Tüm dünyada resmî olarak bildirilen ve 204 ülkede etkisini sürdürmeye devam eden corona virüsü ile ilgili olarak son yapılan açıklamada vaka sayısı 1 milyonu geçti.
Kuzey Kore, Yemen, Türkmenistan, Tacikistan ve Güney Sudan gibi ülkelerden şu ana kadar corona virüs tespiti ile ilgili olarak açıklama yapılmadı.
Çin’in Hubei eyaleti Wuhan kentinde aralık ayında ilk tespitin yapılmasının ardından hızlı bir şekilde tüm dünyaya yayılan salgın ile ilgili olarak her geçen gün vaka ve ölüm sayısı artmaktadır.
Küresel bir salgına neden olan corona virüsü nedeniyle vaka sayısı 1 milyon 30 bin olurken, toplam ölü sayısı ise 54 bini geçti.
Şu an resmi makamlarca yapılan açıklamaya göre 204 ülke ve bölgede corona virüsü tespit edildiği bildirilirken, 2 nisan itibari ile sosyal medya üzerinden yapılan aramalarda çıkan diğer 18 ülkede söz konusu corona virüsü ile ilgili olarak herhangi bir açıklama bulunmamaktadır.
Bu ülkelerin isimlerine bakacak olursak; Komorlar, Kiribati, Lesotho, Marshall Adaları, Mikronezya, Nauru, Kuzey Kore, Palau, Samoa, Sao Tome ve Principe, Solomon Adaları, Güney Sudan, Tacikistan, Tonga, Türkmenistan, Tuvalu, Vanuatu ve Yemen.
Genel olarak bakıldığında yukarıda adı geçen birçok ülke turistik ada ülkeleri olduğundan ve söz konusu virüsten kaynaklı olarak turist sayısının düşük veya hiç olmadığı düşünülürse virüs olma ihtimali de düşük diyebiliriz. Geriye kalan Kuzey Kore ve Yemen gibi ülkelerde corona virüsüne karşı test yapılmadığı dolayısıyla virüs kaynaklı yaşanan can kayıplarınında “resmi” olarak bildirilmediği tahmin edilmektedir.
Birleşmiş Milletler verilerine göre yukarıda yer alan 18 ülkeden 7 tanesi en az turistin ziyaret ettiği ülkeler arasında yer azalmaktadır.
Bu ülkelere bakacak olursak örneğin Pasifik Okyanusu’ndaki 10.000 nüfusa sahip Nauru, fiziksel olarak diğer ülkelere uzak. Nauru’ya en yakın büyük şehir 3 bin kilometre uzakta. İsmi ise Brisbane.
Tahminen bakıldığında Nauru’ya yılda 160 turist gittiği bildiriliyor. Ülkede sadece bir tane hastane mevcut. Solunum destek cihazları olmadığı gibi sağlık görevlisi sıkıntısı da var. Çin’de çıkan salgın haberlerinden kısa bir süre sonra önlemlerini aldı.
Uçuşları Hemen Durdurdular
2 Mart tarihi itibari ile Çin, Güney Kore, İtalya’dan gelecek turistlere kapısını kapattı. 7 Mart’ta listeye İran’ı da ekledi. Mart ayı ortasında Nauru Havayolları’nın sefer yaptığı Fiji, Kiribati ve Marshall Adaları’na yapılan uçuşları durdurarak, Brisbane yapılan sefer sayısını ise azalttı.
Avustralya’dan Nauru’ya gelen vatandaşlarını 14 gün otellerde karantinaya alan Devlet Başkanı Lionel Aingimea, “Bu virüsü yakalama ve kontrol altına alma politikası” diyerek, “Biz sınırlarımızı koruyoruz. Havalimanlarımızı birer sınır gibi kullanıyor ve ona göre önlemler alıyoruz” dedi. Karantinada bulunan vatandaşlar ile ilgili olarak da sağlık durumlarının düzenli olarak her gün kontrol edildiğini belirtti.
BBC’de yer alan haberde Aingimea, “Eğer semptomları ağırlaşan ya da ateşi yükselen birisini tespit edersek daha da izole bir yere götürüp Covid-19 testi yapıyoruz. Test kitleri daha sonra Avustralya’ya gönderiliyor ve bu zamana kadar gelen bütün sonuçlar negatif” dedi.