Çoğunlukla ateş düşürmek için kullanılan sirke, alkol, kolonya, soğuk su ya da buz sandığınız kadar faydalı değil. Çünkü anlık ateş düşmesini sağlasalar bile bir süre sonra ateşin daha fazla yükselmesine neden olabilirler. Bu durum da bebeklerin havale geçirme riskini arttırır.
Ateş, aslında çocuklar için bir korunma mekanizması olabilir. Tüm çocukların ateşi çıkar. Önemli olan ateşin kontrol altına alınabilmesidir.
Eğer çocuğunuzun ateşi varsa;
- Üzerini asla örtmemelisiniz.
- Kolonya, alkol, sirke ya da buz kullanmamalısınız.
Çocuğunuzun ateşini düşürmek için ise; temiz bir bez alın ve su dolu bir leğene koyun. Birkaç havluyu da nemlendirmek yararınıza olacaktır. Bir havluyu ateşi olan kişinin alnına, diğerleriyle ise bilek, kasık ve karın bölgesini silin.
Kullandığınız bez/havluları 3 dakika bekletin ve daha sonra tekrar ıslatın.
Bol miktarda su içirmeye çalışın.
Eğer ateşinin düşmesini sağlayamadıysanız, bir küveti su ile doldurun ve 20 dakika küvetin içinde bekletin. Ani soğutmamanız gerektiğini sakın unutmayın! Kademeli olarak soğutma yapmalısınız.
Eğer çocuğunuzun ateşi 38 °C’yi geçtiyse…
Öncelikle Ibuprofen etkisi olan şurupları (Pedifen, Dolven, Ibufen) kullanmalısınız.
Yüksek ateş durumunda 4 saatte bir şurup verilmesi normaldir. Eğer bu sürede ateş düşmüyorsa parasetamol içeren şuruplar tercih edilebilir.
Saati geçirmemeniz gerektiğini unutmayın!
Periferik Soğutma
Vücudun belirli bölgelerine havlu koymak ateşin düşmesine yardımcı olmamışsa;
Ateşi düşürmek için bol sıvı tüketmesini sağlayın.
Bu metod PAS Metodu olarak adlandırılır.
Eğer ateş düşmüyorsa; metamizol içeren Novalgin şurup ya da damla sürekli olmayacak şekilde kullanılmalı.
DİKKAT!
Çocukların vücut ısısının 36,2 ile 37,5 °C olması normaldir. Ateşi ölçtüğünüz zaman makattan ölçülen ateş diğerlerinden daha yüksek çıkacaktır.
Dr. Savan GÜNAY
Tüm bu yöntemleri uygulamadan ve ilaçları kullanmadan önce doktorunuza danışmanız gerektiğini unutmamalısınız! Çocuğunuzun sağlığını düşünün ve doktorunuzun önermediği hiçbir ilacı kullanmayın.