Parafin mumu, petrolden elde edilen renksiz ve kokusuz bir mum çeşididir. Genellikle evlerde kullandığımız mumlar parafinden yapılır. Ancak parafin, güçlü yalıtım ve gresleme özelliği sayesinde bir çok alanda kullanılabilir.
Bilge Cafe olarak parafinin kullanıldığı bir kaç alanı sizlerle paylaşmak istedik.
1. Reçellerinizi Korumak
Eğer kendi bahçenizden topladığını veya pazardan aldığınız meyveler ile düzenli olarak reçel yapan biri iseniz, parafin ile reçellerinizi koruyabilirsiniz. Ev yapımı reçeller genellikle daha az şeker içerir ve neredeyse hiç katkı maddesi içermez ve bu yüzden kolayca bozulabilir. Bozulmasını engellemenin yolu da hava ile temasını engellemektir. Hava ile temasını da parafin kullanarak engelleyebilirsiniz.
- Sadece yemek ile temas edebilen mumları kullanın.
- Mumu eritin;
- Yavaşça reçelin üzerini kaplayacak şekilde dökün ve reçelin tamamını kapladığından emin olun.
2. Şişeleri Tıkamak
Eğer kendi elma sirkeniz, zeytin yağınızı veya şişede saklayacağınız herhangi bir şeyi üretiyorsanız, parafin mumu kullanarak şişelerin ağzını mühürleyebilirsiniz.
- Mumu eritin,
- Şişenin ağız kısmının yan taraflarına selobant yapıştırın. Bu şekilde zamanı gelince bandı kullanarak şişeyi açabilirsiniz.
- Şişenin ağzını erimiş parafine batırın ve her yerini kaplaması için kendi etrafında hafifçe döndürün.
3. Çekmeceleri Yağlayıp Kayganlaştırmak
Ahşap çekmeceler çok hoş bir görüntüye sahiptir. Ancak zaman geçtikçe bu çekmeceleri kullanmak çok zorlaşır çünkü ahşap bir süre sonra aşınır ve çekilemez duruma gelir. Bu durumdaki ahşapları kayganlaştırmak için ahşapların eklem yerlerine parafin mumu sürebilirsiniz.
4. Kapı ve Pencereleri Yağlamak
Kapı ve pencereleriniz gıcırdamaya başladığı zaman da parafin mumu kullanarak yağlayabilirsiniz.
5. Fermuarları Onarmak
Eğer bozulmuş veya sıkışmış fermuarlarınız varsa, parafin mumu kullanarak onarabilirsiniz
- İlk önce fermuarı güzelce temizleyin.
- Katı haldeki parafin mumunu hafifçe fermuarın üzerinde gezdirin.
- Bu işlemi bir kaç kez tekrar edin.
6. Kar Küreği Olarak Kullanmak
Eğer yaşadığınız yerde kış ayları yoğun kar yağışı ile geçiyorsa, biriken kar küreleri yüzünden günlük yaşamınız biraz zorlaşabilir. Evinizin önündeki karları ve arabanızda buz tutmuş olan karları temizlemek oldukça yorucu ve zaman alıcı işlerdir. Kar küreme işini kolaylaştırmak için ise parafin mumu kullanabilirsiniz.
Kar küreğinin ağız kısmını tamamen parafin ile kaplayın ve bu şekilde kar küremeyi deneyin. Çok daha hızl ıve kolay bir şekilde işinizi halledebileceksiniz.
7. Kesme Tahtasını Onarmak
Kesme tahtaları sebzeleri mutfağımıza zarar vermeden kesmemizi sağlar ve temizliği daha kolaydır. Parafin kullanarak ise kesme tahtalarının ömrünü uzatabilirsiniz.
- Yiyecekler ile temas edebilen parafini kullanın.
- Temiz bir parça beze parafin mumu sürün.
- Bu bez ile tahta yüzeyinin tamamını hafifçe ovalayın.
- Tahtanın mumu içine çekmesi için bir süre bekleyin.
- Kuruduktan sonra nemli bir bez ile yüzeyi temizleyin.
8. El Bakımı
Günlük hayatta en çok kullandığımız organların başında gelen ellerimiz su, soğuk ve sıcak ile sürekli temas halindedir. Bu da cildimizin zaman içinde bozulmasını ve kurumasına yol açar. Parafin tedavisi ile ellerinizdeki kırışıkları yok edebilir ve daha yumuşak ellere sahip olabilirsiniz.
- Ellerinizi düşük ısıdaki erimiş parafin mumuna batırın. Ellerinizin tamamen mumla kaplanması için bu süreci bir kaç kez tekrar etmeniz gerekebilir.
- Daha sonra ellerinizi plastik bir poşete sokun ve ağzını bağlayın.
- Ellerinizi bu şekilde bir eldivene geçirin.
- 10-15 dakika boyunca bekledikten sonra ellerinizde kalan mumu temizleyin.
9. Ayak Bakımı
Bu bakım süreci de el tedavisiyle oldukça benzerdir.
- Ayağınızı düşük ısıdaki erimiş parafin mumuna batırın. Aynı şekilde mumun bütün ayağınızı kaplaması için bir kaç sefer tekrar edin.
- Daha sonra ayaklarınızı plastik poşete sokup sonra da bir havluya sarın.
- 10-15 dakika bekleyin ve mumu güzelce temizleyin.