Vücudunuzun tahriş olan ve zaman zaman kaşıntı yapan bölgelerinden biri de vajina bölgesi. Peki bu kaşıntı ya da tahrişin nedenini biliyor musunuz? Ya da bu problemlerle nasıl başa çıkılacağını? Siz kadınlar için hazırladığımız bu içerik sayesinde vajinal bölgede yaşadığınız kaşıntı gibi problemlerin nedenlerini ve nasıl çözülebileceğini öğrenebilirsiniz.
1. Vajina bakterisi
Bacterial Vaginosis (BV) adıyla bilinen ve vajinal ortamın pH değeri değişimi sayesinde oldukça kolay üreyebilen bir bakteri çeşididir. Fakat bu bakterinin varlığının ana şikayeti kaşıntı değildir. Asıl olan belirtiler; kötü koku, tahriş hissi ve akıntıdır. Bunlar da doğal olarak kaşıntıya sebep olur.
Tedavisi için vajinal bölgeyi asidik hale getiren ve reçetesiz olarak satılan jelleri eczanelerden temin edebilirsiniz. Eğer bu tedavi yöntemi işe yaramazsa doktorunuza danışmanızda fayda var.
2. Egzama ve sedef
Alerjik reaksiyonlar ve bağışıklık sistemindeki bazı durumlar nedeniyle meydana gelen sedef ve egzama hastalığı, çoğunlukla kasık ve katlantılı bölgelerde meydana gelir. Yoğun olarak da labiumlarda (dudak) bulunur. Çok nadir olsa da vajinal bölgede de sedef hastalığı görülebilir. İki durum için de doktorunuza danışmalısınız.
3. Kontakt dermatit
Kullandığınız nemlendiriciden sonra cildinizde kızarma, kuruma ve dökülme mi oldu? Bu durumu vajinal bölgede de yaşayabilirsiniz. Kullandığınız sabun, deterjan, duş jelleri, farklı iç çamaşırları kontakt dermetite ve kaşıntıya neden olabilir. Eğer vajinal bölgenin etrafında kaşıntı ve rahatsızlık hissederseniz öncelikle yakın zamanda ne değişiklik yaptığınızı düşünün. Tampon, ped, prezervatif, tüy dökücü kremler ve hatta kullandığınız tuvalet kağıdı bile dermatite neden olabilir.
4. Mantar enfeksiyonu
Mantar enfeksiyonu, kandida adındaki mantar cinsinin çoğalması sonucu oluşur ve akla gelen ilk belirtisi mantardır. Kadınların %75’i yaşadıkları süreç boyunca en az bir defa bu durumu yaşarlar. Peynir kesiği şeklindeki akıntı, kırmızı vulva derisi ve kaşıntı bu enfeksiyonun asıl belirtilerindendir.
Enfeksiyondan korunmak için dar giysiler giyinmekten kaçınmalı, spor sonrasında vakit kaybetmeden kuru giysileri giymelisiniz. Kadınların yalnızca üçte biri tahriş ve kaşınmadan yakınırlar. Bu nedenle reçetesiz ilaç kullanımı yüzünden tedavi gecikebilir.
5. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar
Her ne kadar cinsel yolla bulaşan nadir bir rahatsızlık olsa da kaşıntının olası sebeplerinden biri olduğu unutulmamalıdır. Bu hastalık grubunun içerdiği trichomonas enfeksiyonunda kaşıntı sıklıkla görülür. Bu enfeksiyonun sonucunda yoğun bir akıntı ve tahriş meydana gelir. Tanısı konduktan sonra tedaviye direkt başlanmalıdır.
6. Hormonlar
Gebelik, adet dönemi, doğum kontrol hapı kullanımı ve menopoz gibi hormon değişikliğine yol açan dönemlerde kaşıntı görülmesi normaldir. Fakat kaşıntının yanı sıra vajinal kuruluk yaşanıyorsa belirtiler ağırlaşmış demektir. Organik çamaşır ve ped kullanmaya özen gösterin.
Testislerdeki şişkinlik ve intihap oluşmasina ne neden olabilir