Yaz ayları mangal sevdalılarının bayram zamanıdır. Güzel bir et satın aldığınızda, dışarıda geçireceğiniz kaliteli zamanı da garantilemiş oluyorsunuz, ancak bu o kadar da kolay bir iş değil.
Bilge Cafe sizler için en iyi et nasıl seçilir anlatıyor. Profesyonel şeflerin önerilerini dikkate alarak derlediğimiz bu içeriğimiz sayesinde, sizler de artık aileniz ve arkadaşlarınızın gözünde bir et uzmanı olabileceksiniz.
Yoğun ve Katı
Satın almaya niyetlendiğiniz eti hissedin. Profesyonel şefler etin yumuşak olmaması gerektiğini söylüyor. Etin yağı soğukken katıdır, bu sebeple düzgün korunmuş et sert olmalıdır.
Paketli etlerde de aynı kural geçerlidir. Et, yoğun ve kuru olmalıdır.
Kırmızı Renk
Şefler etin her yerindeki rengin kırmızı olması gerektiğini söylüyor. Renk ne kadar açık kırmızı olursa, tadı da o kadar güzel olacaktır. Düzgün et asla kahverengi veya gri olmaz. Kenarları dahil olmak üzere tüm et kırmızı olmalıdır.
İneğiniz ne ile beslendi?
Satın almak üzere olduğunuz etin geldiği hayvanın hangi şartlar altında yetiştirildiğini ve ne ile beslendiğini öğrenin. Satın alacağınız paketin üzerinden veya doğrudan kasabınızdan bu bilgiyi öğrenebilirsiniz. Merada yetişen ve büyük çoğunlukla ot ile beslenen hayvanların etlerinin tercih edilmesi gerektiği konusunda profesyonel şefler hem fikir.
Nasıl Pişireceksiniz?
Et için alışverişe çıkmadan önce nasıl pişireceğinize karar verin ve buna uygun bir et satın alın. Ucuz etler daha uzun pişme süresi gerektirir. Ama yemeğinizin diğer malzemelerini önceden hazırlayıp dolaba attıysanız sizin için daha kullanışlı olabilir. Genellikle aşçılıkta ne kadar tecrübe kazanırsanız, et ile yapabileceğiniz yemek çeşidi de o kadar artar.
Şefler tavuk kemiklerini haşlayarak tavuk suyu elde etmeyi öneriyor. Tam tavuk alıp komple kendiniz parçalayarak hangi kısmın nerde olduğunu ve hangi kısım ile nasıl yemekler yapabileceğinizi keşfedin.
Etteki Yağın Rengi ve Dağılımı
Yağ hakkında bilmeniz gereken birkaç şey var. Uzman şeflerin verdiği bu tavsiyeler et seçerken hayatınızı oldukça kolaylaştıracak.
- Şefler yağın ete serpiştirilmiş gibi olması gerektiğini söylüyor. Sanki bir mermer yüzeyin desenleri gibi yağ yapısına sahip olan et daha lezzetli oluyor. Ancak çok yoğun bir yağ yapısı etin sert olmasına sebep olur. Çok yağlı yapıda olan bu etler kuşbaşı doğranarak hazırlanan yemekler için kullanılmalıdır. Et sote veya carpaccio adı verilen İtalyan mutfağına ait bir meze örnek olarak verilebilir.
- Genç hayvanların yağı beyaz olur. Hayvan yaşlandıkça yağı sarıya döner. Olgun hayvanların eti daha lezzetli olur, genç hayvanlar ise onların yanında daha yavan etlere sahiptir.
- Eğer etin dışı ince bir yağ tabakası ile kaplı ise, bu etin daha sulu olduğunun belirtisidir.
Etin Fiyatı
Ucuz et satın aldığınızda, büyük ihtimalle tuzlu suya para veriyorsunuz. Uzmanlar daha küçük ve daha pahalı parçaları satın almanızı öneriyor. Bir öğünde yiyeceğiniz et miktarı 120 – 200 gr arasında olduğu takdirde yeterli olacaktır.
Kasabınızla Arkadaş Olun
Eğer sık et tüketiyorsanız, kasabınız ile arkadaş olmaya çalışın. Kasabınızın ismini bilmek ve alışveriş yaparken müşterilerinin ona saygı duyduğunu göstermek satın aldığınız etin çok daha kaliteli olmasını sağlar.
Yurtdışında Et Nasıl Seçilir?
Dini ve kültürel çevre değiştiğinde et yeme alışkanlıkları, etin fiyatı, kalitesi ve tadı da değişir. Yahudiler, Müslümanlar, ve Hristiyanlar hayvanları temiz ve kirli olarak ikiye ayırır. Kirli olanları yemek dinen yasak olarak kabul edilmiştir. Örnek vermek gerekirse, Yahudiler domuz ve deve eti tüketmeyi günah sayarlar.
Araştırmalar gösteriyor ki bu ayrışma tamamen yerel tarım teknolojilerindeki ayrımlardan kaynaklanıyor. Aynı zamanda tüketilen hayvanın etinden bulaşabilecek hastalık sayısı en aza indirilmek istenmiş de olabilir.
En iyi eti seçerken sizin uyguladığınız yöntemler neler? Bizim önerilerimizi faydlı buldunuz mu? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!