Diyetisyenler sağlıklı bir kahvaltının 400 ile 700 kalori arasında olmasını öneriyor. Sabah kahvaltılarının vazgeçilmezleri olan pankek, nutella gibi ürünlerin tüketiminin ise sağlıklı olmadığı konusunda uyarıyorlar.
Aşağıda kahvaltıların vazgeçilmezi olan ancak bir o kadar da sağlıksız olan 11 yemeği görebilir ve kendi kahvaltılarınızı buna göre düzenleyebilirsiniz.
11. Krep ve Pankekler
Krepler ve pankekler midenizi şişirir ve üzerine bal ya da reçel gibi tatlandırıcıları da eklerseniz, kandaki insülin seviyesi çok yüksek olur. Bu tip kahvaltılar obeziteye katkıda bulunur, ruh halinizi etkiler ve hatta sizi huysuz hale getirebilir.
Tavsiye : Krep hamurunda buğday unu yerine yulaf unu kullanın. Kreplerin üzerine ise bal gibi tatlı şeyler değil, taze meyveler koyun. Ancak meyveleri de ölçülü kullanın çünkü sabah çok meyve yemek gaz yapar.
10. Mısır gevreği ve Müsli
Bu tür yiyecekler yüksek miktarda şeker içerir ancak yeteri kadar protein içermezler. Diyabet hastaları ve çocukların özellikle kahvaltılarda bu tür yiyeceklerden uzak durması gerekir.
Tavsiye : Şekersiz mısır gevrekleri tercih edin ve gerekli proteini almak için mutlaka fındık ve keten tohumu ile birlikte tüketin.
9. Beyaz tost ekmeği
Normal ekmeklerde olduğu gibi tost ekmeklerinin de beyaz olanından uzak durmak gerekir. Hatta beyaz tost ekmekleri daha zararlıdır çünkü kızartıldığı zaman daha fazla kanserojen madde içerir.
Tavsiye : Beyaz ekmek yerine yulaflı tost ekmeklerini tercih edin ve tost yaparken ekmeği yakmamaya dikkat edin.
8. Nutella ve diğer sürme çikolatalar
Nutella üzerinde yapılan araştırmalar sonucunda, 2 yemek kaşığı nutellanın günlük şeker ihtiyacının %83 ünü karşıladığı belirlenmiştir. Bu miktar sabahları enerjinizi yükseltebilir ancak günün ilerleyen kısmında halsizleşmenizi sağlayacaktır ve modunuzu düşürecektir. Bütün bunların yanı sıra nutella, sağlık için oldukça tehlikeli olan palmiye yağı içermektedir.
Tavsiye : Sabahları ekmeğinizin üstüne çikolata yerine şekersiz fıstık ezmeleri sürebilirsiniz. Böylece hem yüksek şekerden korunmuş olursunuz hem de gerekli proteini ve sağlıklı yağları edinebilirsiniz.
7. Beyaz pirinç
Beyaz pirinç yüksek miktarda karbonhidrat içerir. Aynı zamanda yüksek miktarda nişasta içerdiğinden diyabetik problemlere yol açabilir.
Tavsiye : Beyaz pirinç yerine esmer pirinç veya bulgur tercih edebilirsiniz.
6. Sıvı meyve püreleri
Karışık meyve suları hazırlarken bazen ölçüyü kaçırabiliyoruz. Meyveler ve sebzeler bu aşamada küçüldükleri için porsiyonun yetersiz geleceğini zannedip üzerine süt ve krema gibi sıvılarda ekliyoruz. Sonuç olarak ortaya oldukça yüksek şekerli bir içecek çıkıyor.
Tavsiye : Sıvı içecek hazırlarken ölçüyü kaçırmamak için dereceli bardaklar kullanmanızda fayda var.
5. Süt
Bilim adamları yemeklerden önce sabahları süt içmeyi önermiyorlar çünkü aç karnına süt içmek mide asit üretimini uyarıp ve mide yanmasına neden olabiliyor.
Tavsiye : Sabahları süt içebilirsiniz ancak mutlaka kahvaltıdan sonra için.
4. Yağsız yoğurtlar
Yağsız yoğurtlar her ne kadar faydalı olsa da normal süt ürünlerinin sağladığı bir takım faydaları sağlamaz. Eğer sağlıklı bir diyet istiyorsanız yağlı süt ürünleri yemeyi bırakmayın. Çünkü sütteki yağlar, zayıflamaya yardımcı olan ve stresi azaltan kolesistokinin adlı hormonun üretimine katkıda bulunur.
Tavsiye : %3-5 arası yağlı ürünleri tercih edin.
3. Hazır sandviçler.
Bazen sabahları acele ile evden çıkmamız gerekir ve bu durumlarda pastanelerden hazır poğaça veya sandviç alırız. Ancak bu ürünler yüksek miktarda sağlıksız yağ ve kanserojen maddeler içerir. Ayrıca bu ürünlerden alacağınız kalorileri yakmak daha uzun sürer.
Tavsiye : Sanviçlerinizi mutlaka kendiniz hazırlayın ve sabah evden erken çıkmanız durumlar için akşamdan hazırlık yapın.
2. Sosis
Sosis, midemizi tahriş eden ve hatta kanser riskini arttıran yağlar, yüksek miktarda tuz, katkı maddeleri ve koruyucu maddeler içerir.
Tavsiye : Sosis yerine haşlanmış veya fırınlanmış tavuk tercih edebilirsiniz.
1. Pastırmalı yumurta
Diyetisyenler sabahları pastırmalı yumurta yemeyi tavsiye etmiyorlar çünkü pastırma ürünleri çok miktarda kolesterol ve kardiyovasküler hastalıklara neden olan doymuş yağ içermektedir.
Tavsiye : Sade omlet, pastırmalı yumurtadan çok daha sağlıklıdır. Dilersiniz içine yeşil sebzeler ekleyebilirsiniz.
Eğer sizin de sağlıklı kahvaltılar için önerileriniz varsa yorum yaparak bizimle paylaşabilirsiniz.