Soda ve ya maden suyu ülkemizde bolca tüketilen ve sevilen içecekler fakat cam şişeden tükettiğimiz bu içecekler sağlığımızı da tehdit ediyor.
İş kazalarından sonra maden suyu ve soda şişeleri göz yaralanmaları nedenleri arasında ikinci sırada. Bu şişelerin çok sık bir şekilde göz yaralanmalarına neden olduğunu söyleyen Doç. Dr. Levent Akçay bu konuda hakkında önemli uyarılarda bulundu.
“Soda ve ya maden suyu şişeleri yere düştüğü zaman patlayarak şişenin kapağı gözünüze doğru fırlayabilir. Buna benzer kazalar genellikle insanların şişeyi açmaya çalışırken elinden düşen şişeyi yakalama refleksiyle öne eğilmesi sonucunda meydana geliyor. Yere belli bir şiddetle çarpan şişenin kapağı yerinden çıkıp fırlayarak göze isabet edip gözü yaralayabiliyor.” diyor.
Maden suyu ve sodayı açarken açacağımızın olmadığı durumlarda yaratıcı çözümler üretmeyi hepimiz seviyoruz fakat bu çözümler bazı durumlarda tehlikeli ve yaralayıcı bir hal alabiliyor. Doç. Dr. Levent Akçay sık karşılaşılan bu yaralanmalarla sık karşılaşıldığını vurguluyor. Doç. Dr. Levent Akçay, “ Soda ve ya maden suyu şişeleri yere düştüğü zaman patlayarak şişenin kapağı gözünüze doğru fırlayabilir. Buna benzer kazalar genellikle insanların şişeyi açmaya çalışırken elinden düşen şişeyi yakalama refleksiyle öne eğilmesi sonucunda meydana geliyor. Yere belli bir şiddetle çarpan şişe kırılıp parçalanıyor ve göze cam kırıkları ve ya şişenin kapağı isabet edebiliyor. Bu durumda gözde yaralanmalar, yırtıklar ve delinmeler oluşabiliyor.” diyor.
Yaralanan göze asla dokunulmamalı!
Doç. Dr. Akçay, “Özellikle gözde delinmelere ve gözün dışarı çıkmasına neden olabilecek bu gibi kazalar önemli acil durumların başında geliyor. Yapılmayan ya da yanlış yapılan her müdahale geri dönüşü olmayan sonuçlara yol açabileceği için doğru müdahale hayati önem taşımaktadır” diyor.
Bazı kazalarda gözde delinmeler oluşabilmekte, bu tür kazalarda gözü temiz bir mendille kapatmak gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Akçay, “Göze asla dokunmayınız ve göze herhangi bir şey battıysa kesinlikle çıkartmaya çalışmayın. Böyle bir durumda gözün içindeki materyalin dışarı çekilme riski çoktur. Bu yüzden hiç vakit kaybetmeden en yakın hastane ve sağlık ocağından yardım alınmalıdır.” diyor.
Maden suyu ve soda şişeleri kaynaklı yaralanmaların yanı sıra, trafik ve iş kazalarında meydana gelen gözde delinme yaralanmalarında tedavi uygulayan doktorun tecrübe seviyesinin tedavinin başarısında kilit rol oynadığını vurguluyor.
Bu ve benzeri yaralanmalarda doktorların yapacağı yanlış bir ameliyatın kalıcı ve tedavi edilemeyecek sonuçlar oluşturabileceğini söyleyen Doç. Dr. Akçay, “Doğru ve başarılı bir müdahale için gözün hangi bölümünde yaralanma varsa, vakaların o konudaki uzman doktora yönlendirilmesi gerekiyor. Eğer kornea yaralanmışsa kornea cerrahına, lens yaralanmışsa katarakt cerrahisine yönlendirilmelidir. Konusunda uzman olan bir hekim vakayı değerlendirmelidir. Retina yaralanması vakalarında ise hekimin retina hastalıkları alanında uzman olması çok önemlidir” diyor.
Sağlık konusunda asla tereddütte düşülmeden hekimlere ve ya alanında uzman kişilere başvurulması gerektiğini her zaman söylüyoruz. Sağlığınızın en önemli şey olduğunu ve fikirlerinizi yorumlarda paylaşmayı unutmayın!