Yılın her döneminde tüketilen bitki çayları ile ilgili yapılan araştırma sonuçlarına göre bitki çayları sandığımız kadar masun değil. Yapılan onlarca deneyin ardından, ticari amaçlı satılan poşet halindeki bitki çaylarının ve tek parça olarak paketlenen bitkisel kökenli droglardan kaş, böcek kalıntıları, kirpik ve birbirinden farklı yabancı maddeler çıktı.
Sağlıklı bir hayta yaşamaya katkısı olduğu düşünülen bu çaylara talep gün geçtikçe küresel ölçekte artıyor. Fakat bitkisel kökenli olduğu iddia edilip satılan tüm çaylara güvenmemelisiniz. Altınbaş Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Ebru Özdemir Nath ve çalışma ekibi bu konuyla ilgili yürüttükleri çalışmaların sonuçlarını açıkladı.
Dr. Nath, “Gerçekleştirilen incelemelerin neticesinde poşet çayların içerisinde bulunan maddeleri tespit ettik. Üzülerek bildiriyoruz ki paketlenen ve satışa sunulan bitkisel kökenli çay ve droglardan saç teli, kirpik, böcek kalıntıları ve kaş parçaları çıktı. Bazen de ambalajın üzerinde yazan bitkiyi poşet çayın içerisinde bulamadık.” dedi.
Bu denli yabancı maddelerden kaçınılması gerektiğini bir kez daha vurgulayan Dr. Nath, “Bitkisel kökenli çay ya da bitkisel ürün diye satışa sunulmuş maddelerin içeriğinde kimyasal maddeler bulunabiliyor. Bu da ciddi bir sorun. Bitkisel maddelerin içeriğinde birbirinden farklı etken maddeler bulunmakta bu yüzden eklenen kimyasallar çok önemli. Besin takviyesi olarak tercih edilen ürünlere dikkat etmek gerekiyor zira kişide kronik rahatsızlıklara yol açma riski var. Bu tarz takviyeler böbrek ve karaciğer sağlığı için olumsuz etki oluşturabiliyor.” açıklamasında bulundu.
Kullanacağınız takviyeleri eczacılara sormayı ihmal etmeyin
Dr. Nath, “Bitkilerin tarımsal uygulamalarının iyi ve kontrollü yapılıp, paketlenme işleminin de standartlara uygun yürütülmesi gerekiyor.” dedi. Ayrıca bitkisel kökenli çayların bir uzmanlık alanı olduğunu vurgulayan Dr. Nath, ” Bu denli uzmanlığı lisans eğitimiyle alan meslek grubu eczacılardır. Danışmadan kullanmamanız gerekiyor.” dedi.
Dr. Nath’ın bu konu ile ilgili son ifadeleri ise şu şekilde:
“Türkiye’de bitkilere ulaşım çok farklı alanlardan sağlanabilir. Toplumumuz bunu yıllardır yapıyor. Fakat benim önerim bu tarz takviyeleri eczanelerden almaları. Eczacı meslektaşlarımın da bu konuda topluma yardımcı olacağına inanıyorum. Eczanelerin bitkisel ürün bulundurmaları gerektiğini düşünüyorum.”