Grip olduğunuzda doğru gıdaları yemeniz her zamankinden daha önemlidir. Bazı gıdalar, bir hastalıkla savaşırken vücudunuzu destekleyen güçlü özelliklere sahiptir. Bazı belirtileri rahatlatabilir ve hatta daha çabuk iyileşmenize yardımcı olabilir. Bu makalemizde gribe nelerin iyi geldiğini 15 doğal gıda ile sıraladık.
Gribe ne iyi gelir?
Grip olduğunuzda denemediğimiz yöntem içmediğimiz ilaç kalmaz ama bir türlü gribi atlatamayız. Grip ayakta geçmez, mutlaka dinlenmeniz şart çünkü gribin oluşmasındaki en büyük etken bağışıklık sistemimizin çökmüş olmasıdır. (1)
Ayakta oldukça bağışıklığımız eski gücüne kavuşamayacağı için hastalık 1 ay kadar sürebilir. Biz sizler için gribe nelerin iyi geldiğini aşağıda sırasıyla yazdık ama en iyi tedavinin dinlenmek olduğunu unutmayın. Geçelim gribe nelerin iyi geldiğine…
1. Tavuk Çorbası
Tavuk çorbası, yüzlerce yıldır soğuk algınlığı için çare olarak kullanılıyor.
Hastalık halindeyken vücudunuzun daha büyük miktarlarda besinlere ihtiyacı vardır, tavuk çorbası kolayca yiyebileceğiniz bir vitamin, mineral, kalori ve protein kaynağıdır.
Tavuk çorbası içiyorsanız ve sık sık banyo yapıyorsanız, bilmelisiniz ki bu ikisi sıvıların ve elektrolitlerin mükemmel bir kaynağıdır, her ikisi de vücudun nemlenmesi için gereklidir.
Ateşiniz varsa vücudunuzun daha fazla sıvıya ihtiyacı olacaktır.
Dahası, bir çalışma, tavuk çorbasının burun mukusunun temizlenmesinde diğer sıvılardan daha etkili olduğunu göstermiştir. Bu, doğal bir dekonjestan olduğu, ya da kısmen çorbanın sıcak buharının mukusun temizlenmesinde işe yaradığı anlamına gelir.
Bunun bir diğer nedeni tavuğun amino asidi sisteini içermesidir. Bir sistein formu olan N-asetil-sistein sayesinde mukus parçalanır ve aynı zamanda sistein anti-viral, anti-inflamatuar ve antioksidan etkilere sahiptir..
Tavuk çorbası, öksürük ve tıkalı burun gibi belirtilere neden olabilen beyaz kan hücreleri olan nötrofillerin etkisini de engeller.
Tavuk çorbasının bu hücreleri ortadan kaldırma kabiliyeti, bazı soğuk ve grip belirtilerine karşı bu kadar etkili olduğunun nedenini kısmen açıklayabilir.
Sonuç: Tavuk çorbası, sıvı, kalori, protein, vitamin ve minerallerin iyi bir kaynağıdır. Aynı zamanda doğal bir dekonjestendir ve öksürüğe ve burun tıkanıklığına neden olan hücreleri engelleyebilir. (2)
2. Et Suyu Çorbası
Tavuk çorbasına benzer şekilde, hasta olduğunuz süreçte et suyu çorbası da mükemmel hidratasyon kaynağıdır.
Lezzetlidir aynı zamanda kalori, vitamin, magnezyum , kalsiyum, folat ve fosfor gibi mineraller içerebilirler.
Eğer sıcakken içerseniz et suyu çorbası da sıcak buharından dolayı doğal bir dekonjestan olacaktır.
Marketten et suyu alınırsanız, çoğu et suyu çok yüksek tuz içerdiğinden,alırken düşük sodyum çeşidini tercih edin.
Sıfırdan et suyunu kendiniz hazırlıyorsanız daha yüksek kalorili, protein ve besin içeriği de dahil olmak üzere daha çok faydalı olacaktır.
Birçok kişi, et suyu çorbasından faydalanmaktan övgüyle bahsediyor ve şu anda pek çok iyileşme özelliğine sahip olduğunu iddia ediliyor, ancak şu anda faydaları hakkında herhangi bir çalışma bulunmuyor.
Sonuç: Çorbalar, vücudu susuz bırakmamanın leziz ve besleyici bir yoludur ve sıcak olduğunda doğal bir dekonjestan olarak da işlev görürler.
3. Sarımsak
Sarımsak insana her türlü sağlık yararı sağlar. Ve faydaları bitmek tükenmek bilmez.
Yüzyıllardır şifalı bir bitki olarak kullanılmış ve antibakteriyel, antiviral ve mantar önleyici etkileri olduğunu göstermiştir.
Aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirir.
Bunu da okuyun: Sarımsağın Faydaları Nelerdir? Doğal Mucize
Birkaç çalışma sarımsağın soğuk algınlığı veya grip üzerinde etkilerini araştırdı ve bazıları umut verici sonuçlar verdi.
Bir çalışma, sarımsak kullananların daha az hastalandığını bulmuştur. Genel olarak, sarımsak grup plasebo grubuna göre % 70 daha az hasta geçirdi.
Başka bir çalışmada, sarımsak kullanan hastalar,daha az rahatsızlanmakla kalmayıp, plasebo grubuna göre ortalama 3.5 gün daha hızlı bir şekilde iyileşmişlerdir.
Ayrıca, çeşitli çalışmalar, yaşlanmış sarımsak ekstraktı takviyelerinin bağışıklık fonksiyonunu artırabildiğini ve soğuk algınlığı ve grip şiddetini azaltabileceğini gösterdi.
Tavuk çorbasına veya sosuna sarımsak eklenmesi, hem lezzet katabilir hem de soğuk veya grip belirtileri ile mücadelede daha etkili olmasını sağlayabilir. (3)
Sonuç: Sarımsak bakteriler, virüslerle savaşabilir ve bağışıklık sistemini uyarabilir. Hastalıktan kaçınmanıza ve hasta olduğunuzda daha hızlı iyileşmenize yardımcı olur.
4. Hindistan Cevizi Suyu
Sağlıklı kalmanız, hasta olunca yapabileceğiniz en önemli şeylerden biridir.
Ateşiniz varsa çok terlemenize veya çok fazla su kaybetmenize, elektrolit kaybına neden olabileceği için kusma veya ishal’den korunmak için vücudunuzun su kaybı yaşamaması önemlidir.
Hindistan cevizi suyu , hasta olduğunuzda içebileceğiniz mükemmel bir içecektir.
Tatlı ve lezzetli olmasının yanı sıra, glikoz ve yeniden hidratasyon için gereken elektrolitler içerir.
Çalışmalar, hindistancevizi suyunun egzersiz ve hafif ishal vakaları sonrasında yeniden hidrate olduğuna işaret ediyor. Ayrıca, benzer içeceklerden daha az mide rahatsızlığına neden olur.
Hayvanlar üzerinde yapılan birçok araştırma, hindistancevizi suyunun oksidatif hasarla mücadele edebilen antioksidanlar içerdiğini ve kan şekeri kontrolünü de geliştirebileceğini bulmuştur.
Sonuç: Hindistan cevizi suları tatlı, lezzetli bir tada sahiptir. Hasta esnasında sulu kalmanız gereken sıvıları ve elektrolitleri sağlar.
5. Sıcak Çay
Çay , soğuk algınlığı ve grip ile ilişkili pek çok semptom için favori bir çaredir.
Tıpkı tavuk çorbası gibi sıcak çay da mukus sinüslerini temizlemeye yardımcı olan doğal bir dekonjestan görevi görür. Çayın bir dekonjestan olarak sıcak olması için çayın sıcak olması gereklidir ancak boğazınızı daha da tahriş edecek kadar sıcak olmamalıdır.
Çayın vücudunuzdaki su kaybına sebep olması konusunda endişelenmenize gerek yok. Bazı çaylarda kafein bulunurken, miktarlar su kaybına neden olmak için çok küçüktür.
Gün boyunca çay yudumlamak, tıkanıklığı gidermekte aynı zamanda vücudunuzun su ihtiyacına yardımcı olmak adına mükemmel bir yoldur.
Çay ayrıca, çok sayıda sağlık yararı gösterebilen bitkilerde bulunan doğal maddeler olan polifenolleri de içerir. Bunlar, antioksidan ve anti-inflamatuar aksiyontan anti-kanser etkilerine kadar uzanmaktadır.
Tanenler çayda bulunan polifenolün bir türüdür. Tanenler, antioksidan olarak hareket etmenin yanı sıra antiviral, antibakteriyel ve mantar önleyici özelliklere sahiptir.
Farelerde yapılan bir çalışma, siyah çayda tanik asitin boğazda yetişen yaygın bir bakteri miktarını azaltabileceğini ortaya koydu.
Başka bir çalışmada, yüksek kaliteli çay, bir test tüpünde kuş gribinin büyümesini azalttı. Ekinezya çayı ayrıca soğuk algınlığı ve grip belirtilerinin süresini kısalttı.
Buna ek olarak, çaylar çeşitli türleri, özellikle öksürük veya boğaz ağrıyı gidermek için geliştirilen klinik çalışmalarda etkili olduğu gösterildi.
Tüm bu etkiler, hasta olduğunuzda, çayı diyetinizin önemli bir parçası haline getirir.
Sonuç: Çay iyi bir akış kaynağı ve sıcak olduğunda doğal bir dekonjestan olarak işlev görür. Siyah çay boğazdaki bakterilerin büyümesini azaltabilir ve ekinezya çayı soğuk algınlığı ya da gribin süresini kısaltabilir.
6. Bal
Bal büyük olasılıkla yüksek antimikrobiyal bileşiklerinden dolayı güçlü antibakteriyel etkilere sahiptir.
Aslında, eski Mısırlıların yara bantlarında kullandığı güçlü antibakteriyel etkilere sahiptir ve bugün hala bu amaçla kullanılmaktadır.
Bazı kanıtlar balın bağışıklık sistemini de uyarabileceğini göstermektedir.
Yalnız bu nitelikler hasta olunduğunda yenmesi için mükemmel bir besindir , Özellikle bakteriyel enfeksiyon nedeniyle boğaz ağrısı yaşıyorsanız.
Pek çok araştırma balın çocuklarda öksürüğü bastırdığını gösteriyor. Bununla birlikte, balın 12 aydan küçük çocuklara verilmemesi gerektiğini unutmayın.
Yarım çay kaşığı balla (2.5 ml) sıcak bir bardak süt, su veya bir fincan çayı karıştırın. Bu, nemlendirici, öksürük yumuşatıcı, antibakteriyel bir içecektir.
Sonuç: Bal antibakteriyel etkilere sahiptir ve bağışıklık sistemini uyarır. Aynı zamanda, 12 aydan büyük çocuklarda öksürüğün giderilmesine yardımcı olabilir.
7. Zencefil
Zencefil muhtemelen en iyi anti-bulantı etkileri ile bilinir.
Ayrıca gebelik ve kanser tedavisine bağlı mide bulantısına da etkilidir bir şekilde mide bulantısını hafiflettiği gözlemlenmiştir.
Dahası, zencefil non-steroid anti-inflamatuvar ilaçlara benzer. Ayrıca, bir antioksidan, bir antimikrobiyal ve anti-kanser etkisi de vardır.
Bu nedenle, mide bulandırıcı hissediyorsanız, zencefil bu belirtileri hafifletmek için mevcut en iyi besindir. Mide bulantısı olmasabile, zencefilin diğer faydalı etkileri, onu hasta olunca en iyi yiyeceklerden biri haline getirir.
Pişirmede taze zencefili kullanın, bazı zencefil çayları demleyin. Kullanmakta olduğunuz şeylerin gerçek zencefili veya zencefil özütü içerdiğinden, yalnızca zencefil tadı içermediğinden emin olun.
Sonuç: Zencefil mide bulantısını gidermede çok etkilidir. Ayrıca anti-inflamatuar ve antioksidan etkilere sahiptir.
8. Baharatlı Gıdalar
Biber gibi baharatlı gıdalar dokunulduğunda acı, yanan bir sansasyona neden olan kapsaisin içerir.
Konsantrasyonda yeterince yüksek olduğunda, kapsaisin duyarsızlaştırıcı bir etkiye sahip olabilir ve genellikle ağrı giderici jeller ve yamalarda kullanılır.
Birçok kişi, baharatlı gıdaları yemenin akıcı bir buruna neden olduğunu, mukusun parçalanarak sinüs pasajlarının temizlendiğini bildirmiştir.
Birkaç çalışma bu etkiyi test etmiş olsa da, kapsaisin mukusu parçalamış gibi gözükmekte, böylece atılmasını kolaylaştırmaktadır. Nazal kapsaisin spreylerinde tıkanıklığı ve kaşıntıyı hafifletmek için iyi sonuçlar alınmıştır.
Bununla birlikte, kapsaisin mukus üretimini de uyarır , bu yüzden burun akıntısı ile de sonuçlanabilir.
Öksürük kabartması, kapsaisin’in bir diğer yararı olabilir. Bir çalışmada, kapsaisin kapsül kullanmanın, tahrişe karşı daha az hassas hale getirerek kronik bir öksürüğü olan hastalarda semptomları geliştirdiği bulunmuştur.
Bununla birlikte, bu sonuçları elde etmek için muhtemelen birkaç hafta boyunca her gün baharatlı yiyecek yemeniz gerekir.
Ayrıca, karnınız ağrıyorsa, baharatlı şeylerden uzak durmanız gerekebilir. Baharatlı yiyecekler bazı insanlarda şişkinlik , ağrı ve bulantıya neden olabilir.
Sonuç: Baharatlı gıdalar, mukusu parçalamaya yardımcı olan ancak mukus üretimini de uyaran kapsaisin içerir. Aynı zamanda öksürüğün giderilmesinde de etkili olabilir.
9. Muzlar
Muzlar, hasta olduğunuzda yenmesi için mükemmel bir besindir.
Lezzetli ve yumuşak olması çiğnemeyi kolaylaştırır, aynı zamanda iyi bir kalori ve besleyici bir besindir.
Bu sebeplerden dolayı, genellikle bulantı için önerilen BRAT diyetinin (muz, pilav , elma ve tost) bir parçasıdırlar.
Muzun bir başka büyük yararı, içerdikleri çözünür liftir. İshaliniz varsa, muz yiyebileceğiniz en iyi besinlerdendir, çünkü lif ishale yardımcı olabilir. (4)
Aslında, bazı hastaneler ishal hastalarını tedavi etmek için muz pulları kullanır.
Sonuç: Muzlar iyi bir kalori ve besin kaynağıdır. Ayrıca mide bulantısı ve diyareyi hafifletmeye yardımcı olabilirler.
10. Yulaf ezmesi
Muzda olduğu gibi, yulaf ezmesi , hasta olduğunda ihtiyacınız olan kalorileri, vitaminleri ve mineralleri sağlarken yumuşak ve kolay yenebilir.
Ayrıca bir miktar protein içerir – yaklaşık 1/2 gramlık bir fincan içinde yaklaşık 5 gram protein içerir.
Yulaf ezmesinin, bağışıklık sistemini uyarmak ve kan şekeri kontrolünü artırmak da dahil olmak üzere diğer bazı güçlü faydaları vardır.
Bir fare çalışması, yulaflarda bulunan bir tür lif olan beta-glukanın bağırsaktaki iltihaplanmayı azalttığını gösterdi. Bu, bağırsak krampları, şişkinlik ve diyare gibi belirtileri hafifletmeye yardımcı olabilir.
Bununla birlikte, yapay olarak tatlandırılmış yulafa çok fazla şeker eklemekten kaçının . Bunun yerine, daha fazla fayda sağlamak için az miktarda bal veya meyve ekleyebilirsiniz.
Sonuç: Yulaf ezmesi, besleyici maddelerin iyi bir kaynağıdır ve yemek yemeyi kolaylaştırır. Bağışıklık sisteminizi uyarabilir, kan şekeri kontrolünü iyileştirebilir ve sindirim sistemindeki iltihaplanmayı azaltabilir.
11. Yoğurt
Yoğurt , hasta olduğunda yemek için mükemmel bir besindir.
Kase başına 150 kalori ve 8 gram protein temin etmektedir.
Yoğurt ayrıca kalsiyum bakımından zengindir ve diğer vitamin ve minerallerle doludur.
Bazı yoğurtlar da faydalı probiyotikleri içerir .
Araştırmalar, probiyotiklerin hem çocuklara hem de erişkinlere soğuk algınlığının önlenmesine, hasta olunca daha hızlı iyileşmesine ve daha az antibiyotik almalarına yardımcı olabileceğini gösteriyor.
Bir çalışma, probiyotik kullanan çocukların ortalama iki gün daha hızlı iyileştiklerini ve semptomlarının yaklaşık % 55 daha az şiddetli olduğunu tespit ettiler.
Bazı insanlar süt alımının mukusunu yoğunlaştırdığını bildirmiştir. Bununla birlikte, çeşitli araştırmalar, süt alımının öksürük, tıkanıklık veya mukus üretiminde, hatta hasta olanlarda bile değişiklik göstermediğini göstermektedir.
Bununla birlikte, günlük ürünlerinizin tıkanıklığınızı kötüleştirdiğini düşünüyorsanız, bunun yerine probiyotik içeren fermente gıdalar veya probiyotik takviyeleri deneyebilirsiniz.
Sonuç: Yoğurt yemek kolaydır ve kalori, protein, vitaminler ve mineraller için iyi bir kaynaktır. Bazı yoğurtlarda probiyotikler bulunur ve bu da hastayı ve daha hızlı iyileşmenize yardımcı olabilir.
12. Bazı Meyveler
Meyveler grip olduğunda faydalı olabilir.
Vücudunuzu ve bağışıklık sisteminizi destekleyen zengin vitamin, mineraller ve lif kaynaklarıdır.
Bazı meyveler, meyvelerin kırmızı, mavi ve mor rengini veren flavonoid türleri olan antosiyaninler adı verilen faydalı bileşikleri de içerir. En iyi meyvelerden bazıları çilek , kızılcık, yaban mersini ve böğürtlendir.
Antosiyaninler, kuvvetli anti-enflamatuar , antiviral ve bağışıklık kazandıran etkilere sahip olduklarından , çileğin hasta olunduğunda yenilebilecek mükemmel bir meyve olduğunu söyleyebiliriz.
Birçok çalışma, antosiyaninlerin yüksek meyve özlerinin, yaygın virüsleri ve bakterileri hücrelere bağlamasını engelleyebildiğini buldu. Ayrıca vücudun bağışıklık tepkisini de uyarırlar.
Nar, özellikle , E. coli ve salmonella da dahil olmak üzere, gıda kaynaklı bakteri ve virüsleri önleyen güçlü antibakteriyel ve antiviral etkilere sahiptir.
Bu etkilerin laboratuvardaki gibi vücuttaki enfeksiyonlarda mutlak aynı etkiye sahip olmamasına rağmen, büyük olasılıkla bazı etkileri vardır.
Bir araştırma, flavonoid takviyelerinin insanların soğuk algınlığı ile geçen gün sayısını % 40 oranında azaltabileceğini buldu.
Sonuç: Birçok meyve virüsleri ve bakterileri savuşturan ve bağışıklık sistemini uyarabilen antosiyaninler olarak adlandırılan flavonoidler içerir. Flavonoid takviyeleri de faydalı olabilir.
13. Avokado
Avokado olağandışı bir meyvedir çünkü karbonhidratları düşük, ancak yağ oranı yüksektir .
Özel olarak, zeytin yağındaki gibi avokadoda sağlıklı tekli doymamış yağ bulunur.
Avokado ayrıca lif, vitamin ve mineraller için iyi bir kaynaktır.
Avokadolar, vücudunuzun ihtiyaç duyduğu kalori, vitamin ve mineralleri sağladığı için hasta olduğunda harika bir yiyecektir. Ayrıca yumuşak, nispeten yumuşak ve kolay yenilebilir.
Sağlıklı yağları nedeniyle avokadlar özellikle de oleik asit içerirler ve bağışıklık işlevinde rol oynarken iltihaplanmayı azaltmaya da yardımcı olurlar.
Sonuç: Avokado, inflamasyonu azaltabilen ve bağışıklık sistemini uyarabilen vitaminler, mineraller ve sağlıklı yağlarla doludur.
14.Yeşil Sebzeler
Vücudunuzun ihtiyaç duyduğu tüm vitaminleri ve mineralleri almak çok önemlidir, ancak tipik bir “hasta” diyetiyle yapmak zordur.
Ispanak , romaine marul ve lahana gibi yapraklı yeşil sebzeler, vitaminler, mineraller ve liflerle doludur. Özellikle A vitamini, C vitamini, K vitamini ve folat için iyi kaynaklardır.
Koyu yeşil sebzelere faydalı bitki bileşikleri de yüklenir. Bunlar hücreleri hasardan korumak ve inflamasyonla mücadeleye yardımcı olmak için antioksidanlar gibi davranırlar.
Yapraklı yeşillikler de antibakteriyel özellikleri için kullanılmıştır.
Hızlı, besleyici, protein bakımından zengin bir yemek için bir ıspanaklı omleti menünüze ekleyin . Bir avuç dolgiyi bir meyve püresine koymayı da deneyebilirsiniz.
Sonuç: Yeşil yapraklı sebzeler, hasta iken ihtiyaç duyduğunuz lif ve besin maddeleri ihtiyacınızı karşılar. Ayrıca yararlı bitki bileşiklerini de içerirler.
15. Somon
Somon, hasta olduğunda yemek için en iyi protein kaynaklarından biridir.
Yumuşak, yenilebilir ve vücudunuzun ihtiyacı olan yüksek kaliteli proteinle doludur.
Somon özellikle güçlü anti-inflamatuar etkilere sahip omega-3 yağ asitleri bakımından zengindir.
Somon birçok insanın eksik olduğu vitamin ve mineraller açısından (D vitamini dahil) iyi bir kaynaktır. D vitamini bağışıklığın işlevinde rol oynamaktadır.
Sonuç: Somon, mükemmel bir protein kaynağıdır. Ayrıca, iltihap ile savaşan ve bağışıklık fonksiyonunu artıran Omega-3 yağ asitleri ve D vitamini içerir.
güzel