Migrenin kesin sebebi hala bilinmiyor olsa da, uzmanlar şiddetli baş ağrısının aldığınız bir ilaç, endokrin sisteminizdeki ani bir değişiklik, uyku eksikliği ve diğer başka sebeplerden kaynaklanabileceğini söylüyor. Beslenme alışkanlığınızın da hissettikleriniz üzerinde etkisi büyük. Araştırmalara göre migren atakları tetiklenen hastaların %10unun aş ağrıları beslenme düzenlerinde yaptıkları hatalardan kaynaklanıyor.
Bilge Cafe sizin için migren ataklarına sebep olabilecek en yaygın 7 yiyeceğin listesini oluşturdu.
7.Eski Kaşar
Bekleme sürecinden geçen peynir, içerdiği tiramin sebebiyle bir migren tetikçisi olabilir. Tiramin amio asitlerden biri olan tirosinden gelir ve genellikle bozulmuş, turşusu kurulmuş, yıllandırılmış, fermente edilmiş, dumanlanmış veya marine edilmiş yiyeceklerde bolca bulunur.
Yıllanmış peynirler: Çedar Peyniri, Beyaz Peynir, Mavi Peynir, Krem Peynir(Fransız), Parmesan Peyniri, Gouda Peyniri, Gravyer Peyniri, İsviçre Peyniri ve Teksas(Muenster) Peyniri.
Taze Peynirler fazla tiramin içermezler ve yemenizde bir sakınca yoktur fakat bazı durumlarda migren ataklarına sebep olabilir. Taze peynirler şöyle sıralanabilir: Köy Peyniri, Süzme Peynir, Amerikan Peyniri, Krem Peynir ve İtalyan Lor Peyniri örnek olarak verilebilir.
Mozzarella yıllanmış da yıllanmamış da olabilir. Bu yüzden alırken etiketini iki defa kontrol edin.
6.Turunçgil Meyveler
Ekşi meyveler bol miktarda asit içerir ve vücudunuza aldığınız takdirde kanınızın pH dengesini değiştirmiş olursunuz. Eğer fazla tüketip asidik kan yapısına sahip olursanız, migren ataklarınız tetiklenebilir. Araştırmalar gösteriyor ki, migren ağrısı yaşayan hastaların %11i fazla asidik meyveler tükettiklerini itiraf etmişler.
Bunun yanında, bu meyveler tiramin ve histamin de bulundururlar ve eğer intoleransınız var is aynı zamanda bu maddeler de size migren atakları yaşatabilir.
5.Soğuk Yiyecek ve İçecekler
Eğer çok sıcak bir ortamda bulunduktan veya bir egzersiz sonucu vücudunuzu aşırı ısıttıktan sonra dondurma ve soğuk içecekleri hızlı bir şekilde tüketmeye kendinizi alıştırdı iseniz, dondurma baş ağrısı adı verilen ve 25-60 saniye ile 1-2 dakika arası sürebilen cold-stimulus headache tecrübe edebilirsiniz.
4.Glüten
Buğday, arpa, çavdar ve tritikale (Buğday x Çavdar Melezi) gibi tahıllar glüten içerir. Bu tahıllar ve bu tahıllardan üretilen yiyecekler glüten intoleransı bulunan insanlarda migren ağrılarını tetikleyebilir.
3.Yemek Katkı Maddeleri
Yiyeceklerin içinde bulunan katkı maddeleri hem herhangi bir besleyici değere sahip olmamalarının yanında sağlığınız üzerinde de oldukça kötü bir etkiye sahiptir. Eğer sıklıkla baş ağrıları yaşıyorsanız, aşağıda sıralayacağımız katkı maddelerinden uzak durmaya gayret edin.
- Monosodyum Glutamat (MSG – E621) sıklıkla kullanılan bir et yumuşatıcısı ve tat arttırıcıdır. Bu korucusu maddenin genellikle bulunduğu yiyecekler Asya mutfağı, soya sosu, işlenmiş gıdalar ve konserve sebzelerdir. Bu gıdaları tükettikten 20 dakika sonrasında baş ağrılarınız başlıyorsa şüphelenebilirsiniz demektir.
- Nitrat ve Nitritler genellikle sosis, sucuk, jambon, pastırma, salam gibi işlenmiş etlerde ve bazı kalp ilaçlarında bulunur. Bu katkı maddeleri vücudunuza girdiğinde kan damarlarınız şişmeye başlar ve şiddetli baş ağrılarına sebebiyet verebilir.
- Aspartam (APM) ve sukraloz (E955) asitsiz ve asitli diyet içecekler, çocuk vitaminleri, ve şekersiz içeceklerde bulunabilen bir yapay tatlandırıcıdır. Eğer bu katkı maddelerine karşı hassas iseniz bu tip içecekleri tükettikten sonra şiddetli baş ağrıları yaşayabilirsiniz.
- Kırmızı ve Sarı Gıda Boyaları genellikle şekerleme, dondurma, patates cipsi, soda, kraker, reçel, mısır gevrekleri gibi birçok işlenmiş ürünlerde bulunabilen bu gıda boyaları motor yağı üretilen petrolün yan ürünüdür ve açıkça sağlığınıza pek katkı sağlayacak ürünler değillerdir.
2.Kafein
Aşırı kafein tüketimi baş ağrısına sebep olabilir. Bu sebeple günde 200-300 miligram(2-3 bardak) dan daha fazla kafeinli kahve tüketmemelisiniz. Kafein kahvede bulunabildiği gibi çikolata, kakao, kola ve bazı ağrı kesicilerde de bulunur.
1.Alkollü İçecekler
Birçok insan bilir ki alkol migrene sebep olur.
Alkollü içkilerin sebep olduğu baş ağrıları ikiye ayrılır. İlk sebep tipik bir şekilde ortaya çıkan ve birkaç saat (30 dakika – 3 saat) içerisinde kendisini gösteren ağrılardır. Diğeri ise alkol aldıktan belli bir süre sonra su eksikliğinden kaynaklı kendisini gösteren akşamdan kalma baş ağrısı olarak da bilinen alkolün sebep olduğu baş ağrısı (DAIH) dır.
Migren Nasıl Önlenir?
Yeme alışkanlıklarınız sağlığınızda çok büyük bir etkiye sahiptir. Eğer migren ataklarını uzak tutmak istiyorsanız, şu basit kuralları uygulamayı deneyebilirsiniz.
Bol Su İçin. Su eksikliğinden kaynaklanan baş ağrıları aşırı terleme, ishal veya kusmadan kaynaklı sebepler sonrasında gerçekleşebilir. Baş dönmesi, tükenmişlik ve hızlı kalp ritmi gibi semptomları ile beraber gelir. Günde en az 8 bardak su içerek vücudunuzun düzgün çalıştığına emin olun.
Öğün Atlamayın. Bunun yerine günde 5-6 kez mini öğünler oluşturarak açlık kaynaklı baş ağrılarının önüne geçebilirsiniz.
Vitamin ve Mineral Desteği Alın. Folik asit düşüklüğü, magnezyum, demir, bakır, D vitamini, B2 ve B12 eksikliği şiddetli baş ağrılarına sebep olabilir. Vücudunuzdaki makro ve mikro etmenlerin dengesini sağlamak amacıyla vitamin desteği alabilirsiniz.
Daha Fazla Meyve, Sebze ve Baklagil Tüketin. Doğal östrojen içerir ve vücudumuzun ürettiği östrojenin negatif etkisini nötrlerler. Menstüral dönemleri boyunca baş ağrısı çeken kadınlar ağrılarını hafifletmek için beslenme alışkanlıklarına daha fazla meyve sebze ve baklagil grupları ekleyebilirler.