Birçok insan bir fincan kahve içtikten sonra tuvaleti ziyaret etme dürtüsü hissetmeye başlar. Bu nedenle, bazı insanlar bu içeceğin iyi bir müshil olduğunu düşünür. Kahvenin kolonu nasıl etkilediğini bulmaya çalışan bilim adamları, tek bir sonuca varamadılar. Birkaç teori ürettiler.
Kahve içtikten sonra vücudumuza neler olabileceğini ve bu konuda yapabileceğimiz bir şey olup olmadığını açıklayan ve bilinen birkaç gerçeği sizler için açıklıyoruz.
Genellikle kimler bu durumu yaşıyor?
Bazı araştırmalara göre, insanların neredeyse üçte biri kahve içtikten hemen sonra kolonlarını boşaltma ihtiyacı hissediyor. Çoğu zaman, bu dürtü kadınlarda görülür. Ve yapılan daha fazla araştırmada, bir kişinin bir fincan kahve içtiği andan tuvaleti ziyaret etme dürtüsü hissettiği zamana kadar yaklaşık 30 dakika geçtiğini ortaya koydu.
O An Vücutta ne oluyor?
Bilim adamlarının son araştırmalarında, kahve içmenin mide asidi salgısında ve bağırsak motor aktivitesinde bir artışa yol açabileceğini gösterdi.
Kahve, sindirimi düzenleyen kolesistokinin ve gastrin üretimini tetikleyebileceğinden, bağırsaklarda reaksiyon meydana getiriyor. Kolesistokinin, gıdaların sindirimini hızlandırmaya yardımcı olur ve gıda enzimleri, safra üretimini aktive eder. Gastrin, daha aktif bağırsak hareketliliğine, gevşemeye ve yiyecek artıklarını dışarı iten kasların kasılmasına katkıda bulunur.
Bazı insanlar bu etkinin kafeinin varlığından kaynaklandığına inanırken, bilim adamları kafeinsiz kahvenin de benzer bir etkiye neden olabileceğini bulmayı başardılar, ancak kafeinsiz kahve biraz daha zayıf olma eğiliminde.
Ek olarak, diğer faktörleri de dikkate almak önemlidir. Örneğin bir fincan kahvede süt veya krema bulunması, laktoza duyarlı bir kişide ishale neden olabilir ve bu durumda mide rahatsızlıklarına neden olabilir.
Önemli bir not: İshal riskini artıran hastalıkları olan kişilere kahve önerilmez.