“İyi davranış” denilen şey insan ilişkileri açısında oldukça önemlidir. Aslında hepimiz çevremizdekilere karşı kibar olmaya çalışırız ve ailemizin bizi bu konuda iyi yetiştirdiğini düşünürüz. Ancak çoğu zaman insanlar nezaket, düşünceli ve kibar davranma gibi davranışları umursamaz iken, nezaketsiz ve kaba hareketler herkes tarafından ayıplanır. Bununla beraber, bilinen görgü kuralları dışında pek dikkat etmediğimiz ancak yanlış yapılınca çevremizdeki insanlar tarafından kötü algılanabilecek bir takım hareketler de vardır.
Bilge Cafe olarak bu görgü kurallarını sizler için hazırladık.
1. Ev Sahipliği ve Misafir
- Eğer misafirinizin evin içine ayakkabı ile girmesini istemiyorsanız, misafirinizi önceden uyarmalısınız. Yani misafiriniz kapıya geldiğinde “lütfen ayakkabılarını çıkar!” demek yerine önceden evinize ayakkabı ile girilemeyeceğini belirtmeniz gerekmektedir. Ayrıca kapıdan içeri giren misafirinizin önüne mutlaka terlik koymalısınız.
- Ev dağınık bir durumda ise ya da evde tamirat varsa, gelen misafire evin durumu ile ilgili açıklama yapmak ev sahibinin kendisine saygısı olmadığını gösterir. Yani “dağınıklık için kusura bakma”, “ev şu yüzünden dağınık” gibi mazeretleri söylemekten vazgeçin. Çünkü siz eve misafir davet ettiğinizde, halihazırda ona olan samimiyetinizi belirtmiş oluyorsunuz. Bunun farkında olan misafir de evin durumunu olduğu gibi kabullenecektir.
2. Araba
- Eğer bir arkadaşınızın arabasını ödünç aldıysanız, geri verirken benzin deposunu doldurun. Ayrıca arabanın içini de aldığınız gibi temiz bırakın.
- Arabanın en güvenli yeri sürücünün arkasındaki koltuktur. Aynı zamanda arka koltuklar arabanın en rahat koltuklarıdır. Bu yüzden gençler ön tarafta oturmalı, arabanın arka koltukları daha yaşlı yolculara verilmelidir.
- Sürücünün yanında oturan yolcunun uyuması veya telefonla oynaması kibar bir davranış olmamakla birlikte, aynı zamanda tehlikeli bir davranıştır. Sürücü ile sakin bir şekilde diyalog kurmak, hem onun yalnız hissetmemesini sağlar hem de sürücüyü dinç tutar. Ancak sürücünün dikkatini dağıtacak şekilde heyecanlı ve aşırı konuşmalardan da kaçınılmalıdır.
3. İletişim
- Eğer herhangi bir sebepten dolayı bir buluşmayı iptal ettiyseniz, daha sonra yeni bir görüşme ayarlamak sizin görevinizdir. Karşınızdaki kişiye olan saygınızı bu şekilde gösterirsiniz.
- Eğer bir grup arkadaşınız ile oturuyorsanız ve tanıdığınız bir kişi sizi görüp selam vermeye geldiyse, o kişiyi gruptaki diğer arkadaşlarınızla tanıştırmak doğru bir hareket olacaktır. Bu şekilde hem o kişiye olan saygınızı gösterirsiniz hem de onun arkadaşlarınızın yanında rahat etmesini sağlarsınız.
- Birisi ile el sıkışırken yapmamanız gereken görgü kuralları vardır. Mesela el sıkışırken eldiven giyilmemelidir. Ya da eğer oturuyorsanız el sıkışırken ayağa kalkmalısınız. Eğer sigara içiyorsanız da el sıkışmadan önce sigarayı söndürün.
- Eğer karşılaştığınız birinin adını unuttuysanız, selamlama faslını atlamayın. “Üzgünüm, adınızı hatırlayamadım” demeniz yeterli olacaktır ve bu kulağa gayet basit kibar ve dürüst gelecektir.
3. Yüz yüze olmayan iletişimler
- Eğer bir kişiye telefonla ilk aramanızda ulaşamadıysanız, aramaları peş peşe devam ettirmenin hiç bir manası yoktur. Eğer acil bir görüşme değilse, karşınızdaki kişiye aradığınızı görmesi ve sizi geri araması için zaman verin.
- Eğer birisi sizi arıyorsa, telefonu açmadan önce 2-3 saniye bekleyin ki karşınızdaki kişinin konuşmaya hazırlanmak için zamanı olsun. Eğer arayan siz iseniz telefon 5 sefer çaldıktan sonra kimse açmıyorsa aramayı sonlandırın.
- İnsanların hayatlarını oldukça yaşadığı bu günlerde telefon konuşmaları oldukça stresli geçebiliyor. Eğer işinizi kısa mesaj ya da mail ile halledebiliyorsanız, telefonla aramak yerine bu yöntemleri kullanın. Bu şekilde hem karşınızdaki kişiyi uygunsuz bir zamanda rahatsız etmemiş olursunuz, hem de mesajınızın içeriği direk konuyla ilgili olduğu için işinizi daha kesin ve kısa sürede halledebilirsiniz.
4. Kişisel Alan
- Eğer bir kişi yolda ya da toplu taşıma araçlarından kulaklık takıyor ise, o kişi rahatsız edilmek istemiyordur. Eğer acil bir durum yoksa bu şekilde dolaşan insanları rahatsız etmeyin. Eğer kulaklık takan siz iseniz, birisiyle konuşmadan önce müziği kapatıp kulaklığınızı çıkarmalısınız.
- Kişisel alan, umumi tuvaletlerde bile önemlidir. Eğer bütün kabinler dolu değilse, dolu olan kabinle aranızda en az bir kabin boşluk bırakın.
- Eğer çocuğunuzun evde ayrı bir odası var ise, odaya girmeden önce mutlaka kapıyı çalın. Bu şekilde hem çocuğunuzun özel alanına saygı duyduğunuzu göstermiş olursunuz, hem de büyüyünce aynı şekilde hareket etmesi için çocuğunuza örnek olursunuz.
- Ayrıca insanların oturduğu veya çalıştığı masaların da onların özel alanı olduğunu unutmamalısınız. Ofisteki bir arkadaşınızın masasına davetsiz oturmak, bilgisayar ekranını gözetlemek, izinsiz bilgisayarını veya masadaki herhangi bir eşyasını kullanmak nezaket kurallarından oldukça uzak davranışlardır.
6. Özel Günler
- Sizce erkeklere çiçek vermek garip bir durum mudur ? Eğer doğum günü, kişisel bir başarı ya da herhangi bir spor dalında elde edilen bir başarı söz konusu ise, erkeklere çiçek vermek oldukça normal bir durumdur.
- Genelde herhangi bir yere daveti yapan kişi erkek olsa da, kadınlar da erkekler arkadaşlarını sinemaya veya tiyatroya davet edebilir. Ancak birlikte gidilen davetlerde veya sinema ve tiyatro gibi yerlerde erkeklerin bir takım nezaket kurallarını göstermesi beklenir.
- Özel davetlerde büfede sunulan atıştırmalıklar küçük porsiyonlar ile alınmalıdır. İkinci veya üçüncü tabağı almadan önce ise büfedeki yiyeceklerin bütün misafirlere yetip yetmeyeceğine dikkat edilmelidir.
Siz de önemli gördüğünüz ve yapılmasını gerekli gördüğünüz görgü kurallarını yorum yaparak belirtebilirsiniz.