Genellikle sütün son kullanma tarihine bakmadan almayız. Ancak yiyecek, içecek olmayan ancak yine de bilmediğimiz son kullanma tarihli ürünler hakkında ne yapabiliriz?
Bilge Cafe olarak sizlere son kullanma tarihi yokmuş gibi gösterilen ancak belli bir süreden sonra kullanılmaması gereken günlük eşyalardan bahsedeceğiz.
Son Kullanma Tarihi Olduğunu Bilmediğiniz Ev Eşyaları
Yatak Odası
Yastıklar
2-3 yıl
Zamanla, yastıklar toz böceklerinin evi haline gelebilir veya ilk şeklini kaybederek boynunuzu zedeleyebilir.
Terlikler
6 ay
Terlikler mantarı kişiden kişiye bulaştırmak için en kullanışlı araçlardan biridir. Bu sebeple, düzenli yıkanmaları ve mümkünse 6 ayda bir değiştirilmelerini tavsiye ediyoruz.
Banyo
Banyo Lifi
2 hafta
Duş kesesi
6 ay
Sünger ve duş keseleri zamanla küf ve mantar oluşması için oldukça mümkün alanlardır. Duştan sonra kaynatarak büyüyen bakterileri engelleyebilirsiniz.
Havlu
1-3 yıl
Islak havlular bakteriler için oldukça elverişli yaşam alanlarıdır. Düzenli yıkamak bile sorunu çözmeye yetmeyecektir.
Diş Fırçası
3 ay
Diş fırçası yıprandığında değiştirimesi gerekir ancak unutmayın ki hastalandıktan ve iyileştikten sonra da diş fırçanızı değiştirmelisiniz. Yoksa yeni kurtulduğunuz hastalığınıza yeniden yakalanabilirsiniz.
Hidrojen peroksit
2 ay
Hidrojen peroksit şişesini açtığınız anda kullanabilmek için 2 ayınız vardır. Bu süre dolduğunda hidrojen peroksit havadaki oksijen ile bağlanarak suya dönüşecektir.
Makyaj Masası
Saç Fırçası
1 yıl
Her hafta saç fırçanızı temizlemelisiniz ve bir yıldan uzun süre kullanmamalısınız. Eğer doğal hayvan kılından yapılma saç fırçaları kullanıyorsanız, bu tip fırçaların ömrü de 7-10 ay arasıdır.
Parfüm
1-3 yıl
Parfümler bitki özleri ve yağlardan meydana gelir. Kapalı iken 3 yıl boyunca, açıldıktan itibaren de 2 yıl boyunca kullanılabilir. Üzerinize sıktığınız zaman eskisinden çok daha kısa sürede kokusu kayboluyorsa veya sıktığınız bölgede kaşıntı ve kızarmaya sebep oluyorsa değişme vakti çoktan gelmiş demektir.
Çocuk Odası
Emzik
2-5 hafta
Plastik emzikler düzenli olarak değiştirilmelidir. Kolayca kırılan ve aralarında bakteri türeyen emzikler çocuklar için oldukça tehlikelidir.
Araba için Çocuk Koltukları
6-10 yıl
Zamanla, plastik ve köpük içerik aşınır ve koltuğun şekli bozulur. Artık çocuğu kazadan koruyamayacak hale gelmiş bir koltuğun yer işgalinden başka bir faydası yoktur. Bu tip ürünler satın alırken 1. El olanları tercih etmeniz daha güvenli olacaktır.
Gardırop
Sütyen
1-2 yıl
Sütyeniniz esnekliğini, şeklini kaybettiğinde ve sizin için büyük veya küçük hale geldiğinde değiştirmelisiniz. Gün boyu üzerinizde olacak bir kıyafet olduğu için rahat olmak zorundadır. Aksi halde sırtınızda ve göğüslerinizde sorunlar çıkmaya başlayacaktır.
Spor Ayakkabılar
1 yıl
Aşağı yukarı 450-500 kilometre yol kat ettikten sonra spor ayakkabılarınızı bir kenara bırakmanın vakti gelmiş demektir. Rahatlığını kaybeden, aşınan, sökülen ve temizlenemeyecek şekilde kirlenen ayakkabıların değiştirilme vakti gelmiştir.
Mutfak
Baharatlar
1-3 yıl
Baharatlar zamanla tatları ve kokularını kaybederler. Çekilmiş baharatlar için ise bu süre çok daha kısadır. 6 ay içerisinde artık tat ve kokuları kalmayacaktır.
Un
6-12 ay
Birinci kalite un 6 aya kadar saklanabilir. Yüksek kalite un ise 1 yıla kadar saklanabilir.
Kiler
Yangın Söndürücü
15 yıl
Eğer üzerinde herhangi bir eziklik, çatlak veya hortumunda herhangi bir hasar yok ise evladiyelik olarak 15 sene saklayabilirsiniz.
Üçlü priz
1-2 yıl
Her üçlü prizin bir kapasitesi vardır. Eğer bunu aşarsanız prize taktığınız elektronik aletleriniz zarar görebilir.
Temizlik malzemeleri
3 ay
Belli bir süreden sonra temizlik malzemeleri ilk aldığınız kadar etkili olmayacaktır.
Sinek ilaçları (kovucuları)
2 yıl
2 yılın ardından sinek kovucuları artık işe yaramayacaktır.
Prizler
Tuhaf gelebilir ama prizlerin de son kullanma tarihleri vardır. 4-5 yılın ardından değiştirmezseniz elektronik eşyalarınız veya evinizin elektrik sistemi zarar görebilir. Eğer dokunduğunuzda çok sıcak olan, rengi değişmiş veya kıvılcım atan prizler var ise sigortayı indirip mutlaka değiştirmelisiniz.