Alıştığımız şeyler her zaman göründüğü kadar masum değildir. Bazıları zararlı, bazıları ise düpedüz ciddi sıkıntılar doğurabilir.
Farkında olmadan yaptığımız bize zarar verebilecek alışkanlıkları bir araya getirdik.
1. Bacak bacak üstüne atmak
Bacak bacak üstüne atmanın zararlı olduğu ilk 1999’da bir gıda tamamlayıcısı imalat şirketi tarafından oldu. Hatta ABD’de The Great Cross-Out adlı büyük ölçekli bir kampanya başlattılar, bu sadece bir reklam hilesi değildi: sayısız Araştırmalar, bacak bacak üstüne atarak (bir sandalyede veya yerde) oturmanın hipertansiyon, varisli damarlar ve sinir hasarı ile sonuçlandığını doğrulamaktadır.
2. Kuşları beslemek
Güvercin beslemek, ebeveynlerin çocuklarıyla yapmayı sevdiği aktivitelerinden biridir. Ne yazık ki, sadece eğlenceli değil, aynı zamanda zararlı olabilir. Bir şehir kuşunun bulaşıcı bir hastalık taşıma olasılığı %50’den fazladır . Güvercinler ornitoz, kolibasilloz, histoplazmoz, Salmonella, tüberküloz, listeria, tavşan ateşi, Newcastle hastalığı, toksoplazmoz taşırlar… Tam listeyi bilmek istediğinizden emin misiniz?
3. Düşük kaliteli güneş gözlüğü takmak
Bazı paradan tasarruf etmeye çalışan üreticler, parlak güneş ışığında retina yanıklarına yol açabilecek UV’den gözlerinizi korumayan ucuz plastik kullanırlar. Gölgelendirme, göz bebeklerinizin genişlemesine ve çift doz ultraviyole almasına neden olur; bu, hiç güneş gözlüğü takmamaktan bile daha zararlıdır. Aşırı UV katarakta neden olabilir, gözlerinize zarar verebilir.
4. Bol su içmek
Evet, doğru okudunuz: çok su içmek her zaman sağlıklı değildir, ancak çok az içmek de iyi değildir. Araştırmacılar vücudun su ihtiyacının bireysel olduğu konusunda ısrar ediyor. Çok hareket ediyor ve spor yapıyorsanız, daha fazla için; Böbrek veya kardiyovasküler sorunlarınız varsa, daha az içmeniz daha iyi olur. Her iki durumda da, günlük ihtiyacınızı bulmanın en iyi yolu susamaktır – eğer susamıyorsanız, zorlamayın.
5. Mikrodalgada patlamış mısır hazırlamak
Bu nasıl pişirdiğinizle ilgili değil – evde kullanım için mısırın içeriğiyle ilgili. Buradaki sorun, diasetil adı verilen bir kimyasaldadır. Sentetik bir yağ ve aroma verici bir kimyasal olan diasetil, Isıtıldığında buharlaşarak ciğerlerinize girer ve onlara zarar verir. Patlamış mısırı yemeden önce soğumaya bırakarak ciğerlerinize olan riski azaltabilirsiniz.
6. Çalışma masanızda yemek yemek
Çalışma alanlarının bir çoğu yemek yemeye uygun değildir bazı çalışma alanları sindiriminiz için tam olarak iyi olmayan tonlarca bakteri biriktirir. Bu sizin için yeterli değilse, yemeğinizin kokusunun iş arkadaşlarınızı rahatsız edebileceğini, beyninizin dinlenmeye ihtiyacı olduğunu, bacaklarınızın egzersize ihtiyacı olduğunu ve beyniniz onu tüketmeye konsantre olmadığı için midenizin yiyecekleri sindiremeyeceği aklınıza gelebilir.
7. Şehirlerde açık ayakkabı giymek
Birçoğumuzun düşündüğü gibi, ayakkabılar da dahil olmak üzere yaz aylarında her şeyi açık giymek bir zorunluluktur. Yine de riskler nelerdir? Böcek ısırığı veya su toplaması gibi herhangi bir küçük yara kolayca enfekte olur. Ve bu enfeksiyon sonunda tüm vücudunuza yayılabilir.
8. Yağsız süt içmek
Yağsız sütle aynı gibi görünebilir ama malesef öyle değil. Yağsız süt, kullanışlılık açısından normal sütün yanına bile yaklaşamaz. Sütten yağlar çıkarıldığında, vitaminler de onlarla birlikte gider ve yerini sizin için pek iyi olmayan sentetik maddeler alır. Birçok üretici, sütteki kolesterolü oksitleyebilen süt tozu ekleyerek yağsız sütü “güçlendirir”. Henüz klinik bir kanıt yok, ancak oksitlenmiş kolesterol tüketen hayvanların kalp krizi riskini artırabilecek arteriyel plak birikimi yaşadığı biliniyor.
9. Yan veya yüz üstü uyumak
Birçoğumuz daha iyi uyuduğumuz bir pozisyonda uyumayı tercih ederiz. Ancak bu alışkanlık, zamanında ele alınmazsa oldukça ciddi olan farklı sağlık sorunlarına neden olabilir. Yan yatarak yani cenin pozisyonunda uyuduğunuzda diyaframınızın serbestçe hareket etmesini engellersiniz, bu da sırt ağrısı ve akciğer sorunları gibi çeşitli sorunlara neden olur. Karnınızın üzerinde uyumak, tüm organlarınıza baskı yaptığı ve uzun vadede sinir hasarına ve kalp sorunlarına yol açtığı için daha da zararlıdır. Geriye, sırt üstü uyumak kalıyor, bu en iyisidir çünkü üçü arasında en doğal olanıdır. Bu pozisyondan kaçınmanız gereken tek durum uyku apnesinden muzdarip olmanızdır.