Deprem anında panik olmanıza gerek yok. Belki bugün bile deprem yaşadınız ve artık depremler hayatımızın parçası olmuş durumda. Deprem sırasında yapacaklarınızı öğrenebilir ve kendinizi ve sevdiklerinizi koruyabilirsiniz. Yaşadığımız dünyanın bazı bölgelerinin depreme neden olabilecek fay hatları üzerine kurulu olduğunu hepimiz biliyoruz.
Böyle bölgeler sismik bölgeler diye adlandırılıyor ve aynı zamanda bu bölgelerde yaşam hareketliliği mevcut. Bu nedenle o bölgede yaşamını sürdüren şehir sakinleri depremden önce, deprem sırasında ve sonrasında nasıl davranacaklarıyla ilgili temel eğitimleri görüyor. Bugüne kadar, yaşanan deprem sırasında birçok insanın hayatını kurtaran tek yol bu.
Evinizi kaleniz yapın.
Eğer sismolojik olarak tehlikeli bir bölgede yaşıyorsanız, depremlere hazırlıklı olmak daha iyidir. Tehlikenin farkında olmak size hayatınızı kazandırır.
Depreme karşı hazırlıklı olmak için aşağıdaki talimatları takip edin ve evinizi kaleniz yapın:
Yatakları pencerelerden uzaklaştırın. Geceleri bir deprem olursa bu hayatınızı kurtarabilir. Rafları, ağır nesneleri deprem sırasında size zarar vermemesi için güçlendirin. Ekstra yangın söndürücüler, piller, el fenerleri alın. Gerekli ilaçları her zaman ecza dolabınızda saklayın. Temelleri test etmek için bir tasarım mühendisi ile görüşün, böylece deprem sırasında kaymazlar. Evinizi depreme karşı sigorta ettirin. Bu, bir felaketten sonra evinizi hızlı bir şekilde restore etmenize yardımcı olacaktır.
1. Evdeyseniz:
Binanın titreşimlerini hissediyorsanız, düşen cisimleri gözlemleyin ya da cam çınlaması duyuyorsanız, panik yapmayın. Yanınızdakilere güven vermeye çalışın. Deprem sırasında binadan ayrılmayın. Yataktaysanız, vücudunuzu bir yastık ve battaniyeyle koruyun. Yüz aşağı yatın.
2. Dışarıdaysanız:
İnsanlara yardım etmeye hazır olun. Şok sırasında binalara girmeyin ve etraflarında koşmayın.
Elektrik hatlarından, yüksek binalardan ve araç yollarından uzak durun. Barınak bulmaya çalışın ve saklanın.
3. Eğer araba kullanıyorsanız:
Deprem sırasında arabada olmak tehlikelidir. Yoldaki panik ciddi bir kazaya dönüşebilir.
Kaldırıma yakın durun. Elektrik hatlarından ve yüksek binalardan kaçının. Deprem şokunu atlatana kadar arabadan inmeyin.
4. Plajda veya başka bir kıyısındaysanız:
Özel servislerden veya görevlilerden uyarılar beklemeyin. Bir deprem, tsunamiyi tetikleyebilir.
Eşyalarınızı toplayın. Daha yüksek bir tepe bulun ve geçin.
5. Tekerlekli sandalyedeyseniz:
Barınak için etrafa bakın. En kısa sürede barınağa gitmeye çalışın.
Tekerleklerini kilitle. Başınızı ve boynunuzu ellerinizle ve mevcut tüm araçlarla örtün. Kilitle, Kapak ve Açık Tut!
6. Bir stadyumdaysanız:
Olduğunuz yerde kalın. Kalabalığın içinde panik yapmamak en iyisidir.
Koltuğunuzun önünde yere yatın ve eğilin. Başınızı ve boynunuzu ellerinizle örtün. Panik yapmayın.
7. Asansördeyseniz:
Deprem sırasında binadan çıkmak için bir asansör kullanmayı düşünüyorsanız, bu düşünceyi unutun. Binada kalın ya da gerekirse bir merdiven kullanın. Gerçek şu ki, bir deprem sırasındaki elektrik bağlantısı kesilebilir. Farkında değilseniz, aşağıdaki işlemleri yapın:
Yere yatın. Kafanızı ellerinizle tutun. Asansör tekrar çalışana kadar bekleyin. Bir sonraki katta çıkın ve merdivenleri kullanın.
8. Eğer yatakdaysanız
Depremin zamanı belli olmayabilir! Şok halinde uyandıysanız ve bir deprem olduğunu fark ederseniz, aşağıdakileri yapın:
Yatakta kalın. Başınızı bir yastıkla koruyun. Başınızın üzerinde bir raf veya kafanızın üzerine düşebilecek bir armatür varsa, güvenli bir yere gidin
9. Eğer enkaz altındaysanız
Deprem sırasında veya sonrasında mahsur kaldığınız ve bir binanın enkazının altından çıkamayacağınız veya herhangi bir şey yapamayacağınız şekilde gelişirse, aşağıdaki gibi hareket edin:
Gözünüze ve ciğerlerinize girebilecek tozları tetiklememek için hareket etmeyin. Ağzınızı bir bez ya da kıyafetle örtün. Çakmak veya kibrit yakmayın. Bağırmayın, toz yüzünden tehlikeli olabilir. Kurtarıcıların sizi bulması için ıslık çalın. Eğer ıslık çalamıyorsanız, yakınlarda ses çıkarabilecek bir boru olup olmadığına bakın.
Genel tahliye kuralları
- Tahliye; doğal afetler, büyük endüstriyel kazalar ve afetler durumunda nüfusu koruma yollarından biridir.
- Bir tahliyenin başlangıcıyla ilgili bir bildirim aldıysanız:
- Camları, gazı ve suyu kapatın.
- Elektriği kapatın.
- Acil durum çıkışlarını kullanarak derhal gerekli eşyaları toplayın ve binadan düzenli bir şekilde çıkın.
- Binadan ayrıldıktan sonra güvenli bir yer bulun.
- Binadan çıkamıyorsanız, bir masa bulun ve Bırak, Kapat ve Beklet seçeneğini belirleyin.
- Kapana kısıldıysanız, panik yapmayın.
- Yatağınızı bulmaya çalışın ve orada olduğunuz hakkında sinyal verin (demirdeki demir, levhalardaki çakıl taşları, borular vb.).
- Unutmayın ki ilk şoklar en güçlü olandır (5 – 40 saniye arası). Sonrasında, geçici bir sükunet veya sonra yeni bir itme olabilir.
Lütfen bu önerileri okumayı ihmal etmeyin ve sevdiklerinizle paylaşın.
Bu listeye eklemek istediğiniz herhangi bir şey varsa, lütfen yorumlarda bizimle paylaşın.