Mezara neden su dökeriz? Merak eden oldu mu? Mezara dökülen suyun ö-lüye faydası nedir? Ö-lüyü gömdükten sonra mezara su dökmek toprağı sıkılaştırarak sertleştirir. İslam dinine göre sünnettir. Ama neden her ziyaret sonrası mezara su dökülür? Türkülerin şaman inancından kalma bir adettir mezara su dökmek.
Eskiden ö-lülerin bazı belirli günlere su içtiğine inanılarak mezara su dolu tas bırakılır yada mezar başına içi su dolu kulplu bardak asılırmış.
Makedonya da 20. Yüzyıl başlarına kadar inanç gereği su bırakma işleminde tören yapılırdı.
Eskiden bu yana adet olan bu su bırakma, türkler müslüman olduktan sonra kulplu bardaktan mezara su dökmeye dönüştü.
Daha sonraları önemi kalmayan bu adet yerini mezara su dökme işlemi olarak devam etmektedir.
Dökülecek olan su mezarın başından başlanarak ayak ucuna kadar dökülür.
Kabrin üzerinde bulunan yeşilliklerin mezardaki yatanın ibadet defterine yazılarak faydası olduğu rivayet ediliyor.
Bunlardan dolayı tohumların hızlı bir şekilde yeşillenmesi ve yeşilliklerin artmasını, ömrünün uzamasını sağlamak için dökülüyor olabilir.
Aynı zamanda toprakla üzeri örtülen kabrin sulanarak yerine oturması, üzerindeki toprağın rüzgarla uçması engellenmiş olur. Sulamak kabrin çökerek cenazeye vahşi hayvanların zarar vermesi de engellenir.
Şamanizmden gelen bir uygulama olup, ö dönemlerde insânlar düşman ve yabani hayvanlardan korunmak için dağlık ve kayalık alanlarda yaşarlardı, bu nedenle gömme işleminin yapılması zor ve sıkıntılı olması nedeniyle ceset düzgün ve kenarları girintili olan yerlere bırakılır, cenazeye gelen kişiler aynı zamanda yanlarında düzlük alanlardan toplayarak getirdikleri toprakları ve cenaze üzerine bırakarak vahşi hayvanlardan korurlar ruhların rahatsız edilmemesi için üzeri kapatılırdı, toprağı bol olsun, deyimife burada kullanılarak günümüze kadar ulaşmıştır, toplanan bu topraklar rüzgarda uçmasın diye de üzeri sulanır çamur haline getirili ki üzeri açılmasın, günümüze kadar küçük anlam değişiklikler şeklinde yerleşmiş ve kullanılmaktadır.