Piramit ismi, yunanca ‘pyramis’ sözcüğünden türemiştir. Dörtgen bir taban üzerine kurulan piramitlerin yapımında genellikle taş ya da tuğla kullanılmış.
Mısır’da eski krallık döneminden orta Krallık dönemine kadar firavunların mezarı için inşa edilmiş yüzden fazla piramit vardır. En eski piramidin ise üçüncü hanedan döneminde inşa edilen basamaklı piramit olduğu biliniyor.
Bu piramidin etrafında bulunan blokları mimar İmhotep tarafından tasarlanmış. Dünyanın en eski şekilde taşlarından inşa edildiği bilinen piramitlerin yapımında çalıştırılan işçiler piramitlerin sırrını bildikleri için bittikten sonra öldürülmüşler.
Gize’de bulunan piramitler ise en çok bilinenlerlerden. Hatta bu piramitlerden en büyüğü olan Keops Piramidi Dünya’nın Yedi Harikası’ndan biridir. Gerçek renkler nasıl da yer almaktadır ancak Orta ve Güney Amerika’da Mayalar, Aztekler ve İnkalar tarafından da benzer yapılar yapılmıştır.
En tanınmış piramitler 4. hanedan döneminden (İ.Ö. 2575-2468) kalanlardır. Bunlardan en büyüğünü ise Firavun Keops yaptırmış. Bu piramidin taban kenarları yaklaşık 230 metre ve yüksekliği 146 metredir. Bugünkü yüksekliği ise 137 metredir. Bunun nedeni zamanla dış kaplamasının aşınmasından kaynaklanmaktadır. Zemin kayalık olup dış bölümü kireç taşı ve granitten yapılmıştır. Yapımında kullanılan her bir taşın ağırlığı ise 2,75 ton.
PİRAMİTLERİN NASIL YAPILDIĞINA DAİR İLGİNÇ BİLGİ
Amsterdam Üniversitesineden yapılan bir araştırmaya göre Mısır piramitlerinin yapımında kum ve suyun gerekli miktarlarda karıştırılarak uygulanması ile normalden 2 kat daha sert bir yapı oluştuğu anlaşılmıştır.
Yapılan çalışma ile kum yığınları üzerine yeterli miktarda su katılarak ve kat kat şekilde yukarıya doğra bekletildiğinde gerekli sertliğe ulaşıldığı anlaşılmış olup, piramit inşaasının da bu şekilde yapıldığı yönünde teori ortaya çıkmış. Ayrıca fizikçiler teorilerini test etme amaçlı, kum bir tepsiye Mısır kızağının laboratuvar versiyonunu yaptı.
MISIR’IN DİRİLİŞİ: 17 GİZLİ PİRAMİT!
Yapımda kullanılan kum su miktarının, olması gereken çekme kuvveti ve kum sertliğini belirleyici etkiye sahip olduğu, daha güçlü kum kayası elde etmek için ise kum kayaların bir areometre ile ölçülerek istenilen sertliğe ulaşılabileceği belirtildi. Geçen yıl Mısır’da 17 piramit daha tespit edilmişti. Bu piramitler ve çevresinde bulunan antik şehirler bulunmayı bekliyor.
Antik Mısır medeniyetinin görünen kısmı yanında kızılötesi teknolojiyle çekilen fotoğraflar sayesinde, çöl kumlarının altında da büyük zenginliklerin olduğu anlaşıldı. Yeni tespit edilen 17 piramit, 1000 mezar ve 3 bin antik dönem evi de o piramitlerin yakınlarında bulunuyor. Araştırmayı, Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA’nın desteğiyle yapan ekip ise Amerika’daki Alabama Üniversitesindeki araştırmacılar.
Yerkabuğunun 700 km dışında, dünyanın yörüngesinde dönen teleskopların kameraların hassasiyeti 1 metre çapındaki objeleri bile tespit edebiliyor. Daha önce Mısır’ın Sakkara bölgesinde kızılötesi teknolojiyle çekilen bir evin kazı sonrası birebir aynı olduğu anlaşıldı. Ayrıca yeni tespit edilen 17 piramidin ikisi için Arkeologların yaptığı ön kazılar da bunu doğruluyor.