Besleyici yemekler yemek, düzenli bir şekilde spor salonuna gitmek ve bir nedenden ötürü çektiğiniz uykusuzluğu gidermek — Bunların hepsi kulağa sağlıklıymış gibi geliyor, ancak konu sağlık olduğunda her zaman dikkat edilmesi gereken bir nokta olur. Eğer sizin için neyin gerçekten doğru olduğunu bilmiyorsanız herhangi bir iyi alışkanlığınız aleyhinize çalışabilir.
Bilge Cafe olarak sizlere konu sağlığınıza gelince geri tepebilecek bazı sağlıklı alışkanlıkları getirdik.
15. Her yemekten sonra dişlerinizi fırçalamak.
Mayo Clinic’e göre, eğer asitli herhangi bir şey tüketirseniz en az 30dk dişlerinizi fırçalamaktan kaçınmalısınız. Portakal, greyfut ve limon gibi sitrik asit içeren besinler diş minesine zarar verirler. Bunları yedikten sonra dişlerinizi erken fırçalarsanız zayıflamış olan diş minesi zarar görebilir.
14. “Sağlıklı” gıda etiketleri tarafından kandırılmak.
“Doğal”, “düşük karbonhidratlı”, “sağlıklı” gibi gıda etiketleri tamamen yanıltıcı olabilir. Etikette asıl işe yarar, konuyla ilgili ve kurtarıcınız olan içindekiler bölümüdür. Bu yüzden ürünleri seçerken iddialara değil içindekilere odaklanınız.
13. Sadece Kardiyo’ya odaklanmak.
Sadece Kardiyo’ya odaklanmayıp egzersizinizi çeşitlendirmek çok önemlidir. Ağırlıklarınızı koşmak için bırakmayın ve ağırlık veya direnç egzersizleri ile kas kütlenizi ve gücünüzü arttırın, yağ kütlenizi azaltın.
12. Hafta sonları fazladan uyumak.
Klinik Endokrinoloji ve Metabolizma Bülten’inde yayınlanmış yeni bir çalışmaya göre, hafta sonu fazladan uyumak aslında kötü bir alışkanlık ve uzun dönemde sağlık problemlerine neden olabilir. Bu yüzden Hafta içinde kaçırdığınız uykuyu yakalamaya çalışmaktansa her gün 7-9 saat uyumaya dikkat edin.
11. Sağlığınızı düşünmek = Sosyal izolasyon.
- Sağlıklı beslenmek, bütün önemli besinleri yeteri kadar almak ve aşırı yağ, şeker, tuz ve alkolden kaçınmak demektir. Ancak bu aileniz ve arkadaşlarınızla gezmeyi bırakmanız gerektiği anlamına gelmiyor. Bu davranış, “sağlıklı diyetinize” uymak için bütün sosyal aktiviteleri bilinçsizce iptal etmeniz ile başlar.
- Bundan kaçınmak için diyetinizi sosyal hayatınızın önüne geçmeyecek şekilde ayarlayabilirsiniz.
10. Öğle yemeğini atlamak.
Kilo vermeye çalışırken veya kalorilerinizi azaltmaya çalışırken öğle yemeğini atlamak sıkça yapılan bir davranış, ancak bu nadiren işe yarar. Kilo Kontrolü Bilgi Ağı’na göre, düzenli olarak öğünleri atlayan insanlar gün boyunca sık yiyen insanlardan daha fazla kilolular. Öğle yemeğini atlamak sonradan iştahınızı arttırarak aşırı yemenize veya yanlış besinleri seçmenize neden olabilir.
9. Spordan sonra protein tozu içmek.
Spor yaptıktan sonra protein tozu içmenin kas gelişimine ve ağrıyı azaltmaya katkıda bulunduğu doğrudur, ancak eğer işten sonra veya geceleri spor yapıyorsanız bu proteini akşam yemeğiniz gibi düşünün yoksa aşırı yeme riskine girersiniz. Ayrıca, bazı daha hafif egzersizler ekstra proteine ihtiyaç duymayabilir. Eğer gerçekten de ciddi bir vücut geliştirici değilseniz bel ölçünüze faydadan çok zarar verirsiniz.
8. Her gün kilonuzu ölçmek.
- Eğer diyetinizde her gün kilonuzu ölçerseniz, büyük ihtimal ile hemen bir ilerleme göremeyerek moralinizi bozacaksınız. Ayrıca, yemeklerinizi daha da fazla kesmeniz gerektiğine inanabilirsiniz, hatta o kadar moraliniz bozulabilir ki sağlıklı beslenmeyi tamamen kesebilirsiniz. Pekâlâ, bunları yapmayın. Sadece her gün kilonuzu ölçmeyi kesin ve diyetinizin sonuçlarını yakın bir zamanda görmeye başlayacaksınız.
- Kendiniz ve yemeğiniz ile daha iyi hissetmenin bir sırrı da daha yavaş yemektir. Beynimizin midenin dolu olduğunu algılaması biraz zaman alır. Eğer çok hızlı yerseniz birdenbire aşırı yediğinizin farkına varana kadar doyduğunuzu hissetmezsiniz. Yemekte en az 20 dakika harcayın ve böylece hem daha az gıdaya ihtiyaç duyacaksınız hem de daha iyi hissedeceksiniz.
7. Elmaları Soymak
- Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Besin Veritabanı’na göre soyulmamış orta büyüklükte bir elmada neredeyse 2 kat daha fazla lif, %25 daha fazla Potasyum ve %40 daha fazla A Vitamini bulunuyor. Ayrıca bir elmada ki kersetin’in (Kalp sağlığını destekleyen bir antioksidan) neredeyse tamamı kabuğunda bulunuyor.
6. Diyet kola içmek
- Diyet kola sağlıklı bir seçenek gibi görülebilir ancak bu kimyasal kokteylin içinde göründüğünden daha fazlası var. Yapay tatlandırıcılar gerçek şekerden daha yoğun bir tada sahiptir, bu yüzden zaman içinde diyet kola gibi ürünler meyveler gibi doğal olarak tatlı olan meyvelere karşı tat duyumuzu azaltır. Ayrıca, kilo verdirmek yerine kilo alımına neden olabilirler.
5. Normal pastırma yerine hindi pastırması yemek.
- Hindi pastırması işlenmiş bir gıdadır. İçinde hiç lif olmadığı için Amerikan Kanser Araştırma Enstitü’sünün tamamen uzak durulması gerektiğini söylediği tek et türüdür. Günlük lif ihtiyacı 30 gramdır ve ortalama bir Amerikalı günde sadece 14 gram lif alıyor.
4. Güneşten kaçınma.
- Aşırı Güneş ışığı yanıklara neden olabilir ancak az Güneş ışığı ciddi hastalıklara ve D Vitamini eksikliğine neden olabilir. İsveç, Huddinge’de ki Karolinska Üniversitesi Hastanesinden Doktor Pelle Lindqvist ve meslektaşlarına göre, güneşe çıkan kadınlar Kardiyovasküler Hastalık (KVH) ve Diyabet, Multiple Skleroz ve Akciğer hastalıkları gibi Kanser/KVH olmayan hastalıklar için güneşten kaçınanlara göre daha az risk taşıyorlar.
3. Spor Salonunda aşırı çalışma.
- Düzenli spor yapmak sağlığa faydalıdır, ancak her şeyin fazlası zararlıdır. Aşırı çalışmak kasların tamir olması için az zaman bırakabilir, uyku problemlerine neden olabilir ve kızlarda menstrüel döngünün bozulmasına neden olabilir. En az 1 veya 2 gün dinlenin.
2. Diyet gıdanızı mikrodalga ile hazırlamak.
- Bir mikrodalga fırının vaat ettiği kolaylıklar inkâr edilemez. Ancak yiyecekleri mikrodalga ile pişirmek, yiyeceğinizde ki gıda maddelerini yok ederek onları daha sağlıksız hale getirir. Çoğu donmuş gıdanın sodyum vardır, ve önceden hazırlanmış mikrodalga ile pişirilen yiyeceklerin diğer sorunları kalori sayımının olmaması ve sebzeden fakir olmaları.
1. Şişelenmiş su içmek
Doğal Kaynakları Koruma Konseyine göre, 1000 değişik şişelenmiş su markasının örneklerinde kanser veya başka hastalıklara neden olabilecekleri için güvenli sınırın üstü miktarlarda bakteri ve kimyasallar tespit edilmiş. Bu yüzden filtre su veya arındırılmış musluk suyu kullanın.
Umarız ki bu sağlıksız alışkanlıkları rutininizden silersiniz. Sizin de görüşlerinizi duymak isteriz. Lütfen aşağıda bulunan yorumlar kısmında düşüncelerinizi paylaşın.