Bademin güzelliği, badem gözlü olmak sözünden biliniyor. Şekliyle güzel gözlü olmaya benzetilen bademin faydalarını sizler için inceledik. Ancak faydalarından önce bilmediğiniz birkaç özelliğinden bahsetmek istiyoruz. Bademin aslında zehirli olduğunu biliyor muydunuz? Acı badem cinsi gikozid amigdalin içeriğiyle asında bir zehirdir. Ezildiğinde veya çiğnendiğinde bu bileşen ölümcül bir zehir olan hidrojen siyanide dönüşür.
Yani bademin birden fazla çeşidi bulunuyor. Bu yüzden badem yağlarında ‘’tatlı’’ badem yağı şeklinde etiketlendirme görüyoruz. Yediğimiz tatlı bademler ise tabi ki zehirli değil! Tam tersi yazıda birçok faydasını göreceksiniz. Şekliyle, tadıyla ve içeriğiyle badem harika bir besin!
O kadar çok çeşitlendirilebiliriz ki suyundan badem sütü, toz haline getirildiğinde badem unu ve birçok yiyeceğe tat, doku katarak kullanım açısından zengin seçenekler sunuyor. Bu yazıda birçok şeyden bahsedeceğiz. İlk olarak bademin içeriğinde neler olduğunu incelemeye başlayabiliriz.
Bademin Faydaları ve Besin Değeri
- Bademin Besin Değeri
- Kolesterolü Düşürür
- Cildi Yaşlanmaya Karşı Korur
- İştahınızı Kontrol Eder
- Cilt Kanserini Önler
- Şeker Hastalığını ve İnsülin Direncini Önler
- Kemik Sağlığını Güçlendirir
- Kabızlığı Tedavi Eder
- Kanserle Savaşır
- Beyin Fonksiyonlarını Arttırır
- Badem Kilo Aldırır Mı?
- Kavrulmuş mu çiğ badem mi tüketmeliyiz?
- Badem Sütü Nasıl Yapılır?
Bademin Besin Değeri
35 g bademin içeriğinde bulunan besin öğeleri (1):
- 207 kalori
- 5 gram protein
- 5 gram lif
- 7 gram karbonhidrat
- 5 gram şeker
- 16 miligram E Vitamini
- 0.4 miligram B2 Vitamini
- 0.8 miligram Manganez
- 97 miligram Magnezyum
- 172 miligram Fosfor
- 96 miligram Kalsiyum
- 33 miligram Demir
Birçok faydayı sağlayan işte bu bileşiklerin neler yaptığına bakalım.
Kolesterolü Düşürür
Doktorunuzdan kan tahlilinizi aldığınızda kolesterolünüzün yüksek olduğunu mu öğrendiniz? Şimdi sizlere kolesterol hakkında anlatmamız gereken birkaç şey var. Bu değeri sadece ‘’kolesterol’’ olarak değerlendiremiyoruz. LDL ve HDL kolesterol olmak üzere ikiye ayrılıyor.
LDL’nin yüksek olması kötü bir durumken, HDL’nin yüksek olması iyi bir gösterge oluyor. Bu durum, kalp rahatsızlıklarını ve kalp krizi risklerini arttırıyor ve kalp sağlığınızı kötü etkiliyor. Badem ise size yardımcı olacak ve kötü dediğimiz LDL kolesterolünüzün düşmesini sağlayacaktır.
Nasıl mı? Günde bir avuç dolusu çiğ bademi düzenli tüketmeniz bir süre sonra tahlillerinizde LDL kolesterolünüzün düşmesini sağlayacaktır.
Cildi Yaşlanmaya Karşı Korur
İnanılmaz bir antioksidan kaynağı! Çiğ badem, kahverengi kabuğunda çeşitli antioksidanlar içerir. Bunlar, ciltteki hücreleri tamir eder ve yaşlanmasını önler. Sigara içen bireylerin ciltleri daha solgun görünmektedir. Yapılan bir çalışmada sigara içenlere günde 84 gram badem verilmiştir.
4 haftanın sonunda hücrelerde oluşan yaşlanmaya neden olan maddelerin ortalama %30 oranında azaldığı fark ediliyor (2)! Hücreleriniz yaşlanmasın, cildiniz her zaman taptaze ve genç görünsün istiyorsanız her gün bir avuç çiğ badem tüketmenizde fayda var!
Ancak, unutmamanız gereken bir nokta ise bademin kahverengi kabuğunu ayırmamalısınız. Neredeyse bütün hazinesi orada bulunuyor.
İştahınızı Kontrol Eder
Birden buzdolabını açıp saldırdığınız, önünüzde ne varsa umursamadan yediğiniz olmuyor mu? Evet, sizde maalesef iştahınızı kontrol edemeyenlerden birisiniz. Bu durum sizin suçunuz değil üzülmeyin. Neden böyle olduğunu açıklıyoruz. Ani yeme ataklarının olduğu anda bir önceki öğünün doyurucu olmayan, kan şekerini ani yükseltip düşürebilecek besinlerden oluştuğunu fark edeceksiniz.
Halbuki yediklerinizin yanına çiğ badem gibi sağlıklı kuruyemişler eklemek doyma hissinizi arttıracaktır. Badem zengin yağ içeriği ve enerjisiyle uzun süre doygunluk hissi verir. Aynı zamanda kan şekerinde oynamalara neden olmaz. Düzenli çiğ badem tüketenlerin daha az yeme atağı geçirdiği ve kilo kontrolünü daha iyi sağladığı görülmüştür.
Uzun süre aç kalacağınızı bildiğiniz saatlerde ilk tercihini çiğ badem gibi sağlıklı kuruyemişler olmalı. Daha sonra açlığınızı kontrol edememe ve saldırma durumu yaşamazsınız.
Cilt Kanserini Önler
İçerdiği E vitamini cildimizin en sevdiği vitaminlerden birisidir. Cildi besler, canlandırır ve yaşlanmasını engeller. Çiğ bademde bulunan kateşin, epikateşin, antioksidanlar (kuarsetin gibi) cilt kanserine karşı koruyucudur.
Ayrıca güneş ışınlarından aldığımız UV ışınları, yediğimiz kötü besinlerin verdiği zararlara karşı cildi korur. Hücrelerin gördüğü hasarı tamir eder.
Bademin içerisindeki sağlıklı yağlar kan dolaşımını düzelterek cilde daha fazla kanın ulaşmasını ve cildin canlı görünmesini sağlar. Güzel, sağlıklı ve kansere karşı savaşan güçlü bir cilt için badem en büyük dostunuz!
Şeker Hastalığını ve İnsülin Direncini Önler
Günümüzün en yaygın hastalığı diyabet yani şeker hastalığıdır. Özellikle yanlış beslenmenin sonucunda oluşan şeker hastalığında zararın neresinden dönsek kâr! İlk yapılması gereken kan şekerinin dengesini sağlamaktır. Bu durumda tercih edilecek favori besininiz badem olmalıdır.
İçeriğindeki magnezyum vücutta kan şekerini düzenlemekte dahil olmak üzere 300’den fazla işlevde kullanılır (3) . Aynı zamanda badem, zeytinyağında bulunan sağlıklı yağlardan içerir. Bu yağ türü, kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olur. Bunlarla birlikte hücre hasarını önleyerek ve antioksidan içeriğiyle inflamasyonu azaltır. Her bir etki, insülin direnci ve şeker hastalığının oluşmasını engelleyici etkidedir.
Eğer ki, bu hastalıklara sahipseniz badem tüketerek hastalığın günlük hayatınızı etkilemesini engelleyebilirsiniz! Neden yedikleriniz kötü hissetmenize, başınızın ağrımasına veya bayılmanıza neden olsun? Doğru seçimler yapmak hayatınızı kolaylaştıracak. Kahvaltınıza bir avuç badem ekleyerek güne düzenli kan şekeriyle başlayabilirsiniz.
Kemik Sağlığını Güçlendirir
Bu küçücük, hafif kuruyemiş kemiklerinizi sağlamlaştıracak etkiye sahiptir. İçerdiği vitamin ve mineraller dişlerinizi ve kemiklerinizi güçlendirecektir. Magnezyum, kalsiyum ve fosfor kemik sağlığı için önemlidir. Kemik sağlığı için en önemli olan bu üç minerali de beraber bulundurur.
Badem veya badem sütü içerek diş çürümelerini, kol kırılan diş ve kemik yapısını sağlamlaştırabilirsiniz. İleri yaşlarda görülen osteoporoz hastalığını engelleyebilirsiniz. Sağlam kemikler için her gün badem tüketmeyi unutmayın!
Kabızlığı Tedavi Eder
Kabızlık tedavisinde lif miktarını arttırmak çok önemlidir. Genellikle sebze ve meyvelerde bulunan lif özellikle çiğ badem de neredeyse sebze, meyveye yakın orandadır. Bağırsakların çalışmamasının bir başka sebebi ise bağırsakta oluşan zararlı bakterilerdir.
Çiğ bademin kabuğuyla birlikte tüketilmesi bağırsak bakterilerini düzenler, lif alımını arttır ve kabızlığı tedavi eder. Bir avuç badem yedikten sonra yanında bir bardak su içmeniz bağırsaklarınızda ki temizliği sağlayacaktır.
Kanserle Savaşır
Badem, E vitaminin bir çeşidi olan gama-tokoferol içerir. Vücutta hücrelere dayanıklılık sağlayan bu bileşen inanılmaz bir antioksidandır. Birçok çalışma kuruyemiş tüketiminin kanser riskini azalttığını ve kuruyemiş tüketenlerde kanserin daha az görüldüğünü göstermiştir. Özellikle kolon, prostat ve meme kanserinde riski azaltıcı etkiye sahiptir.
Beyin Fonksiyonlarını Arttırır
Kuruyemişler arasında beyin fonksiyonlarına en iyi gelen kuruyemişin görüntüsünün beyine benzerliğiyle ceviz olduğu düşünülür. Ancak badem de en az ceviz kadar beyin fonksiyonlarını arttırır. Badem, l-karnitin ve B2 vitamini içerir. Nörolojik işlevler ve beyin fonksiyonlarında çok önemli iki anahtar maddedir.
Alzheimer hastalığı için oldukça önemli olan bu iki bileşeni bademde bulabilirsiniz. İleri yaşlarda görülen bu hastalığı önlemek ve sınav döneminde olan çocuklar ve ergenler için en güzel öneri her gün bir avuç badem tüketimini sağlamaktır.
Badem Kilo Aldırır Mı?
Her besin enerji değerine sahiptir. Sebzeler hariç bütün besinlerle kilo almanız mümkündür. Ne miktarda yediğiniz burada çok önemlidir. Evet, badem yağ içeriğine sahiptir ancak günde bir avuç tüketmek sizi yağlandırmaz. Tam tersi zayıflamanıza, sağlıklı kilonuzda kalmanıza yardımcı olur.
Kavrulmuş mu çiğ badem mi tüketmeliyiz?
Bütün kuruyemişler çiğ haliyle fitokimyasal dediğimiz sağlığa yardımcı bileşenleri içerir. 140 derecenin üzerinde kavrulma işlemi görmüş kuruyemişler bu özelliklerini kaybeder. Her zaman çiğ kuruyemişleri tercih etmelisiniz. Ancak evde hafif kavurmak veya badem ezmesi yapmak istiyorsanız kendi fırınınızda 120-130 derecelerde kavurabilirsiniz.
Badem Sütü Nasıl Yapılır?
Bademin kendisini değil sütünü de kullanarak tüketebilirsiniz. İşte tarifi!
Malzemeler:
- 1 su bardağı çiğ badem
- 2 su bardağı su
- İsterseniz tatlandırmak için: bal
Yapılışı:
- Badem ve suyu bir kabın içerisine dökün. Kabın üzerini streç veya tülbentle örterek toz girmesini engelleyin. 1 veya 2 gece boyunca bekletin. Bademleriniz gittikçe şişecektir.
- Suyu dökün. Bademleri soğuk suyun altına tutun. Biraz elinizde ovalayınca kabuklarının ayrıldığını göreceksiniz. Bütün bademlerin kabuklarını soyun.
- Kabuğu soyulmuş bademlerin üzerini geçecek kadar su ekleyin ve blenderdan geçirin. Bademler tamamen parçalanıp sıvı hale gelecektir.
- Partiküllü olan bu suyu bir tülbentten geçirin. Tülbentin üzerinde kalan parçaları da tülbentle sıkarak iyice suyunu çıkartın.
Pürüzsüz badem sütünüzün içerisine tatlandırmak isterseniz bal ekleyebilirsiniz.
Badem hakkında umarım birçok şey öğrenmişsinizdir! Yazımızı beğendiyseniz ve soru sormak istiyorsanız yorum bırakmayı unutmayın.