Dünya’da hayatın nasıl başladığının artık bir cevabı var! Bilim insanları, yaşamın başlangıcının ilk protein yapı moleküllerinin zar yüzeylerini düzenli hale getirmesinden oluştuğunu düşünüyor.
Dünya üzerindeki hayat yaklaşık 4 milyar yıl önce, karbon zengin ve mineral dolu volkanik bir çorba ile başladı. Meydana gelen kimyasal reaksiyonlar da ilk hücrelerin ortaya çıkmasını sağladı.
İlk hücrelerin yapısı şimdi olduğu kadar gelişmiş değildi. İçinde bulundukları ortamda yapılarını koruyup yaşama devam edebilmek için sahip oldukları özel iyonları vardı. Ve bu iyonlar, hücre zarlarına zarar vermekteydi.
Washington Üniversitesi‘nin yaptığı araştırmaların sonucuna; Dünya’nın ilk çağlarında bulunmuş maddeler kullanılarak ulaşıldı. Yüklü iyonlar ile karşılaşan yağ asidi yüklü zarlar, aminoasitler sayesinde dengelerini sağlıyor. Yani genetik kodlar ilk defa RNA’lara kaydedilmesi için gerekli magnezyum alınırken bir yandan da hücre zarının yapısını korunuyor.
Yapılan araştırmanın sonuçları 12 Ağustos tarihinde Proceedings of the National Academy of Science dergisinde yayımlandı. Makalede yalnızca aminoasitlerin hücre zarını dengelediği söylenmiyor; ayrıca zarın yapısının, RNA’nın ve proteinlerin Dünya’nın ilk çağlarında açığa çıktığını ve birbirleriyle uyumlu çalıştıkları belirtiliyor.
İlk hücre neden ve nasıl oluştu?
Araştırmacılardan biri olan Prof. Roy Black, hücrenin içerisinde bulunan yapıların çok farklı yapı taşlarının olduğunu ve bunun neden fonksiyonel bir biçimde bir araya geldiğinin bugüne kadar çözülemediğine değiniyor.
Araştırmacıların bir diğeri Sarah Keller, Black’in yağ asitleri ile ilgili olan teorisinin test edildiğini belirtiyor. Yağ asitlerinin zar dokusu oluşturabildiğini gözlemliyorlar. Araştırmacılar bunun, hücre içinde gerekli olan diğer oluşumların meydana gelmesi için gerekli şartları sağladığını söylüyor.
Birbirinden farklı atom ve moleküllerin oluşturduğu bir çevrede zarın yapısının protein ve RNA için gereken kümelenmeyi sağladığı ve böylelikle yağ ile aminoasitlerin birleşmesi sayesinde yapı tuzdan korunuyor.
İncelemeler birçok şekilde yapılıyor. 10 farklı aminoasitin hücre zarı ile etkileşimi incenlenmiş. Aminoasitler, hücre zarlarının şekillenmesi ve soğan katmanı benzeri yapıların oluşmasına etki ettikleri açıklandı. Yani, zarlar ilk hücrelerin temel yapısı oldu ve protein ile RNA’nın bir araya gelmesini sağladı.
Hayatla ilgili dikkat çeken bir diğer nokta ise farklı yapı taşlarının farklı maddeler ile bağlanması durumunda makine üretebiliyor olması. Washington Üniversitesi ekibi bu konuyla ilgili de çalışmalara başladıklarını belirtti.
Kaynak: https://scitechdaily.com/researchers-solve-puzzle-of-origin-of-life-on-earth/