Japon mühendisi ve Aikido hocası Katsuzo Nishi güçsüz bir yapıya sahip olduğu için, doktorlar ailesine 20 yaşına girmeden önce öleceğini söylemişlerdi. Sağlığını düzeltmek için ailesi onu Budist bir manastıra gönderdi. Farklı meditasyon ve kılıç kullanma tekniklerini öğrenmek için 3 senesini orada geçirdi.
Sağlığını geliştirmek için farklı yöntemler arayan Katsuzo, modern doktorlar tarafından yazılan çağdaş döneminin kitaplarını, Doğu ve Avrupa tıbbının eski bilimsel eserlerini de okumuştur. Bununla birlikte, vücudu güçlendirmek için kendi yöntemlerini yazan bir çok çalışma başlatmıştır. Kitap, yazar 44 yaşındayken, 1927 yılında yayınlanmıştır.
Bugün, 90 yıl önce açıklanan, dünyada bir çok takipçi kazanan Katsuzo’nun yöntemleri hakkında fikir edinmeniz için size bir kaç bilgi vereceğiz.
Kural 6: Güçlü bir sırt:
Hepimizin de bildiği gibi, kamburluk iç organlarımız için bir çok soruna sebep olabilir. Bu yüzden, gün boyunca hatta geceleri bile, duruşunuza dikkat etmeniz çok önemlidir. Katsuzo, düzgün bir omurganın sizin 2 cm daha fazla uzun olmanızı sağladığını, hatta hem sindirim organlarınızda ve dolaşım sisteminizde de çok faydalı etkiler yarattığını iddia ediyor.
Kural 5: Yastık yerine sert bir silindir:
Japonlar boyun skolyozunun, kişinin hayatı kısa süreceğinin ilk belirtisi olduğuna inanırlar. Gün boyunca başımızın pozisyonunu kontrol edebiliriz fakat geceleri bu kontrolü uygulamak pek mümkün değildir. Bu yüzden, Katsuzo, sert bir yastık ya da silindir kullanmayı ve boynumuzun üçüncü ve dördüncü omurgamıza yerleştirmemizi öneriyor.
Kural 4: Japon balığı egzersizi:
* Sert bir zeminde düz duracak şekilde pozisyon alın.
* Ellerinizi yukarı doğru uzatın.
* Ayak tabanlarınızı yere dik duracak bir şekilde yerleştirin.
* Sol ayak tabanınızı ileriye doğru yukarıya uzatın ve sol ellerinizi yerden kaldırmadan yukarı doğru kaldırın. Aynı hareketi sağ eliniz ve ayak tabanınız için tekrarlayın. Bu egzersizi dört dakika boyunca uygulayın.
* Üçüncü ve dördüncü omurganızın hizasına gelecek şekilde ellerinizi birleştirin ve boynunuzun altına yerleştirin. Bacaklarınızı birleştirin ve ayaklarınızı yanlara doğru yavaşça uzatın. Vücudunuzun titremesini sağlamak için ayaklarınızı sağa ve sola doğru hareket ettirin. Bu egzersizi iki dakika boyunca uygulamaya devam edin.
Kural 3: Kapiller dolaşımınızı iyileştirin:
* Sert ve düz bir zemine uzanın.
* Sert bir silindiri boynunuzun üçüncü ve dördüncü omurgasına yerleştirin.
* Bacak ve kollarınızı kaldırın, dirsek ve dizlerinizi yavaşça bükün ve olabildiğince rahatlamaya çalışın.
* Kollarınızı ve bacaklarınızı sallayın. Bu egzersizi bir ve üç dakika arasında tekrarlayın.
Kural 2: Avuç içlerinizi ve ayak tabanlarınızı birleştirmek:
Başlangıç pozisyonu: sert ve düz bir zemine uzanın, boynunuzun üçüncü ve dördüncü omurgalarınızı altına sert bir silindir yerleştirin. Dizlerinizi yerden ayırmayacak şekilde bükün ve ayak tabanlarınızı birleştirin. Bu egzersizi 10 dakika boyunca uygulamaya devam edin.
- Avuç içlerinizi vücudunuza dik gelecek bir şekilde birleştirin ve her iki elin parmak uçlarını bastırın. Bu hareketi tekrarlayın, fakat bu sefer bütün avuç içlerinizi birlikte bastırın. Avuç içlerinizi, bastırmaya devam ederek, yukarıya doğru kaldırın ve sonra karın boşluğunuza doğru yerleştirin.
- Avuç içlerinizi (hala birleşik şekilde), pozisyonlarını değiştirmeden, başınızın arka kısmına doğru yerleştirin. Sonra karın boşluğunuza tekrar yerleştirin.
- Avuç içlerinizi (hala birleşik şekilde), karın boşluğunuza tekrar yerleştirin ve bacaklarınıza doğru hareket ettirin. Ellerinizi göğsünüzden kasıklarınıza doğru 10 kere ileri geriye doğru hareket ettirin. Sonra birleşmiş ellerinizi, karın boşluğunuza dik gelecek bir şekilde yukarı kaldırın, bacaklarınıza doğru hareket ettirin ve son olarak başınızın arka kısmına yerleştirin.
- Ellerinizin arka kısmını karın boşluğunuza yerleştirin, avuç içlerinizi kaldırın ve ayak tabanlarınızı birleşik tutarak, bacaklarınızı ileri geriye doğru hareket ettirin.
- El ve ayak hareketlerini birleştirin. Herhangi bir ağrı hissediyorsanız, tekrarlama sayısını azaltın. Başlangıç pozisyonuna geri dönün ve 10 dakika boyunca gözlerinizi kapatıp dinlenin.
Kural 1: Omurga ve mide egzersizi:
Başlangıç pozisyonu: bağdaş kurarak oturun ve ”üst” ayak tabanlarınızı tutturun; omuzlarınızı hafif indirin. Her iki egzersizleri 10 kere tekrarlayın. Her egzersizden sonra aşağıda yazılanı uygulayın:
kollarınızı, yere dik gelecek bir şekilde önünüze doğru uzatın. Başınızı sol tarafa doğru eğin ve sırtınıza doğru bakın. Aynı hareketi sağ tarafınız için de uygulayın. Elleriniz yukarıda olacak bir şekilde bu egzersizleri uygulayın.
- Omuzlarınızı, kollarınızın pozisyonunu değiştirmeden, yukarı aşağı doğru hareket ettirin.
- Ellerinizi tekrar başlangıç pozisyonunda aynı olacak şekilde hareket ettirin ve başınızı yavaşça sol omzunuza doğru eğin. Aynı hareketi sağ omzunuzun için de tekrarlayın.
- Ellerinizi ayak tabanlarınızı üstüne yerleştirin ve çenenizi yukarıya doğru uzatarak başınızı kaldırın. Çenenizin göğsünüze dokunacak şekilde başınızı aşağı doğru eğin.
- Kollarınızı, zemine paralel olacak bir şekilde tutarak yanlara doğru kaldırın ve dirseklerinizi bükün. Ellerinizi yüzünüzün önüne yerleştirin, sırtınızı yuvarlak olacak şekilde getirin ve çenenizle göğsünüze dokunun. Sonra ellerinizi yanlara doğru açın, kürek kemiklerinizi birleştirin, sırtınızı düzeltin, son olarak başınızı arkaya doğru eğin ve 7 saniye boyunca bu pozisyonda durun.
- Başlangıç pozisyonunu alın ve nefes aldığınızda omuzlarınızı yukarı doğru, nefes verdiğinizde aşağı doğru hareket ettirerek birinci hareketi uygulayın.
- Sırt ve mide egzersizin başlangıç duruşunda durarak, midenizi 10 dakika boyunca gererek ve rahatlatarak, sağa ve sola doğru esneyin.
Katsuzo Nishi, sağlıklı olmamız için her şeyin zaten içimizde var olduğunu kuşkusuz biliyordu. Sadece tembel olmayı bırakıp, sahip olduğumuz bu değerli kaynakları kullanmamız gerekiyor.
Bu yöntemleri uygulamayı deneyecek misiniz? Yoksa farklı ve ilginç egzersizleri zaten uyguluyor musunuz? Bizimle paylaşmayı unutmayın!