Pembe ve kaşıntılı gözler sizi endişelendiriyor mu? Yalnız değilsiniz. Bakteri, virüs, alerjen ve tahrişe yol açan maddeler pembe gözlere sebep olan 4 ana unsurdur. Eğer kaynak alerjen ve tahriş edici maddeler ise, nereye gittiğinizi veya gittiğiniz yerde nelere dokunduğunuzu bilmek önlem almayı kolaylaştırabilir. Virüs veya bakteriler söz konusu ise, pembe gözlerin sebebi bulaşıcıdır ve ya çocuktan anne-babaya, ya da tam tersi şekilde anne-babadan çocuğa bulaşmış olabilir.
Bilge Cafe olarak göz nezlesinin yol açtığı pembe gözlerden kurtulmanın 8 basit yöntemini sizler için hazırladık. Bu tedavileri evde rahatlıkla uygulayabilirsiniz. Aynı zamanda bu yöntemler sizi aşırı para ve zaman harcamaktan da kurtaracaktır. Ancak göz nezlesi ciddi boyutlara ulaşmışsa ve sağlığınız konusunda endişeli iseniz, ilk iş olarak doktora gitmeniz her zaman daha iyidir.
Bitki Çayları
Yeşil çay ve diğer bitki çayları, içinde bulunan çeşitli meyve ve sebze aromaları sayesinde kanamayı önleyici özellikleri güçlü olan içeceklerdir. Bu bitkilerin kalp sağlığı başta olmak üzere vücudun çeşitli yerindeki hastalıklara karşı olan etkisi de oldukça güçlüdür. Eğer göz nezlesi bakteri ve virüs kaynaklı ise bitki çaylarını kullanmak gözdeki enfeksiyonu azaltacak ve sizi daha rahat hissettirecektir.
Aynısefa, papatya ve rezene çayları sıcak tedavi için en etkili çaylardır. Yapmanız gereken ise; bu çaylardan bir tanesini poşeti ile birlikte bir fincan ılık suya batırın. 1 dakika kadar bekletip poşeti çıkarın ve suyunu sıkın. Daha sonra gözünüzü kapatın ve 10 dakika boyunca çay poşetini göz kapağınızın üzerine koyun. Çay poşetinin içerisindeki malzemeler sayesinde göz kapaklarınızın şişliği inecektir. Aynı şekilde çayı beklettiğiniz bardağın içindeki ılık suyu da gözlerinizi yıkamak için kullanabilirsinizi.
Eğer hamilelik döneminde iseniz veya herhangi bir bitkiye alerjiniz varsa, bitki çaylarını kesinlikle kullanmayın.
Tuzlu Su Solüsyonu
Eczanelerin çoğunda tuzlu su damlası bulabilirsiniz ancak yüksek maliyetten kaçınmak istiyorsanız, aynı tuzlu suyu evde yapmak çok kolaydır. İşte yapmanız gerekenler: yarım yemek kaşığı tuzu bir tencere suya ekleyip kaynatın. Kullanmadan önce sıvının tamamen soğuduğuna emin olun. Temiz bir damlalık alın ve içini kaynattığınız bu sıvı ile doldurun. Her göz için 1-2 damla yeterli olacaktır. Tuz, gözde biriken kirlerin temizlenmesini sağlayacaktır ve aynı zamana bakterileri yok edecektir.
Eğer göz damlasından hoşlanmıyorsanız suyu bir sprey kutusuna boşaltarak uzak bir mesafeden gözünüze sıkabilirsiniz. Spreyi sıktıktan sonra temiz bir havlu ile kalan suyu temizlediğinize emin olun. Bakteri bulaşmasını engellemek için de 2 günde bir yeni solüsyon yapıp damlalığın içindeki suyu temizlemeniz daha faydalı olacaktır.
Bal
İçerdiği yüksek besin maddeleri sayesinde balın sağlığa ne kadar faydalı bir ürün olduğu herkes tarafından bilinmektedir. Balın antibakteriyel özellikleri ise enfeksiyonları ve belirtilerini yok etmekte oldukça etkilidir. Balı göz nezlesi tedavisinde kullanmak için yapmanız gerekenler ise; yarım çay kaşığı bal ile çeyrek fincan su veya sütü karıştırmak.
Bu karışımı temiz bir damlatıcıya dökün ve gözlerinize 2’şer damla sıkın. Balın içindeki antibakteriyal maddeler ve sütün yatıştırıcı özelliği anında etkisini gösterecektir ve 24 saat içinde göz kızarıklarınız geçecektir.
Kolloidal Gümüş Suyu
Kolloidal gümüş suyu damlası, virüs ve bakterilerin sebep olduğu yüksek enfeksiyon ve rahatsızlık gibi acil durumlarda kullanılabilir. Enfeksiyonlu dokuya uygulandığında, gümüş kolloidler elektromanyetik özellikleri sayesinde iltihaplı hücreleri kendisine çeker ve kan akışı ile beraber vücuttan atar. Bu tedavi yöntemi kızarmış gözünüzün altında bulunan her türlü enfeksiyonu yok edecektir.
Ancak bu tedavi yöntemini mutlaka kolloidal gümüşün özelliklerini ve etkisini bilen bir uzman ile birlikte uygulamanız tavsiye edilir. Ayrıca haftada 1 defadan fazla kullanmayın.
Aloe Vera Jeli
Aloe vera jeli göz enfeksiyonlarının tedavi için harika bir yöntemdir. İçinde bulunan amodin ve aloin maddelerinin antibakteriyel ve antiseptik özellikleri çok güçlüdür.
Pembe ve kızarmış gözlerin tedavisinde ise, aloe vera jelini göz kapağına ve göz altına sürmek gerekmektedir. Jeli sürmeden önce ellerinizi yıkadığınızdan emin olun. Dilerseniz jeli bir gazlı beze ya da makyaj pamuğuna sürüp, sonra göz kapaklarınıza uygulayabilirsiniz. Normal pamuk kullanmayın çünkü pamuk parçaları gözlerinize yapışabilir.
Önemli olan diğer bir husus ise; enfeksiyon sadece bir gözünüzde olsa bile bu tedaviyi her iki gözünüze birden uygulayın. Bu şekilde enfeksiyonun diğer göze sıçramasını engelleyebilirsiniz.
Fesleğen Yaprağı
Fesleğenin göz sağlığındaki farmakolojik etkileri kanıtlanmıştır. Göz nezlesi ve kan çıbanına karşı çok etkili bir tedavi yöntemidir. Aynı zamanda gözleriniz bakterilerden de korur ve görme kaybı ve katarakt gibi hastalıkların oluşma riskini de azaltır.
Bu tedaviyi kullanmak için yapmanız gerekenler ise :
- Bir miktar su kaynatın
- Fesleğen yapraklarını 10 dakika boyunca bu suyun içinde bekletin.
- Yaprakları çıkarıp suyu soğuttuktan sonra gözleriniz bu su ile yıkayın.
Dilerseniz bir bezi suyun içine batırıp gözlerinizi bu bez ile de ovalayabilirsiniz. Bu tedaviyi bir kaç gün uyguladıktan sonra göz kızarıklıklarınız geçecektir.
Sıcak ve Soğuk Göz Kompresleri
Düzgün bir şekilde sıcak ve soğuk göz kompresleri yapıldığında göz nezlesinin yol açtığı kızarık gözler ortadan kaldırılabilir. Kompres yöntemi, kuru gözlerin vermiş olduğu acıyı azaltmak için kolay ve etkili bir yöntemdir. Dikkat etmeniz gereken bir husus; sterilliği sağlamak ve enfeksyionun yayılmasını engellemek için her kompresi yeni bir bez parçası ile yapmanızdır.
Neem Yağı
Neem yağı gibi eteri yağlar, virüs ve bakterilerle mücadelede oldukça etkili ürünlerdir. Virüs ve enfeksiyon kaynaklı göz nezlesi tedavisinde de kullanılan ve kaşınmaları ve kızarıklıkları ortadan kaldıran doğal bir tedavi yöntemleridir. Neem yağı ise antimikrobik ve anti – enfeksiyon özellikleri sayesinde bakteri ve iltihaplar ile mücadelede oldukça sık kullanılan bir üründür. Daha sağlam bir sonuç elde etmek için ise neem yağını çay ağacı yağı ile birlikte kullanabilirsiniz.
2 damla yağı, enfeksiyonlu gözün çevresine sürün. Bu işlemi yatmadan önce yapmanız daha sağlıklı sonuç almanızı sağlayacaktır. Damlayı göz bebeğinin çok yakınına sıkmamaya çalışın. Damlayı sıktığınız bölgeye hafif bir masaj yapın. Dilerseniz gece boyu bu şekilde bırakabilir ya da 15-20 dakika beklettikten sonra yüzünüzü yıkayabilirsin.
Neem yağı gibi eteri yağları alırken içerisinde herhangi bir kimyasal bulunmamasına özen gösterin. Ayrıca damlayı direk gözünüze değil de göz çevresine sıkıp ovalamanız tavsiye edilmektedir. Bu şekilde gözde meydana gelecek herhangi bir yanma veya kaşınmanın önüne geçebilirsiniz.
Göz Enfeksiyonunun Yayılması Nasıl Engellenir
- Gözünüze hangi amaçla olursa olsun dokunmadan önce ellerinizi mutlaka yıkayın.
- Göz nezlesi süresi boyunca hiç bir şekilde lens kullanmayın.
- Makyaj malzemelerinizi kesinlikle bir başkası ile paylaşmayın.
- Gözünüzle temas edecek havlu, yastık kılıfı, tişört gibi eşyaların temiz olmasına dikkat edin.
- Bir başkası ile ortak havlu kullanmayın, mutlaka kendinize özel bir havlunuz olsun.
- Göz kompresi yapacaksanız, her göz için farklı bez kullanın.
Göz nezlesi için bir çok ev tedavisi olsa da, göz nezlesinin ana sebebinin ne olduğunun anlaşılması için mutlaka doktora gidilmesi gerekmektedir. Eğer göz nezlesi ile ilgili herhangi bir belirtiye rastlarsanız, bu tedavileri uygulamadan önce doktora gidin. Ayrıca bu tedavileri uygularken kullandığınız ürünlerin, bebekler ve çocuklar ile temas etmesine izin vermeyin. Enfeksiyon yayılırsa çocuklarda ve bebeklerde kalıcı görüş kaybı oluşabilir.
Sizin de göz nezlesini tedavi etmek veya rahatlatmak için kullandığınız yöntemler varsa, yorum kısmında paylaşabilirsiniz.