıkma olasılığını arttıracaktır.
- Çocuğunuza yürürken veya hareket halindeki araçtayken bir şey yedirip içirmeyin.
- Yemek yerken dikkatin dağıtmayın.
- Boya kalemleriyle oynarken kapaklarını ağızlarına sokmadıklarından emin olun.
Yetişkinler bile boğulma riskiyle karşı karşıyadır. Bu basit kuralları uygulayarak çocuğunuzu bu tehlikelerden koruyabilirsiniz.
Umarız hiçbir zaman ihtiyacınız olmaz, ancak olursa da artık nasıl davranmanız gerektiğini biliyorsunuz. Eğer yazımızda göremediğiniz teknikler biliyorsanız bizimle paylaşın. Yorumlarda sizi bekliyoruz.