Bazılarımız için yara izleri, savaş yarası gibi gururu sembolize eden hatıralardır, ancak çoğu zaman bu izler insanları fiziksel ve psikolojik olarak olumsuz etkilemektedir. Bu sebeple var olan yara izlerinin ve bu yaraların kaşıntı, kabuk, hassasiyet, sızlama gibi fiziksel özelliklerini en aza indirmek istenmesi de çok doğaldır. Yara dokusunun iyileşmesi sabır ve zaman gerektiren bir unsurdur. İlaç tedavileri bittikten sonra yara izi kendi haline bırakılır ve iyileşmesi beklenir. Bu bekleyişi kısaltmanın aslında çözümü var. Şimdi o çözümleri merak ediyorsanız gelin sizde önerilerimize kulak verin.
Bizler Bilge Cafe olarak; bisiklet kazaları, tıraş sakarlıkları ve ağrılı ameliyatların sonuçlarını veya sizlerin vücutlarında herhangi bir kaza sonucu oluşan bu izlerin kaybolması için, 10 farklı yararlı ipuçlarını sizlerle paylaşmak istiyoruz.
1. Vaseline
Araştırmalara göre, Vaseline pahalı kremler ve serumlar ile karşılaştırıldığında oldukça etkili ve güvenilir bir merhemdir. Bu merhem cildinizi nemlendirmeye yardımcı olur ve dolayısıyla yaralanmış cildin kurumasını engellerken, yara izinin zamanla kaybolmasını sağlar. 1 ila 3 hafta boyunca günde 3 kez uygulanabilir.
Uygulanışı:
Su çiçeği yaraları, akne ve deri çatlağı üzerinde etkili sonuç göstermektedir.
2. Saf Aloe Vera Jeli
Aloe Vera, mucizevi yenileme özelliği gibi birçok yararlı özelliği nedeniyle yüzyıllardan beri kullanılmaktadır. Aloe Vera yaprakları, cildin yenilenmesini hızlandıran ve hasarlı cilt üzerinde antienflamatuar ve antiseptik etkiye sahip jel benzeri bir madde içerir. İçerisinden kolaylıkla çıkarabileceğiniz bu jeli dairesel hareketlerle hasarlı bölgeye masaj yaparak uygulayabilirsiniz. Uyguladığınız jeli 30 dakika beklettikten sonra cildinizden arındırın. Bu işlemi günde iki kez uygulayın. Sonucuna inanamayacaksınız.
Uygulanışı:
Sezaryen yaraları ve diğer ameliyat sonrası yara izleri.
3. Silikon
Hipertrofik yaralar ve keloidler, silikon kaplama pedi veya kendi kendine kuruyan silikon jel ile tedavi edilebilir. Silikon içeren ilaçlar vücut sıvılarını arttırır ve kirlenmiş derileri bakterilere karşı korur. Sonuç olarak, yaralı doku daha düz ve yumuşak görünür. Yaralarınız iyileştikten 2 hafta sonra silikon tabakaları kullanmaya başlayabilirsiniz (en az 2 ay boyunca günde 12-24 saat). Silikon jeller, gözle görülür sonuçlar elde edilene kadar günde iki kez uygulanmalıdır.
Uygulanışı:
Hipertrofik yara izleri ve keloidler.
4. Uçucu Yağlar (Sandal ve Lavanta Yağları)
Uçucu yağlar genel olarak kollajen sentezini teşvik eder. Ayrıca antiseptik, anti-enflamatuar, sıkılaştırıcı ve yenileyici özellikler taşır. Sandal ağacı ve lavanta yağları, özellikle düzenli olarak kullanılıyorsa iyileştirme ve gözle görülür sonuçlar elde etmeye yardımcı olur. Uçucu yağları yaranıza masaj yaparak uygulayın. Hiç bir yan etkisi olmadığından akşamları yatmadan önce bu basit tedaviyi yaranıza uygulayabilirsiniz.
Uygulanışı:
Tüm yara izleri
5. Masaj
Yaralı cildinizin daha hızlı iyileşmesine yardımcı olacak bir başka harika ve para harcamayacağınız yol, yaralı bölgeye losyonla masaj yapmayı denemektir. Yaralanan bölgeye hafifçe, 15-30 saniye boyunca günde birkaç kez masaj yaparsanız, alttaki dokuda bulunan yoğun kollajen kalkanını kırmaya yardımcı olursunuz.
Uygulanışı:
Keloid yaraları, sezaryen yaraları ve diğer cerrahi yara izleri.
6. Güneş Koruyucu
Yaralı cildinizin iyileşmesine yardımcı olmak istiyorsanız, cildinizi yüksek ultraviyole ışınlarına maruz bırakmayın. Bu zararlı ışınlar iyileşme sürecini yavaşlatır ve hücrelerinizin pigment üretimini geciktirerek cildinizde renk solmalarına neden olurlar. Bu sebeple her zaman favori güneş koruyunuzu 15 veya üzeri bir SPF derecesinde kullanın.
Uygulanışı:
Yara ve akne izleri.
7. Soğan Özü
Anti-enflamatuar, antioksidan ve antibakteriyel özellikleri nedeniyle , soğan esansına dayalı jeller, yaranın etkisini önemli ölçüde azaltabilir ve yan etki yapmaksızın yaralanmış dokuyu yumuşatabilir. Ameliyat sonrası oluşan yaralar üzerinde günde 3 defa soğan ekstresi jeli kullanmayı deneyebilirsiniz.
Uygulanışı:
Yanık izleri, cerrahi yaralar.
8. Elma Sirkesi ve Bal
Antimikrobiyal ve antioksidan özellikleri nedeniyle, elma sirkesi doğal bir dezenfektan ve gözenek sıkılaştırıcı özelliğiyle yaygın olarak kullanılmaktadır. Yüzdeki kızarıklık ve iltihaplanmalar için bal ve elma sirkesini bir kapta karıştırın. Ardından sorunlu bölgelere uygulayın ve 10 dakika sonra durulayın. Bunu günlük olarak cilt temizleyici tonik olarak da tercih edebilirsiniz.
Uygulanışı:
Sivilce izleri.
9. Yağlar ( Zeytin ve Hindistan Cevizi Yağları)
Doğal bitkisel yağlar geniş bir yelpazede harika iyileştirici etkilere sahiptir. Örneğin hindistan cevizi yağı, kollajen üretimini uyararak zarar görmüş cildin iyileşmesine yardımcı olan birçok asit içerir. Zeytinyağı, cildinizi nemlendiren ve besleyen, akne izlerinin iyileşme sürecini destekleyen önemli vitaminler açısından zengindir. İstediğiniz sonucu elde edinceye kadar günde birkaç kez 5-10 dakika zeytin veya hindistan cevizi yağı ile yaranın bulunduğu bölgeye masaj yapabilirsiniz.
Uygulanışı:
Sivilce izleri.
10. C Vitamini
Şaşırtıcı gelebilir, ancak birçoğumuzun inandığı gibi E vitamini değil, C vitamini yaraların görünümünü iyileştirme özelliğine sahiptir. Kollajen sentezini arttırmak için cildimizin C vitamini ihtiyacı vardır. Ayrıca cildin elastikiyetini artırmaya yardımcı olurken kızarıklığı azaltır ve yaraların iyileşmesini destekler. C vitaminini besinlerden almamız yeterli olmayabilir. Bu yüzden Uzmanlar hem içecek olarak tüketmenizi, hem de C vitamini içeren kremler kullanmanızı önermektedir.
Uygulanışı:
Sivilce izleri ve ince cerrahi yara izleri.