Tüm Dünyada coronavirüs salgını hızlı bir şekilde yayılmaya devam ederken üretime ara vermek zorunda kalan işletmelerin çalışanlarının 3 aylık maaşlarının devlet tarafından karşılanacağı bilgisi verildi. Devletin 3 aylık maaş desteği vereceği işçiler için merak edilenler haberimizde…
Corona virüs salgını ile birlikte alınan tedbirler kapsamında üretime ara vererek işyerlerini kapatmak zorunda kalan firma sahiplerinin işçileri için, çalışanını işten çıkarmaması koşuluyla 3 aylık maaş desteği verilecek.
Bu haktan daha fazla vatandaşın yararlanması için daha önce belirlenen 600 günlük çalışma şartı ise uzatılacak. İstihdama destek veren firmaların çalışanlarının maaşlarının %60’ını ise devlet karşılayacak.
Coronavirüs salgını sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ekonomik İstikrar Kalkınma Paketi konusunda açıklama yaptığı çalışma ödeneği koşulları belli oldu. Buna göre milyonlarca çalışanı mağdur etmemek için belirlenen kısa çalışma ödeneği ile ilgili olarak şartlar esnetilecek.
İşletmesini kapatmak zorunda kalan sinema, tiyatro, gündüz bakımevi, yiyecek, içecek ve ulaşım gibi sektörlerde faaliyet gösteren firma sahipleri istihdamı korumak koşulu ile 3 aylık süre ile çalışanlarının maaşlarının %60’lık kısmı devlet tarafından karşılanacak.
600 gün şartı esnetilecek
Ödenekten faydalanmak için başlangıç tarihi baz alınarak 120 gün olan hizmet akdinin son 3 yıl içerisinde en az 600 gün işsizlik sigortasından yararlanmamış olması şartı bulunmakta idi.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk konu ile ilgili olarak, şu an geçerli olan 600 gün şartının daha da düşürülerek daha fazla insanın faydalanması için düzenleme yaptıklarını belirtti.
Kazancın %60’ı ödenecek
Ülkede kısa çalışma ödeneğinden faydalanmak için ekonomik ve bölgesel krizlerin yaşandığı durumlarda veya işçilerin haftalık çalışma saatlerinin geçici olarak en az 3’te biri oranında azaltılması veya 4 hafta durdurulması gibi durumlarında uygulanmakta idi. Uygulama sigortalı olarak çalışan kişinin 12 aylık primi esas alınarak günlük kazancının %60’ı kadar kısmının ödenmesi şeklindedir.
Bu ödenek miktarı aylık asgari ücretin brüt tutarının %150’sini geçememektedir. Aynı zamanda çalışanın genel sağlık sigortası da ödenmektedir. İşyerinde faaliyet durması ile birlikte devlet tarafından asgari ücret alan çalışan için 1.752 TL, 4.000 TL alan çalışan için 2.381 TL, 8.000 TL maaş alan çalışan için ise 4.380 liraya kadar kısa çalışma ödeneği karşılanmaktadır.
Her ayın 5’inde ödeme yapılacak
PTT ile yapılan kısa çalışma ödenekleri, her ayın beşinde yapılmaktadır. Ödemeler sigortalı olarak çalışan vatandaşın haftalık çalışma süreleri baz alınarak aylık olarak yapılmaktadır.
Telafi rahatlatacak
Aynı zamanda istihdamın sağlanması ve sürekliliğin devamı için 4 aya çıkarılmasına karar verilen telafi çalışma süresi de işverenleri rahatlatacak. Yani söz konusu corona virüs salgını ile ilgili olarak işletmesini 1 ay kapatmak zorunda kalan işletme sahibine 4 aylık telafi süresi verilerek kaybın önüne geçilmiş olacak.
4 aylık telafi sürecinin fazla çalışma olarak sayılmayacağı ve tatil günlerinin telafi çalışma sürelerinin yapılmayacağı belirtildi. Buna göre 4 aylık süreçte günlük en çok çalışma süresini aşmamak şartı ile bir gün için en fazla 3 saat olacak.
Kreşler de yararlanacak
Aile, Çalışma Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk yaptığı açıklamada bu haktan kreşlerinde faydalanacağını söyledi.Meclis’le iş birliği içinde birkaç değişim ve esneklik sağlayacaklarını belirten Bakan Selçuk,”Süre bunlardan birisi. Onu biraz daha esnetmek için şimdi tartışma halindeyiz” şeklinde açıklama yaptı.
Konuşmasına devam eden Bakan Selçuk, “Kısa çalışma ödeneği, işin belli zamanlarda durdurulması veya yavaşlatılması durumunda devreye giren bir ödenektir. Biz bunun bütün sektörlere daha fazla fayda sağlaması için belirli koşullarında esneklikler de sağlama düşüncesindeyiz. Şartları tutan özel kreş ve bakım evleri de kısa çalışma ödeneğinden faydalanabilecek” diyerek pek çok çalışanı ve işvereni rahatlattı.
İşsizlik Sigorta Fonu’nun bu gibi olumsuzluklar için açıldığını ekleyen Bakan Selçuk, telafi süresinin 4 aya çıkarılması ile ilgili olarak, Bu telafi süresi de, o zaman zarfında işçimiz, çalışanımız daha az çalışarak daha sonraki 2 ay boyunca bunu telafi ettiği süreç.
Dolayısıyla ne maaş kaybına, ne aylık kaybına nede aynı zamanda iş gücü kaybına sebep olan bir sistemdir. Bu süre normalde 2 ay olarak belirlenmişti, mevcut durumu da göz önüne alarak 4 aya çıkarılma çalışması yürütüyoruz. Dolayısıyla bu da işverenimizin ve işçimizin bu süreçteki direncini arttıracak bir önlem olarak bizim destek paketimizde olacak” diye konuştu.
Dar gelirliye 1.000 TL destek ve en düşük emekliye 1.500 TL maaş
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, 2 milyon aileye de 1.000 TL yardım yapılacağını belirterek, “Hedefimiz Mart ayı sonu, en geç Nisan ayı başı ile yardımları ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak.” dedi.Konu ile ilgili olarak Sosyal Yardımlaşma Vakıflarına yapılan yardımların arttırıldığını söyleyerek, 2 milyon aileye yetecek kadar desteğin sağlandığını aktardı. Ayrıca en düşük emekli maaşının Nisan ayından geçerli olmak şartı ile 1.500 TL olacağını da belirtti.
Kolonya ve maske dağıtımı Ankara ve İstanbul’da başlıyor
Yaşlılara dağıtımı düşünülen kolonya ve maske yardımı konusunda ise Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile işbirliği içinde olduklarını belirten Bakan Selçuk, “malzemelerin temini sağlandıktan sonra çeşitli kanallarla dağıtımlar yapılacak. Dağıtım ilk olarak Ankara ve İstanbul’dan başlatılacak, daha sonra genişletilecek.” dedi.
Huzurevlerinde daha fazla doktor
Huzurevlerinde kalan yaşlılar için önlemlerin arttırıldığının altını çizen Bakan Selçuk konuşmasını,” huzurevlerinde doktor sayılarını arttırıyoruz. Bütün huzurevlerinde belirli aralıklarla ateş ölçümleri, sağlık taramaları yapılacak. 400’ü aşkın huzurevimiz var ve bir her birini günlük olarak kontrol ediyoruz.” şeklinde devam ederek bitirdi.
Kısa çalışma ödeneği için başvuruları işletme sahipleri yapmaktadır.
Başvuru formu: https://www.iskur.gov.tr/isveren/kisa-calisma-odenegi/
Toplum Yararına Programı kapsamında MEB açık ilan başvurusu ile Ekim 2019’da 9 aylık süreli Temizlik personeli olarak çalışmaktayız.Ben ve benim gibi birçok insan programın bitim süresi olan 30 Haziran 2020 için endişe etmekteyiz.Çünkü süre bitiminde yine işsiz kalacağız.Değerli devlet büyüklerimizden istirhamımızdır.Dünyamız ve ülkemizin içerisinde bulunduğu bu sıkıntılı günlerde bizlerinde mağduriyetimizin giderilmesi açısından bir düzenlemeye fazlasıyla ihtiyaç duymaktayız.Gereğinin yapılmasını önemle arz ederiz