Kulağa inanılmaz geliyor, ama yakın zamanda yapılan bir araştırma , son 50 yıllık bilim ve üretim ilerlemesinin dünyayı yeni bir jeolojik çağa ittiğini gösteriyor! Genel olarak bizler, insanlığın Dünya’nın atmosferi, okyanuslar ve vahşi yaşam üzerindeki etkisini hafife alıyoruz. Fakat kendimizdeki değişiklikleri fark ediyor muyuz? Bize inanın, son yıllarda sadece gezegenler değil, aynı zamanda insanlar da meydana gelen değişimlerden etkilenmişlerdir.
Bilge Cafe olarak size , geçtiğimiz 50 yıl boyunca Dünya’da ve insanlık üzerinde meydana gelen birçok olumlu ve olumsuz değişikliği inceleme fırsatı sunuyoruz.
Gezegenin yüzey dönüşümlerine adanan görüntüleri “önce ve sonra” NASA:
Kuruyan Göller
Poopó, Bolivya’nın ikinci en büyük gölüdür ve her zaman yerel halk için önemli bir balıkçılık kaynağı olmuştur. Şimdi Poopó neredeyse tamamen kurumuş durumda. Gölün kurumasında küresel faktörler olmasının yanı sıra beşeri faktörlerin de etkisi büyüktür. İnsanların gölü bilinçsiz kullanmaları da bu nedenlerden biridir.
Eriyen Buzullar
Bu, popüler İsviçre kayak merkezi Matterhorn Dağı . Ağustos 2005’e (sağda) kıyasla 1960 Ağustos’unda (solda) kalan kar miktarına bakınız.Aradan geçen yıllarda buzulların git gide eridiğini görmekteyiz. Birçok hayvana ev sahipliği yapan buzulların erimesi, zamanla , buzullarda yaşayan hayvanların da nesillerinin tükenme tehlikesini beraberinde getirmektedir.
Hava Kirliliğinde Azalma
Dünyayı dönüştürdüğümüz doğru ancak bütün hepsi de olumsuz etkiler değil. Örneğin, NASA’nın uydu verileri, 2005 ve 2011 yılları arasında Amerika Birleşik Devletleri’ndeki otomobillerden ve enerji santrallerinden gelen nitrojen dioksit kirliliğinde büyük bir düşüş olduğunu ortaya koymuştur . 2005’ten bu yana, Amerikan hükümeti bir çevre reform paketi uyguladı ve birçok elektrik şirketi kömürdense doğal gaz kullanmaya başladı.
Büyük Nehirler
Bölgedeki çiftçiliği genişletmek için Libya hükümeti , Great Man-Made Nehri adı verilen dünyanın en büyük sulama projesini geliştirdi . Bu fotoğraflar, projenin 1987’ten beri bölgede tarımsal büyümeyi desteklediğini kanıtlıyor.Böylece hem çiftçiller desteklenmiş hem de ülke ekonomisine fayda sağlanmıştır.
Çölleri Tarım Arazilerine Çevirmek
Suudi Arabistan’daki Wadi As-Sirhan Havzası’nın bu fotoğrafları , çölün son 30 yılda yaşadığı büyük dönüşümü gösteriyor . Bu bölge gerçek bir tarım arazisine dönüştü. Yerel yönetim, çiftçilerin çölde meyve ve sebze yetiştirmelerine izin vermek için bir kilometre derinliğe kadar su rezervlerine dokunmaya karar verdiler.Böylece çiftçilerin sulama sorunlarının en aza inmesi amaçlanmıştır.
Kentleşme
Bu görüntüler Binhai’ye aittir. Çin şehrinin büyük ölçekli kentleşmesini göstermektedir . 1990 yılından beri Binhai bataklık bölgesinden devasa bir ekonomik bölgeye dönüşmüştür. Şu anda, çeşitli havacılık, kimya ve diğer üretim şirketlerine ev sahipliği yapmaktadır.
Yapay Adalar
Plaj turizmini teşvik etmek için Dubai hükümeti , kıyı boyunca toplam 2.5 milyon metrekarelik çok sayıda yapay ada inşa etti . En ünlü adalar palmiye ağaçları biçiminde şekilleniyor. Yukarıdaki uydu fotoğrafların da görüldüğü gibi, Dubai’nin arazi üzerindeki büyümesi de önemli yapılanmalardan biridir ; çorak çölün yerini sulanan arazi ve yollar almıştır.
Teknoloji
Son 50 yıl, bilimde inanılmaz buluşlar ve yeni gelişmeler olmuştur . Sadece düşünün, çok uzun zaman önce, çok azımızın cep telefonu vardı, insanlar sadece kendi kendini süren araçlarla ilgili hayaller kuruyordu ve internet sadece uzak bir fikirdi.
Artık cep telefonlarımızı bir günlüğüne kullanmadığımız son zamanı bile hatırlayamıyoruz. Dünya genelinde yaklaşık 3.5 milyar insan sürekli interneti kullanıyor .Ve bu dünya nüfusu göze alındığında gayet büyük orandır.
Bilgi Toplumu
Modern zamanlarda, bilgi, daha önce sahip olduğumuzdan daha erişilebilir hale geldi, tek bir tıklamayla istediğimiz şeyi almamıza izin verdi. Kulağa harika geliyor, ancak hala neredeyse hiçbirimiz fazla bilgiye sahip değiliz. Sosyal ağlarda cevap verecebileceğiniz e-postalar ve mesajlar, izleyeceğiniz YouTube videoları, dergiler ve kitapların okunması mümkün ve bu sadece hayatın sanal tarafı. Bilginin aşırı yüklenmesi, modern insanlara karşı en büyük zorluklardan biridir ve sadece kendi kendini kontrol etme, hedef belirleme ve bilgiyi doğru seçebilme yetkinliğimizle çözülebilir.
İletişim
Dünya çapında 3 milyardan fazla sosyal ağ kullanıcısı vardır. Artık sosyal medya, internetin en etkili uygulamalarından biridir. Diğer bir yandan iletişim, ucuz ve kolay, hatta mesafe bile önemli değildir. Öte yandan, sözlü iletişim, insanların yüz yüze etkileşimini tercih ettikleri 20 yıl öncesine göre önemli ölçüde azalmıştır.Bu da günümüz sorunlarından olan asosyalliği beraberinde getirmiştir.
Etkinlikler
Boş zaman etkinlikleri son on yılda bir hayli değişti. Ailelerimiz açık hava aktivitelerine katılırken, televizyon, internet ve video oyunları sayesinde evimizden hiç çıkmamak zorunda kalıyoruz. İç karartıcı geliyor, ama işler o kadar da kötü değil. Örneğin, yakın zamanda yapılan bir anket, video oyunları oynamanın beyinde bulunan bazı bölgeleri dikkat ve görsel yeteneklerden daha verimli hale getirdiğini göstermektedir .
Tabii ki, hala video oyunu bağımlılığı riski var. Gün içinde bilgisayar başında belli bir süreden fazla oturmak sağlığınızı olumsuz yönde etkiler.
Moda
Daha önceki zamanlarda, tekstil ve giyim stilleri, kültürel kimliğin en bariz göstergelerinden biriydi. Geçtiğimiz birkaç on yıl boyunca, küreselleşmenin hızlı yükselişi, modaya , küresel kültürlere yayılmaya ve ekonomi, kültür ve günlük yaşamdaki değişimlerine neden oldu.
Ebeveynlik
Ebeveynlik yıllar boyunca çok değişti. Ve evet, bunun nedeni büyük ölçüde teknolojideki ilerlemelerden kaynaklanıyor Açık hava etkinlikleri ve okuma kitapları, çocukların gelişiminde hala çok önemli bir rol oynasa da, çoğu ebeveyn çocuklarını meşgul etmek için genellikle çeşitli araçlara güvenmektedir. Bazı uzmanlar, çocukların hiçbir şekilde ekranlara maruz kalmamaları gerektiğini savunurken, diğerleri çocukların faaliyetleri çeşitli ve dengeli olduğu sürece sorun olmadığını düşünüyorlar.
Nüfus Yaşlanması
Dünya hızla büyüyor. 60 yaş ve üstü kişiler dünya nüfusunun% 12’sini oluşturmaktadır . Bu grup en hızlı büyüyen gruptur ve 2050 yılına kadar bu sayı neredeyse% 22’ye yükselebilir.
Nüfus yaşlanması, yılların bilimsel ve sosyal gelişiminin bir sonucudur. Daha iyi beslenme, sağlık, eğitim ve ekonomik refah insanların hayatlarını daha uzun ve sağlıklı kılar.
Sosyal Konular
Her yeni kuşağın yeni toplumsal sorunları ortaya çıkıyor. Geçtiğimiz yarım yüzyıl bu alanda önemli başarılara imza atılmıştır. İnsanlar ırk, yaş, cinsiyet, din ve cinsel yönelim eşitliği alanlarında iyi bir ilerleme kaydetmiştir.