Gündelik hayattaki durağan yaşamın özellikle kadınlarda 40 yaşından sonra meydana getirdiği kireçlenmeyle ilgili Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Zeynep Sağırkaya, “Kireçlenmeye karşı kilonuzu koruyun, mevcut koşullarınıza en uygun hareket olanaklarını hayatınıza katın. Pilates ve yogaya başlayın” dedi.
Romatizma; kemik, kas, eklem, tendon ve bağların etrafındaki ağrı ve acı olarak tanımlanıyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Zeynep Sağırkaya, romatizmal hastalıkların iltihaplı ve iltihapsız olarak ikiye ayrıldığını vurgulayarak sık görülen romatizmal hastalıkları, “kireçlenme, fibromiyalji, romatoid artrit, ankilozan spondilit, Behçet hastalığı, bağ dokusu hastalıkları” olarak belirtiyor.
Dr. Zeynep Sağırkaya, genellikle 40 yaş üzerindeki kişilerde görülen ve halk arasında kireçlenme olarak adlandırılan osteoartritin hakkında, “Osteoartrit vücuttaki herhangi bir eklemde ortaya çıkabilir. Ancak sıklıkla eklemleri, elleri, omuzları, kalçayı, dizleri ve omurgayı etkiliyor” dedi.
Kireçlenmenin, ileri yaşlarda yaşlanma nedeniyle eklem kıkırdağında meydana gelen değişikliklerden kaynaklandığını belirten Dr. Zeynep Sağırkaya, “Kadınlarda kireçlenme riski daha yüksek. Ancak bunun nedeni bilinemiyor. Hormon farklılıklarının etken olabileceği düşünülüyor” dedi.
Kireçlenme hastalığında genetik faktörler etkili olduğu gibi özellikle sporcularda yıllar tekrarlayan travmalarda romatizmaya yakalanma riskini arttırıyor.
Romatizma hastalığına yakalanmamanın mümkün olmadığını belirten Dr. Zeynep Sağırkaya, “Corona virüsü günlerinde daha sağlıklı olabilmemiz için beslenmemize ve mümkün olduğunca çok hareket etmeye özen göstermek gerekiyor. Yüzme ve yürüyüş gibi her zaman önerdiğimiz sporları yapmak şu an mümkün olmasa bile pilates ve yogaya başlayabilirsiniz.
Bunun için dijital ortamda sunulan olanaklardan yararlanabilirsiniz. Böylece kilo almazsınız ve dolayısı ile eklemlerinize aşırı yük binmez. Ayrıca damar yapısını bozan sigara ve alkolden de uzak durmak gerekiyor” dedi.
Romatizma hastalığına karşı çok sayıda tedavi yönteminin bulunduğunu belirten Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Zeynep Sağırkaya, Tedavi, romatizmanın türüne ve hastanın şikayetlerine göre planlanıyor. Basit ağrı kesicilerden daha güçlülerine kadar bir dizi ilaç seçeneğimiz var.
Bunun yanında eklem içine uygulanan kortizon, hyaluronik asit, PRP dediğimiz trombositten zengin plazma, kök hücre tedavileri fayda sağlıyor. Tamamlayıcı tıp uygulamalarından akupunktur, ozon, nöralterapi, proliterapi de diğer yardımcı tedavi yöntemlerini de kullanıyoruz.”