Kanser dünya çapında önde gelen ölüm sebeplerindendir. Yıllar boyunca, bilim insanları ve araştırmacılar gece gündüz demeden çalışarak her tip kansere karşı tedavi üretmeye çalışıyor. Günümüzde hala bu ölümcül hastalığı öğreniyoruz ve elimizde ne yazık ki hala bir tedavi yok. Semptomları ve işaretçilerini takip ederek teşhis konmasını beklemek durumundayız.
Yumurtalık kanserini örnek olarak alacak olur isek, istatistiklere göre 2016 yılında 2,800 vaka görülmesini bekliyordu ve 1,750si ölümle sonuçlandı. Amerika Birleşik Devletleri 22,280 yeni vaka bekliyordu ve bu vakalardan 14,240 ölümcül vaka gerçekleşti.
Bu kanser tipinin bu kadar fazla ölüm oranına sahip olmasının nedeni, teşhis edilmesinin oldukça zor olması. Teşhis için şu an yapılabilecek herhangi bir test bulunmamaktadır ve semptomları sıklıkla başka hastalıklar ile karıştırılmaktadır. Fakat yeni araştırmalar gösteriyor ki bu kanser tipi için umut verici işaretler ve yumurtalık kanserinin erken ortaya çıkan semptomlarını belirtiyor.
Yumurtalık kanserinin erken sinyalleri ve semptomlarına girmeden önce, hastalık konusunda biraz bilgi vermekte fayda var. Üç tip yumurtalık kanseri mevcut; ilk olarak yumurtalığın dışında bulunan dokularda oluşan epitel tümörlerden kaynaklanabilir. Neredeyse yüzde 90 yumurtalık kanserleri epitel tümörlerden kaynaklanır. İkincisi, stromal tümörlerdir. Hormon hücreleri üreten yumurtalık dokusunda ortaya çıkan kanser hücreleridir. Bu tümörler erken aşamalarda saptanabilir ve yumurtalık kanserlerinin yaklaşık yüzde 7si stromal tümörlerden kaynaklanır. Son yumurtalık kanseri türü üreme hücrelerinde gerçekleşir; bu tümörler yumurta üreten hücrelerde başlar. Genellikle, bu tip tümörler daha genç kadınlarda görülür.
Risk Faktörleri
Bir çok hastalık gibi, yumurtalık kanseri hakkında da konuşurken hesaba katılması gereken risk faktörleri vardır. Her yaşta kadın yumurtalık kanserine yakalanabilir ancak, 50 ve 60 yaşları arası kadınlar en çok risk altında olanlardır. Aynı zamanda, yumurtalık kanserine sebep olan gen mutasyonunu ailenizden kalıtsal olarak da almış olabilirsiniz. Bu gen meme kanseri geni 1 ve meme kanseri geni 2 olarak geçer.
Tanı
Bahsettiğim üzere, yumurtalık kanserini gösterebilecek bir test mevcut değil ancak doktorların karar verme aşamasında kullandıkları başka testler mevcut. İlk test, alt karnın ve pelvis kemiğinin ultrason ve tomografi yöntemleriyle incelenmesi. Bu iki test hastanın yumurtalığının şekli ve boyutu hakkında fikir verir. İkinci test, yaygın olarak yumurtalık kanserinde görülen CA 125 proteinini tespit edecek kan testinin yapılmasıyla gerçekleştiriliyor.
Yumurtalık Kanserinin Aşamaları
Yumurtalık kanserinin 4 aşaması vardır. İlk aşama yumurtalık kanseri bir veya her iki yumurtalıkta da bulunabilir. 2. Aşama pelvisin diğer kısımlarına yayılmaya başladığını gösterir. 3. Aşamada kanser karın bölgesine yayılmaya başlar ve son aşamada karın bölgesinin dışına yayılır.
Sürekli Şişkinlik
Eğer karın bölgenizde sürekli bir şişkinlik hissediyorsanız bu sıradan bir şey değil.(Genellikle üç hafta ve daha uzun süren), Bu yumurtalık kanserinin bir göstergesi olabilir. Yapılacak en iyi şey doktorunuza danışıp uygun bir tanı konmasını sağlamaktır.
Pelviste veya Alt Karın Bölgesinde Ağrı
Kadınların karın, pelvis ve midede ağrı hissetmeleri menstürasyon süresi boyunca normaldir. Fakat bu ağrının menstürasyon sonrasında geçmemesi yumurtalık kanseri göstergesi olabilir. Kadınların bu ağrı sarkması konusunda dikkatli olması önemle vurgulanır çünkü menstürasyon sancısı ile sıklıkla karıştırılabilir.
Yeme Bozuklukları
3 haftalık süreç boyunca iştahınızın kaybolduğunu fark ederseniz, doktorunuza danışmanız doğru olur. Mide veya bağırsak problemlerine işaret edebildiği gibi yumurtalık kanseri habercisi de olabilir. Hangisi olduğuna dair şansa bırakmamak sağlığınız için en doğru seçim olur.
Acil İdrara Çıkma İhtiyacı
Eğer sıvı tüketiminde bir artış olmamasına rağmen, idrara çıkma sıklığınız arttıysa bu yumurtalık kanserinin erken habercisi olabilir. Aynı zamanda, bir an normal hissediyor iken bir sonraki dakika banyoya koşuyorsanız bu bir mesane enfeksiyonu veya yumurtalık kanseri belirtisi olabilir.