Günümüzde insanlar daha sağlıklı beslenmek amacıyla soya sütü tüketiyor ve soya sütü inek sütünün içerdiği gibi laktoz içermiyor. Eğer laktoz duyarlılığınız varsa veya vejeteryan besleniyorsanız iyi bir alternatif olarak tüketebilirsiniz.
Katkılı soya sütünün kolesterol oranı ve doymuş yağ oranı düşük ayrıca kalsiyum, demir, protein ve B vitaminleri açısından oldukça zengin. Ancak, soya sütü tüketmek son araştırmalara göre sağlığınız için oldukça zararlı.
Soya Sütünün İçindekiler
- Soya Sütü (Filtrelenmiş su, bütün soya fasulyeleri)
- Şeker (Şeker kamışından üretilmiş)
- Karajenan (Yosundan elde edilen kıvam arttırıcı lif kaynağı )
- Doğal Aroma
- Kalsiyum Karbonat
- A Vitamini Palmitat
- D2 Vitamini
- Riboflavin (B2 Vitamini)
- B12 Vitamini
Muhtemelen bu içeriğin çoğu hakkında bilginiz var fakat, karajenan hakkında bilmeniz gereken şey şu ki, yenilebilir kırmızı deniz yosunlarından elde edilen sıralı sülfatlanmış polisakkaritler ailesine aittir.
Yiyecek endüstrisinde kıvam arttırıcı özelliği sebebiyle sıklıkla kullanılıyor ancak hiçbir besleyici özelliği yok ve doğal bir kaynaktan gelmesine rağmen vücudunuz bu maddeyi sindiremiyor. Bağışıklık sisteminizi yok ediyor ve iltihaplanmaya sebep olan negatif bir etkiye yol açıyor.
Bilim insanları karajenan tüketimi ve kolon kanseri ile birlikte gastrointestinal iltihaplanma sonucu gerçekleşen kronik ishal oranı arasında bir bağlantı buldu. Aynı zamanda hassas bağırsak sendromu, spastik kolon ve iltihabi bağırsak hastalığı sebepleri arasında da soya sütü gösteriliyor.
Sağlığınız sizin kontrolünüzde, ancak yediğiniz yemek hakkında iyi bilgilendirilmeniz gerekiyor. Soya sütü tüketiminin etkileri hakkında birçok tartışma mevcut ancak sağlığınız üzerindeki kötü yan etkileri konusundaki delil azımsanamayacak boyutta.
İşte soya sütünden kaçınmanız için 10 geçerli sebep
- Soya yemekleri alüminyum bakımından zengin bu sebeple vücudunuz için toksik etkiye sahip. Böbrekleriniz ve sinir sisteminiz üzerindeki etkileri sebebiyle bireyi alzaymır hastalığına daha elverişli hale getiriyor.
- Soya bitki östrojeni açısından zengin ve bu sebeple endokrin sisteminize yanlış sinyaller verip kısırlığa ve kadınlarda göğüs kanserine sebep olabiliyor.
- Soya fasulyeleri östrojen seviyenizi etkileyen toksinlerle dolu ve günlük iki bardak tüketimi bile kadınlarda hormon düzenini alt üst ederek menstüral düzeni bozuyor.
- Soya toksik izoflavon(bitkisel östrojen), jeninstein ve daidzein içeriği sebebiyle göğüs kanserine yakalanma ihtimalini arttırıyor.
- Fitik asit bakımından oldukça zengin olan soya ürünleri çinko, bakır, kalsiyum, magnezyum ve demir emilimini azaltıyor.
- İçerdiği guatrojen sebebiyle tiroit hormonu üretimini engelliyor.
- Hema-glutinin içeriği damar tıkayıcı özelliğe sahip ve damarların kümelenmesine yol açıyor.
- İçerdiği nitrat bir kanserojen maddedir.
- Yaklaşık olarak %99 soya ürünleri genetiği değiştirilmiş ürünlerdir ve içerdikleri böcek ilacı miktarı oldukça fazladır.
- Üretim sürecinde soya proteini izole ediliyor ve bitkisel proteinler ile birleştirme işleminden geçiriliyor ve bu süreçte yüksek sıcaklığa maruz bırakıldığı için sindirim zorluğu yaratıyor.