Böbrek bu ihmale gelmez sevgili dostlar. Bu 8 belirtiyi göz önünde bulundurarak doktora başvurmak istedim. Doktorumun yaptığı tetkikler neticesinde böbreğimdeki hasar farkedildi ve tedavi olmaya başladım. Doktorumun tavsiyelerine uyarak böbreğimdeki yetersizliğin önüne geçebildim. Sizinde istifade edebilmeniz için bu 8 belirtiyi paylaşıyorum.
Böbrek hasarı genellikle önceden fark edilemez. Ancak iyice ilerlediği zaman rahatsızlık fark edilir ve bazen geç kalınmış olabilir. Vücudunuz size aslında organlarınızda yaşanan ya da yaşanabilecek rahatsızlıklarla ilgili ipuçları veriyor.
Bunlara gerçekten dikkat etmelisiniz. İnsanların çoğunlukla yalnızca %10’u böbrek hasarını fark edebiliyor ve böbreğin çalışmasının sıkıntılı olması durumunda diyalize giriyor.
İşte böbrek rahatsızlığınızın olup olmadığını anlayabileceğiniz 8 belirti:
Kuru cilt
Kuru bir cilt göze mükemmel gelebilir fakat böbrek hasarının da habercisi olabilir! Bunun nedeni böbreğin gerekli mineralleri depolayamaması ve temizleme görevini yerine getirememesi. Bu da tüm vücudunuzu etkiler ve kanınızda bulunan mineral dengesini bozabilir.
Köpüklü idrar
Eğer idrarınız köpüklüyse idrarınızda protein olduğu anlamına gelir. Aslında, idrara çıkmak uzun zaman alır ve hasta hissedersiniz.
Kaslara kramp girmesi
Kalsiyum ve fosfor eksikliği durumunda kas ağrılarınız daha hassas hale gelebilir. Ayrıca kalsiyum eksiliği, böbreğinizin görevini yerine getiremediği ve dengesinin yeniden sağlanması gerektiğinin direkt bir sonucudur.
Yemeklerden kötü tat almak
Böbrek hasarının ağız tadınızı değiştirebileceği bir gerçek. Bunun nedeni üremi ya da kanınızdaki atıkların artması olabilir. Bu kilo kaybetmenize ya da yeme isteğinizin gitmesine de neden olur.
Böbrek taşı
Böbrek hasarının en çok bilinen problemlerinden biri böbrek taşıdır. Bu taşlar aslında minerallerin birikerek böbreğin etrafında hareket etmesi sonucu oluşur. Eğer büyürlerse idrara çıkmanız sancılı bir hal alır. Eğer küçüklerse kolayca geçip gidebilirler.
Enfeksiyonlar
Böbrek hasarının oluşmasından sonra vücudunuzda enfeksiyon görülme riski artar. Ateş, kusma ve kasık bölgesinde yoğun yanma hissine neden olabilir. Bu durumda direkt olarak doktorunuza danışmalısınız.
Yüksek kan basıncı
Kan basıncının yüksek olmasının nedenlerinden biri böbrek hasarı olabilir. Kan basıncı yüksek olduğunda kan çabucak akar ve kan damarlarını zorlar. Eğer tedavi edilmezse, böbrek dokusunda hasara neden olabilir.
Diyabet
Kandaki şeker seviyesinin yüksek olması olarak bilinen diyabet tedavi edilmediğinde böbreklerle birlikte vücudun diğer bölgelerini de etkileyebilir.
Kendinizi bu tarz durumlardan korumanın en kolay yolu doktorunuza görünmek ve rutin kontroller oluşturmak.