Nüfusun% 10 ila% 30’u sürekli bir şişkinlik halinden yakınır. Genellikle de bunun nedenlerinin hazımsızlık, Menstrüasyon(Kadınların rahimlerinin hamileliğe hazır olduğu dönem), kabızlık ve besin alerjileri olduğu düşünülür. Ve çoğunlukla da bu durum geçicidir. Ancak, eğer bu şişkinlik kronikleşirse, daha kötü bir şeyin işareti olabilir.
İşte bu şişkinliğin habercisi olabileceği 6 hastalık!
İdrar yolu enfeksiyonu
Bir idrar yolu enfeksiyonu (İYE), sık sık tuvalete girme ihtiyacı hissetmenize neden olabilir. Bazen kişinin tuvaletten hemen sonra tekrar kullanması gerektiğini hissetmesine bile neden olabilir. İnsan karnında baskı, ağrı veya şişkinlik hissedebilir. Ayrıca ateş, titreme, bulantı ve kusma da olabilir.
Şişkinliğe ayrıca ciddi böbrek enfeksiyonları da neden olabilir.
Karaciğer hastalığı
Alkol kullanımı, hepatit C veya kanserin neden olabileceği karaciğer hastalığı, sıvı birikmesine ve şişkinliğe neden olabilir. Eğer şişkinlik karaciğerdeki bir sorundan kaynaklanıyorsa, yorgun hissedebilir, vücut kolayca morarabilir veya sarılık gelişebilir. Bu durumda derhal bir doktora başvurmanız gerekir.
İnflamatuar bağırsak hastalığı
İnflamatuar bağırsak hastalığı (IBH), esas olarak kolonu ve ince bağırsağı etkileyen iltihap durumudur. Bu durum ishal, karın ağrısı ve hatta şişkinliğe neden olabilir. Araştırmalar, Crohn hastalığı olan kişilerin laktoz intoleransı olma ihtimalinin daha yüksek olduğunu göstermiştir. Laktoz intoleransı, gaz oluşumuna neden olarak şişmeye neden olabilir.
Divertikülit
Divertikülit, bağırsakların duvarları boyunca gelişen divertikül adı verilen küçük keselerin iltihabıdır. Semptomları, alt karın ağrısının aniden başlamasını içerir. Asya’da, acı genellikle sağ tarafta, Kuzey Amerika ve Avrupa’da ise sol alt tarafta görülür.
Diğer belirtiler arasında ise bulantı, ishal, kabızlık ve şişkinlik sayılabilir.
Kanser
Karın bölgesinde pankreas, mide, kolon, rahim ve yumurtalık gibi organlar bulunur. Kanser bu organlardan birinde gelişirse açıklanamayan şişkinliğe yol açabilir. Bu nedenle, sürekli şişkinlik ve karnınızın boyutunda ani bir artış olduğunu fark ederseniz, bu kanser işareti olabilir.
Ruh sağlığı
Şişmiş karnınız daha ciddi bir şey saklıyor olabilir. Bir kişi kronik stres altındayken, kortizol gibi hormonların artışı öncelik alabilir. Bu tür durumlarda, sindirim hormonları, hazımsızlığa yol açabilecek ve kişinin şişkinlik hissetmesine yol açabilecek kadar bol miktarda üretilmez.
Neyapmalı
Benim duyduğum ve yaptığım şeylerle birebir aynı fazla idrar az tuvalet
Ok
Çok yeşekkürler.Tüm söylediklerinizi kendimde gözlemliyordum.Sayenizde Doktora gitme kararı aldım.Tekrar tesekkürlerim ile.🙏♥️💐⭐
Bizleri bilgilendirdiginiz icin tesekkurler
Yanii…
Benim de karın şişliği ve sürekli geğirme isteği geliyordu birazda karında sertlik. Ekmek yüzünden oluyor; beyaz, esmer, mayalı, mayası hepsi aynısını yapıyor. Yemeklerde kahvaltıda diğer bu saydığım ekmekler yerine lavaş yiyorum. Tabi bol su içmeye çalışıyorum. Ne zaman diğer ekmekleri yesem yine şişlik vs. Oluyor. Tek bir öğün bile yesem hemen rahatsız ediyor. Bir deneyin
Bilgiler gerçekten doğru, divertikülit teşhisi kondu. Bu yazıyı daha önce okuma fırsatım olsaydı keşke, 10 günlük ağır bir antiboyotik tedavisi gördüm. 1 ayı gecti, hala tam düzelemedim. Lütfen böyle bir durumunuz varsa dikkatli olun, hemen doktora görünün. Eğer vaktinde doktora gitmeseydim iltihap tüm vücuduma yayılacaktı. Allah razı olsun Büyükçekmece Mimar Sinan hastanesi üroloji ve genel cerrahi doktorundan
Maya alerjisi vardır böyle olunca mayalı herşey şişkinlik oluşuyor
Böyle şeylerde hangi doktora gitmemiz lazım?
Beni de ekmek rahatsiz ediyor ama yiyorum hala
Gluten alerjisi de karında şişlik yapıyor hamurun het türlüsü zararlı aslında…
Bende de aynı sıkıntı var yemek yesem de yemesem de sürekli geğirme oluyor kendimi ne kadar aç bıraksam da