Beyin, vücudunuza talimat veren, esnetme, kalp çalışması, bilişsel performans, iştah vb. dahil tüm süreçleri kontrol altında tutan baş organdır. Bu düzenleyici merkez kafatasınızın içerisindedir ve vücudun tüm parçalarıyla sinir ağları oluşturur.
Kranyum kemiği, üç membran (meninges) ve özel yumuşak sıvı, yumuşak beyin dokusunu olası hasarlardan korur.
Beynin üç ana bölümü vardır: beyincik, beyincik ve kök.
Beyin, duygularınızı, konuşmanızı, hareketlerinizi, duyumlarınızı, hafızanızı, görüşünüzü ve konuşmanızı kontrol eden iki yarım küreden oluşur. Beyincik, beyincik arkasında ve altında yer almaktadır. Koordine ve dengeli kalmanıza yardımcı olur. Kök beyincik omuriliğe bağlanır; nefes ve kalp atışlarından sorumludur.
Muhtemelen kanserin dünyadaki erken ölümlerin önde gelen nedenlerinden biri olduğunu biliyorsunuzdur.
Kanser, kontrolsüz büyüyen ve herhangi bir vücut bölgesinde meydana gelebilecek anormal hücrelerin çoğalması olarak tanımlanabilir. Bu anormal hücreler yavaş büyür ve diğer organ ve dokulara yayılmazsa, duruma iyi huylu tümör denir.
Kötü huylu hücreler sırayla yoğun şekilde çoğalır ve vücudun yakın veya uzak kısımlarına metastaz yapma kabiliyetine sahiptir. Kanserin neden geliştiği bugün bile tam anlamıyla saptanabilmiş değil. Uzmanlar, genetik yatkınlığın, çevresel faktörlerin ve kişinin alışkanlıklarının hep birlikte bu problemde büyük bir rol oynadığını söylüyor.
Beyin kanseri vakalarının çoğunda ikincil gelişmiş bir durumdur, yani kanserli hücrelerin beyine, primer malignite primerlerinin meydana geldiği diğer organlardan beyne ulaşması anlamına gelir. Bununla birlikte, hücreler ayrıca beyin dokusunda başlayabilir ve ilerleyebilir, bu da birincil beyin tümörünün oluşumuna yol açar.
Beyin neoplazmasının belirtileri, bulunduğu yere, büyüklüğüne ve başladığı hücrelerin türüne bağlı olarak değişebilir. Bunlardan en yaygın olanları:
1. Baş Ağrıları
Sabahları daha da kötüleşen şiddetli sık baş ağrıları, beyin dokusunda aşırı büyümeye işaret edebilir.
2. Konvülsiyonlar (Nöbetler)
Nöbetler, beyindeki anormal elektriksel aktivite nedeniyle oluşan kasların istemsiz hareketleridir. Sorun, solukluk eşliğinde, tek kas spazmlarında veya genel seğirmelerde ortaya çıkabilir.
3. Görme problemleri
Beyin tümörü olan kişiler, sıklıkla çift görmeden, çevresel görüşün veya bulanık görmenin azalmasından şikayet ederler.
4. Zihinsel fonksiyon bozukluğu
Konsantrasyon kaybı, hafıza kaybı ve zihinsel yetenek yetersizliği, beyin kanserinin ilerlemesinden kaynaklanıyor olabilir.
5. Bulantı ve kusma
Genellikle sabahları olur ve baş dönmesi eşlik eder. Beyin malignitesi olan insanlar, kusmanın onlara rahatlama getirmediğini söylüyor.
6. Denge kaybı
Neoplazm beyinciklere baskı yaparsa veya hücrelerini mahvederse, koordinasyonda zorluklar ortaya çıkabilir. Ve yürümede bozukluk, dengesizlik gözlenebilir.
7. Parestezi ve diğer duygu değişiklikleri
Beyin tümörü vücudunuzun herhangi bir yerinde uyuşukluk, karıncalanma ve diğer olağan dışı duygulara neden olabilir.