Yaklaşık 600 milyon insan, yaşamları boyunca bir tür kanayan diş eti problemi yaşıyor. Ancak iyi haber, bu problemi çözmek artık çok kolay. Hem de kendi evinizde! Kanayan diş etleri; diş eti iltihabı ve daha şiddetli periodontitis gibi diş eti hastalıklarının ilk belirtisidir. Bu yüzden daha fazla dikkat etmeniz gerekmektedir.
1. Gazlı bez kullanın
Herhangi bir kanamada olduğu anda, kanayan bölgeyi nemli bir gaz bezi parçası tutarak kanamayı durdurabilirsiniz. Ancak diş eti kanaması sizin için düzenli bir problemse, diş hekimini ziyaret etmelisiniz.
2. Şişliği azaltmak için soğuk, acıyı dindirmek için sıcak kompres uygulayın
Kanamayı anında durdurmak için şişmiş, kanama yapan diş etlerine karşı soğuk bir kompres veya direkt buz parçası tutun. Kanama duruncaya kadar buzu bekletin, ancak kompres veya buzu uyguladıktan 10 dakika sonra bile kanama devam ediyorsa doktora gitmeyi ihmal etmeyin.
Daha sonra ağrıyı hafifletmek için ılık bir kompres kullanabilirsiniz. Ancak iltihap giderildikten sonra kullanmanızda fayda var.
3. Tuzlu su ile gargara yapın
Bir bardak ılık suya 1 çay kaşığı deniz tuzu ekleyin. Güzelce karıştırın. Ağzınıza 30 saniyede bir, bir yudum alın ve tükürün. Bunu 4-5 kez tekrarlayın. Günde iki kez yapabilirsiniz. Tuzlu su diş etlerinde şişliği azaltır ve diş eti kanamasını durdurmaya yardımcı olur. Aynı zamanda, ağız içinde geçici bir yüksek alkali ortam yaratır ve böylece bakterilerin hayatta kalmasını zorlaştırır.
5. Ağız sulandırıcı deneyin
Bir oral sulandırıcı, diş etlerini iyice temizlemek için su jeti ile ateş eden bir cihazdır. Antibakteriyel etki için bunu gargara ile yapabilirsiniz. Diş etlerinin temiz olması diş etlerinin kanamasına neden olabilecek enfeksiyon olasılığını azaltır.
6. Alkolsüz gargara kullanın
Diş eti kanamasına neden olan enfeksiyonların giderilmesi ve ağız içerisindeki bakterilerin çoğalmaması için alkolsüz ağız gargarası kullanmak oldukça etkilidir.
7. Çay ile tedavi edin
Kaynar suyun içerisine bir çay poşeti koyun. 2 dakika sonra çıkarın ve soğumaya bırakın. Daha sonra çay poşetini diş etinizin etkilenen bölgesine uygulayın. 5 dakika bekletin. Çay, enfeksiyonu hafifletmeye yardımcı olabilecek tanik asit içerir.
8. Gevrek sebzeleri tüketin
Öğünler arası kereviz ve havuç gibi gevrek sebzeler yemek, yiyecek artıklarını dişlerden uzaklaştırarak diş eti hastalıklarını önler. Bunları tüketmek, ayrıca ağzını daha da temizleyen tükürük oluşumuna yardımcı olur. Ayrıca, az miktarda şeker ve karbonhidrat içerdiklerinden diş çürümelerine katkıda bulunmazlar.
8. Daha çok lif içeren yeşillik tüketin
K vitamini eksikliği kanınızın pıhtılaşma süresini uzatabilir. Kanamanın normalden daha uzun sürmesinin nedeni bu olabilir. Ispanak, lahana ve marul gibi yeşil yapraklı sebzeler mükemmel bir K vitamini kaynağıdır. Diyetinize dahil etmeyi ihmal etmeyin.
9. Papatya çayını ağzınızın içinde bekletin
Bir bardak su kaynatın ve papatya çayı koyun. 5 dakika boyunca demlenmesine izin verin. Daha sonra çayı soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra, çayı ağzınıza çevirin ve için. Papatya iltihap önleyici ve kas gevşetici özelliklere sahiptir. Papatya çayı da ekşi bir mideyi rahatlatır ve kanserli yaraları yatıştırır.
10. Bal kullanın
Ağzınızı ılık suyla çalkalayın ve her sabah dişlerinize 10 dakika boyunca bal ile masaj yapın. Bal, propolis denilen bir madde nedeniyle doğal antibakteriyel ve antiseptik özelliklere sahiptir. Ancak balı diş etlerinize değil dişlerinize uygulayın, özellikle de ağrıya neden olabileceğinden boşluğunuz varsa.