Her ne kadar derinlemesine temizlesek de banyo ve klozetlerimizde ortalama 3,2 milyon bakteri yaşar. Farkında olmadan bu mikropları evimizin her yerine taşıyabiliriz. Hatta bu durum sivilce ve mide rahatsızlığına kadar birçok rahatsızlığa neden olur.
Bilge Cafe olarak sizler için banyoda kaçınmanız gereken sakıncalı durumları yazdık.
1. Bikini bölgenizi tıraş etmeyin.
Bikini bölgemizi tıraş etmemiz kaçınılmaz bir durumdur ama bunu yaparken cildimize zarar vermemek için nelere dikkat etmeliyiz?
Vücudumuzun bu bölgesinin tertemiz olmasını istiyoruz değil mi? Hassas olan bu bölgeye uyguladığınız temizlik ürününe dikkat etmelisiniz. Tam hijyen sağlamak için kişisel tıraş makineniz ve tıraş kreminiz olmalı. Sabun bu bölgeye zarar veriyor.
Ağda çoğu zaman cildimizi tahriş eder. Ağda yerine mumlama gibi bir çözüm vardır. Eğer mumlama yöntemini biliyorsanız tek başınıza uygulayabilirsiniz.
2. Banyo lifini doğru kullanın.
Banyo lifleri duş alırken en çok aradığımız üründür. Ölü hücreleri temizlerler fakat o hücreler liflerin içinde hapsolup bakteri üretir. Normal şartlarda lifle işimiz bittiğinde temizleyip kaldırmamız gerekiyor. Ama genelde hepimiz lifleri banyoda bıraktığımız için bakteri üretimine katkı sağlıyoruz ve bir sonraki kullanımda bu bakterilerin vücudumuza geri dönmesine neden oluyoruz.
Buna engel olmak için yapmanız gerekenler şunlar:
- Liflerin kullanım süresini kısaltıp sık sık değiştirmelisiniz.
- Duştan sonra lifleri kurumaya bırakıp banyoda tutmamalısınız.
- Lifler yerine bakteri üretme olasılığı az olan alternatif ürünler tercih edin.
- Bir tercih olarak direkt lif kullanmayabilirsiniz. Ama vücudunuzun temizliğini ihmal etmeyin.
3. Vücudumuzu temizlerken ulaşamadığınız yerler pis kalıyor.
Vücudunuzu temiz tuttuğunuz sürece bakteri ve aknelerden korunursunuz. Fakat duşta sırt, omuzların arkası, bel, kafa derisi, ayak tabanları ve kulak arkası gibi ulaşamadığımız bölgeler temizlenmiyor.
Tam temizliği sağlamak için bu işlemler için tasarlanmış fırça ve kese gibi ürünler kullanın.
4. Diş fırçalarınızı banyodaki açık alanlarda bırakmayın.
Yazımızın başında söz ettiğimiz gibi banyolarımızda malesef çok sayıda bakteri yaşıyor. Diş fırçalarımız banyoda açık bir şekilde duruyor.
Diş sağlığınız için yapmanız gerekenler:
- Diş fırçanızı tuvaletten uzak tutarak güvenli bir şekilde saklayınız.
- 3 ayda bir diş fırçanızı yenileyin.
5. Banyoya farklı metaryaller götürmeyin.
Bir çoğumuz klozette otururken sıkılıyoruz ve bizi oyalayacak birşeyler arıyoruz. Bunlar genelde bir karikatür kitabı veya telefon oluyor. Bu eşyaları banyoya götürmemiz oradaki mikropları doğrudan dışarıya taşımamıza neden oluyor.
Bu duruma çözüm olarak yanınıza bir rubik küp alıp ve onunla oyalanabilirsiniz. Fakat bu kübü tuvaletten her çıktığınızda yıkamayı unutmayın.
6. Yüzünüzü kurularken dikkat edin.
Evde ortak havlu kullanmayı bir kenara bırakın sadece yüz havlusu kullanmak bile cildinize zarar verir. Yüzünüzü sürekli aynı havluyla kurulamak bakteri oluşumuna ön ayak olur.
Bu nedenle; yüzünüz için tek kullanımlık havlular kullanın.
7. Banyonuzda asılı havlu bırakmayın.
Havluyla kurulandıktan sonra nemli bir şekilde banyoda bırakıyorsanız hata yapıyorsunuz. Nem bakteri oluşumunu hızlandırır ve bu bakteriler havlunuza yerleşir.
Yapmanız gerekenler:
- Her banyodan sonra havlu değiştirin.
- Islak havluyu başka bir yerde kurutun ve banyoda muhafaza etmeyin.
8. Tuvalette 15 dakikadan fazla vakit geçirmeyin.
Telefon ve kitaba dalıp banyoda fazla kalıyorsanız size kötü bir haberimiz var. Doktorlar tuvalette uzun süre kalmanın basura neden olduğunu savunuyor.
İşte bu yüzden bizi dinleyin:
- Tuvalete gerçekten ihtiyaç durumunda girin.
- Vakit geçirmek için yanınıza telefon vs almayın. Zamanınızın tuvalette boş boş oturacak kadar kıymetsiz olmadığını tahmin ediyoruz.
9. Sifon çekerken klozet kapağını açık tutmayın.
Sifon çekerken klozet kapağı açık kalırsa uçan pis su damlaları havaya karışır ve mikrobun karıştığı hava havlunuza peçetenize yapışır.
Klozet kapağını kapatmayı unutuyorsanız sifonun yanına bunu size hatırlatacak bir çıkartma yapıştırın.
10. Şampuanı saçınıza doğru uygulayın.
Şampuanı başınızın tam üstüne dökmüyorsanız bütün saç deriniz temizlenmez.
Bütün başınızı temizlemek için:
- Saçınızı olduğu gibi bırakın ve şampuanı derinize uygulamayı ihmal etmeyin.
- Saçınıza değil saç derinize masaj uygulayın.