Kimse karanlık bir sokakta peşinde yabancı biri yaklaşırken rahat hissetmez veya hiçliğin ortasında lastiğinin patlamasından hoşnut olmaz. Bu tip durumlar her ne kadar istemesek de başımıza gelme ihtimali bulunan şeylerdir. Bu sebeple, hiç değilse önlem olarak bu tip durumlarda ne yapmamız gerektiğini bilmemiz gerekiyor.
Bilge Cafe olarak umarız ki bu bilgilere ihtiyacınız olacak durumlar ile hiç karşılaşmazsınız ancak eğer ki başınıza gelirse hazırlıklı olmanızı istiyoruz.
Birisi sizi zorla alıkoymaya çalışıyor ise arkada mümkün olduğunca fazla eşya bırakmaya çalışın.
Zorla bir araca tıkılmak hiç kimsenin başına gelmesini istemeyeceğimiz bir durum. Ancak eğer ki başınıza gelirse serin kanlı kalmaya ve arkanızda mümkün olduğunca fazla kişisel eşya bırakmaya gayret edin. Sadece telefonunuz yanınızda olmalı ki fırsat yakalayınca polisi arayabilin.
Eğer rahatsız hissettiğiniz bir insanla aynı asansördeyseniz, her katın düğmesine basın
Asansöre binen bir kişinin veya asansörü izleyen güvenlik görevlilerinin sizi fark etmesine imkan sağlayabilir veya en basitinden her katta açılıp kapanan kapı size kaçış imkanı sağlayacaktır.
Fırtına çıkacağı zaman nasıl anlarsınız:
Herhangi bir içeceği çalkalayın ve bir bardağa dökün. Eğer ki kabarcıklar kenarlarda toplanırsa hava güzel olacak demektir ancak eğer kabarcıklar tam merkezde toplanırsa, hava oldukça kötü olacak demektir.
Atmosfer basıncının içeceğinizi etkilemesi sayesinde henüz fırtına çıkmadan önleminizi alabilirsiniz. Yüksek basınç altında kabarcıklar kenarlara itilecektir yani sorun yok ve hava güneşli olacak demektir. Basınç düşük olduğunda, kabarcıklar oldukları yerde kalacak ve hava yağmurlu geçecektir.
Lastiğiniz patlarsa çimen ile doldurun.
Hiçliğin ortasında lastiğiniz patladı diyelim. Telefon çekmiyor ve çevrede herhangi bir insan da yok. Patlayan lastiğinizi çimen ve saman ile doldurmak kısa vadede hayatınızı kurtaracaktır. Yanlarından ufak delikler açarak aşırıya kaçmadan doldurursanız, en yakın tamirciye kadar sizi idare edecektir. Sonrasında lastik artık kullanılamaz hale gelecektir ancak eve sağ salim ulaşmanıza yardımcı oluyor.
Uçak Kalkarken ve İnerken Odaklanın
Kalkışın ilk 3 dakikasında ve yolculuğun son 3 dakikasında dikkatinizi toplayın ve olabilecek herhangi bir sıra dışı duruma karşı hazırlıklı olun. İstatistiklere göre uçak arızalarının çoğunlukla bu dakikalarda gerçekleştiği görülüyor. Ne kadar odaklanmış olursanız, hızlı düşünüp karşılaştığınız soruna karşı bir çözüm bulma ihtimaliniz o kadar artacaktır.
Kabartma tozuyla yangın söndürmek
Mutfaktaki ocağınız veya tavadaki yağ alev aldıysa su kullanabileceğiniz şeyler listesinde en son sırada bulunur. İşleri sadece daha kötü hale getirmemek için yapmanız gereken şey ateş ve oksijen bağını kesmektir. Bir paket kabartma tozunu ateşe serperseniz karbondioksit oluşmaya başlayacak ve ateş sönecektir. Yangın ne kadar büyükse kullanmanız gereken kabartma tozu miktarı artar. Hızlı hareket etmekte her zaman fayda vardır.
Panik haldeyken sakinleşmek
Panik, zor durumlarda hayatta kalma şansınızı oldukça azaltan bir durumdur. Bu yüzden sakin kalmak birincil hedefiniz olmalıdır.
- Kendinizi olduğunuz yere geri döndürün. Etrafınızdaki eşyaların adını söyleyin yere daha sağlam basın, ağaçları, sandalyeleri, taşları sayın. Burada ve şu an bulunduğunuzu kendinize hatırlatın.
- Yavaş ve derin nefesler alın. Burnunuzdan alın ve ağzınızdan verin. Göğsünüz yerine karnınızı şişirmeye çalışın ve diyaframınız yardımıyla nefes almaya gayret edin.
- Hissettiğiniz her şeyi sesli söyleyin. Örnek olarak, ne yapacağımı bilmiyorum. Ellerim ve dizlerim titriyor, kalbim çok hızlı atıyor.
- Kendinizi olduğunuz durumdan kurtaracak şeyleri düşünmeye zorlayın.
Karşıdan karşıya geçerken telefonunuzu yansıtıcı bir ayna gibi kullanın
Telefonunuzun ekranını veya flaşınızı araçların sizi görmesi için yansıtıcı olarak kullanabilirsiniz. Bu sayede şoförler sizi zamanında fark edip önlem alabilirler.
Tünel görüşünden kurtulmak için Kafur koklayın
Eğer 6 saatten uzun bir yolculuk yapacaksanız, yorulmanız ve uykunuz gelmesi gayet normaldir. Yolda sağ ve sol tarafların bulanıklaşması ve sadece önünüzü görmenize sebep olan ve onunda yavaş yavaş bulanıklaşmasına verilen ad tünel görüşüdür ve nesnelerin yakınlığını algılayamamanıza sebep olur. Yol kenarlarından geçen bisikletli ve yayaları da fark edememeniz mümkündür. ,
Bu durumu yaşamamak için, kafur kristalleri veya kafur yağı arabanızda bulunmalıdır. Yorgun hissetmeye başladığınızda kafurdan derin bir nefes çekin ve dikkatinizi geri toplayın.
Bir suçluyla karşı karşıya kalırsanız, burnunuzu ovmaya ve temizlemeye başlayın
Tehdit altındaysanız, normal bir insan değilmiş gibi davranmak oldukça faydanıza olacaktır. Ağlayın, etrafı koklayın, burnunuzu temizleyin. Daha az iğrenç olan şeyler düşünmek sizin yaratıcılığınıza kalmış ama bu sayede sizi tehdit eden kişi de iğrenerek birkaç saniyeliğine de olsa size bakmayacak ve size kaçmanız için fırsat verecektir. Bir suçluyu takip eden veya kendilerinin takip edilip edilmediğini anlamaya çalışan polisler de bu tekniği kullanmaktadır. İğrenç bir şey yaptığınızda sizi izleyen insan bakışlarını kaçırır böylece takip edilip edilmediğinizi anlayabilirsiniz.
AIDS hastası olduğunuzu söyleyen sahte bir rapor taşıyın
Sadece cinsel taciz ve tecavüz vakaları için değil, sıradan soyulma vakalarında bile oldukça etkili olacaktır. Benden uzak dur ben AIDS hastasıyım bak çantamda rapor var dediğiniz zaman size saldıran kişi hastalığı kapmamak için kaçmaya başlayacaktır. Eğer tıbbi konularda çok bilgisi yok ise zaten raporun düzmece olduğunu anlamayacaktır.
Sizi ve sevdiklerinizi korumaya yarayacak yöntemleriniz var mı? Bizimkileri nasıl buldunuz? Fikirlerinizi yorumlarda paylaşın!